πανελλήνιες, αποτυχία

Κάθε μαθητής που έχει επενδύσει πολύ χρόνο και κόπο για να επιτύχει στις εξετάσεις του, δύσκολα θα πιστέψει πως αυτή η περίοδος στη ζωή του, τελικά, δεν είναι τόσο κομβική όσο φαντάζεται. Είναι σχεδόν φυσικοποιημένη μια συγκεκριμένη ροή στη ζωή μας – σχολείο, εργασία, οικογένεια – χωρίς να μας δίνεται περιθώριο για καθυστερήσεις, αποτυχίες, εναλλακτικές διαδρομές. 

 Η ζωή χρειάζεται να είναι γεμάτη από τις δικές μας επιθυμίες και όχι των άλλων

Οι περισσότεροι που δε θα ακολουθήσουν αυτή την πορεία θα θεωρηθούν αποτυχημένοι. Ωστόσο, αξίζει να σκεφτούμε πόσες διαφορετικές εκδοχές της ευτυχίας μπορεί να υπάρχουν. Και πόσο διαφορετικός είναι καθένας από εμάς. Είναι προτιμότερο να δημιουργούμε εμείς -ανακαλύπτοντας τις επιθυμίες μας- την πορεία της ζωής μας, παρά να είναι προδιαγεγραμμένη από άλλους. Συνήθως, παρασυρόμαστε από τις επιθυμίες των άλλων για εμάς, υιοθετώντας τες, ώστε να μη νιώσουμε ότι τους απογοητεύουμε. Ωστόσο, εμείς θα υποστούμε το βάρος των επιλογών μας, όχι οι γονείς μας, στην προκειμένη περίπτωση.

Θετικοί συλλογισμοί σε περίπτωση αποτυχίας

Αφού, λοιπόν, κατανοήσουμε ότι η προσπάθεια των πανελληνίων χρειάζεται να γίνεται για εμάς και όχι για την εικόνα του καλού μαθητή/παιδιού, τότε θα αποδεχτούμε με μεγαλύτερη ευκολία την αποτυχία, καθώς θα έχει φύγει το κομμάτι του άγχους που σχετίζεται με την ικανοποίηση των σημαντικών άλλων. Και τότε είναι που θα μπορέσουμε με μεγαλύτερη ευκολία να κατανοήσουμε το εξής: ότι η αποτυχία ως έννοια δεν υφίσταται! Ότι η μη επίτευξη του στόχου μας, ο κακός βαθμός στις πανελλήνιες σημαίνει τα εξής: πως χρειάζεται να προσπαθήσω με διαφορετικό τρόπο. Πως μου δίνεται η ευκαιρία να κατανοήσω τι δεν έκανα σωστά και να το αλλάξω. Πως η προσπάθεια μου μέχρι στιγμής δεν πήγε χαμένη, αλλά παραμένει στη φαρέτρα μου πολύτιμο εργαλείο και θα την αξιοποιώ όποτε χρειάζεται. 

Ανά πάσα στιγμή μπορούμε να αναδιαμορφώνουμε τη ζωή μας. Το να υιοθετούμε μια στάση μεμψιμοιρίας δε φέρει κανένα αποτέλεσμα πέρα από χάσιμο χρόνου. Το να βιώνουμε θλίψη για τη χαμηλή μας βαθμολογία είναι αναπόφευκτο. Το να αγκιστρωνόμαστε,όμως, στην ταμπέλα του «αποτυχημένου», γκρινιάζοντας για τα δύσκολα θέματα των πανελληνίων, για την τύχη μας που δεν βοήθησε, για τις βάσεις που φέτος ανέβηκαν, δε βοηθάει πουθενά. Είναι πιο κερδοφόρο για εμάς να σκεφτόμαστε ότι μπορούμε να ορίσουμε τη βαθμολογία μέσω της προσπάθειάς μας. Και αν αυτό δεν έγινε, εξαιτίας χιλιάδων εξωτερικών παραγόντων, τότε μην ξεχνάμε πως η προσπάθεια και οι γνώσεις που έχουν αποκτηθεί δε σβήνονται και πως όλα τα πράγματα στη ζωή μας είναι υπό διαμόρφωση ανά πάσα στιγμή.

Μια αποτυχία στις εξετάσεις δε μας βαφτίζει αποτυχημένους

Μια αποτυχία την περίοδο των πανελληνίων δεν καθορίζει την πορεία μας ως «αποτυχημένη». Ακόμα και αν κάποιος μπει στη σχολή που επιθυμεί και την ολοκληρώσει με επιτυχία, κανείς δεν εγγυάται πως θα δουλέψει επί του αντικειμένου σπουδών του. Αντιστρόφως, κάποιος που δεν εισήχθη στη σχολή που επιθυμούσε, αν ακολουθήσει μια διαφορετική πορεία, ποιός μπορεί να πει ότι θα έχει λιγότερες πιθανότητες να είναι ευτυχισμένος;

Εν τέλει, αν σκεφτούμε ποιό είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να μας συμβεί έπειτα από μια αποτυχία στις πανελλήνιες, τότε η αποτυχία αποδυναμώνεται αυτομάτως! Αν η απάντηση είναι «ένας χρόνος ακόμα χαμένος» ή «έφυγε ένας χρόνος χωρίς αποτέλεσμα», τότε είναι προτιμότερο να προσπαθήσουμε να αξιοποιούμε το χρόνο μας με πράγματα που θεωρούμε ότι αξίζουν.

Πότε ο χρόνος μας πάει χαμένος

Πώς αξιολογούμε έναν χρόνο ως χαμένο; Χαμένοι βγαίνουμε, όταν ζούμε με επιλογές που δεν έχουμε ορίσει οι ίδιοι. Αν συνειδητά αναγνωρίζουμε τί μας ικανοποιεί και το ακολουθούμε, τότε είναι ξεκάθαρο πως τίποτα δεν μπορεί να λογίζεται ως αποτυχία και χαμένος χρόνος. Οι αποτυχίες μετατρέπονται σε εμπειρία, σε γνώση, σε ευκαιρία να διορθώσουμε τον τρόπο που λειτουργούμε μέχρι στιγμής. Να διορθώσουμε τον τρόπο μας, όχι τα λάθη μας!

Συγγραφή Άρθρου

Αγγελική Κουτελιά

koutelia aggelikiΜεταπτυχιακές σπουδές Κλινικής Ψυχολογίας στο Leiden University. Ειδίκευση στη Γνωσιακή Αναλυτική Ψυχοθεραπεία (CAT)

Διεύθυνση: Ζαϊμη 31, Εξάρχεια, Αθήνα
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Η επαφή με το συναίσθημα στην ψυχοθεραπεία
ψυχοθεραπεία

Θυμάμαι πως με τους γονείς μου δεν είχαμε ιδιαίτερη επαφή. Ο καθένας ήταν αποκομμένος στο χώρο του.
-Πώς αισθάνεσαι για αυτό;
Ήταν πολύ απασχολημένοι με διάφορες υποχρεώσεις. Ο πατέρας μου δούλευε πολλές ώρες, η μητέρα μου είχε να αναθρέψει εμένα και την αδελφή μου. Τους καταλαβαίνω.

Ψυχικό μούδιασμα: το αίσθημα κενού στον κόσμο των social media
Ψυχικό μούδιασμα

Η εισβολή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην καθημερινότητά μας βάζει τους δικούς της όρους στη ζωή μας, πολύ διαφορετικούς από την εποχή της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, ως μέσων διαμεσολάβησης με την κοινωνική πραγματικότητα. Δεν στεκόμαστε απέναντι από μια οθόνη τηλεόρασης. Οι πηγές πληροφόρησής μας δεν είναι πλέον μονόδρομες, αλλά έχουμε την ευκαιρία να γίνουμε πομπός και δέκτης της πληροφορίας.

Το αίσθημα τοξικότητας στις διαπροσωπικές σχέσεις
Τοξικότητα στις σχέσεις

Ένας ασθενής στο νοσοκομείο έπειτα από τη χορήγηση ενός ραδιενεργού φαρμάκου χρειάζεται να μείνει σε απόσταση ασφαλείας για κάποιο διάστημα από οποιαδήποτε επαφή. Ένα τοίχος μολύβου υψώνεται για να προστατεύσει τους γύρω του από τη ραδιενέργεια.

Η παραπάνω εικόνα περιγράφει με παραστατικό τρόπο την αποξένωση που προκαλεί η αίσθηση τοξικότητας στις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Όταν ο ψυχικός εγκλωβισμός οδηγεί στο θάνατο
ψυχικός εγλωβισμός

«Ένας άνθρωπος έπεσε από τον 5ο όροφο εμπορικού καταστήματος». Η είδηση μας σοκάρει, μας προκαλεί λύπη και ένα αίσθημα συμπόνιας. «Ο 38χρονος ήταν σχιζοφρενής». Η ασθένειά του μας προσφέρει μια εύκολη και άμεση εξήγηση του γεγονότος. Μας προστατεύει, συγκεκριμενοποιώντας την αμηχανία που προκαλεί ένας εξ επιλογής θάνατος.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares