διαχείριση αποτυχίας

Από μικροί διδασκόμαστε πως πρέπει να είμαστε καλοί μαθητές, να πετυχαίνουμε στις εξετάσεις, στον αθλητισμό, στην εργασία. Πάντοτε αυτός που πετυχαίνει επιβραβεύεται και εξυμνείται, ενώ οι άνθρωποι που αποτυγχάνουν συνήθως μένουν στο σκοτάδι. Ασυναίσθητα και ασυνείδητα, λοιπόν, εμφυτεύεται μέσα μας η πίστη πως μόνο η επιτυχία έχει σημασία και πως μόνο αυτή συνδέεται με την ευτυχία στη ζωή.

Γιατί όμως; Γιατί η κοινωνία έχει δαιμονοποιήσει τόσο την αποτυχία; Γιατί δεν τη θεωρεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης εμπειρίας που είναι εντελώς απαραίτητο για την προσωπική και εσωτερική εξέλιξη; Η αποτυχία είναι ένα από τα σπουδαιότερα μαθήματα της ζωής, μας διδάσκει την υπομονή, την εμπιστοσύνη στο στόχο και τον εαυτό μας. Ο μύθος της αριστείας και η σύνδεση αυτής με την επιτυχία και την ευημερία στη ζωή, δεν ισχύει, διότι όπως έλεγε και ο σπουδαίος Bill Gates: "Ποτέ δεν ήμουν αριστούχος στο Πανεπιστήμιο, αλλά όσοι υπήρξαν, σήμερα εργάζονται για μένα.’’

Το κέρδος μέσα από την αποτυχία

Το να αποτύχεις σημαίνει πως έχεις τη δυνατότητα να γίνεις καλύτερος, να προσπαθήσεις και να τα καταφέρεις την επόμενη φορά. Δεν είναι δείγμα ανικανότητας, τα σπουδαιότερα πνεύματα που πέρασαν από τον κόσμο αυτό είχαν όλα απορριφθεί στα πρώτα τους βήματα.

Η ζωή μας δίνει πάντοτε ευκαιρίες και η αποτυχία είναι μία πραγματική ευλογία που συμβάλλει περισσότερο και από την ίδια την επιτυχία στην εξέλιξη της ζωής μας. Είναι αυτή που μας δείχνει πως πρέπει να αγωνιζόμαστε πάντα και να μην επαναπαυόμαστε θεωρώντας πως είμαστε ήδη καλοί και δε χρειαζόμαστε βελτίωση. Είναι αυτή που μας καλεί να χαλυβδώσουμε την πίστη μας σε εμάς και να μην επιτρέψουμε σε μικρές αναποδιές και ατυχίες να μας απομακρύνουν από τα όνειρά μας.

Τρόποι διαχείρισης αποτυχίας

Όταν βιώσουμε μία αποτυχία, ας σκεφτούμε για ποιό λόγο μπορεί αυτή να ήρθε. Προέκυψε από πίεση, από άγχος, από υπερβολικές προσδοκίες των άλλων, από έλλειψη σωστής και δομημένης προετοιμασίας; Είναι απόρροια του γεγονότος ότι μπορεί να μην αγαπάμε πραγματικά το αντικείμενο με το οποίο καταπιαστήκαμε, απλώς το ακολουθούμε λόγω εξωτερικών πιέσεων; Όποιος και αν είναι ο λόγος, μπορούμε να αγωνιστούμε για την επιδιόρθωση και αλλαγή του αποτελέσματος και η έκβαση αυτού να είναι θετική αυτή τη φορά. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει κάποιος να ταυτίζει μία αποτυχημένη στιγμή με μία αποτυχημένη ζωή.

Πολλές φορές αισθανόμαστε το βάρος από τις προσδοκίες των άλλων να πέφτει επάνω στην πλάτη, με συνέπεια το βάρος των ενοχών να είναι ασήκωτο, όταν το αποτέλεσμα μίας προσπάθειας είναι αρνητικό. Όμως, οφείλουμε να μιλάμε ανοιχτά στους ανθρώπους που μας αγαπούν, να εκφράζουμε την πίεση που δεχόμαστε ή την ανάγκη για συμπαράσταση και υποστήριξη. Καλό είναι να έχουμε δίπλα μας όσο περισσότερη θετικότητα γίνεται.

Ούσα συγγραφέας, μπορώ να πω ότι όσες φορές δέχθηκα απόρριψη για κείμενα ή βιβλίο μου, άλλο τόσο πείσμωνα και έλεγα πως θα τα καταφέρω την επόμενη φορά. Αγωνιζόμουν περισσότερο και πάντοτε το αποτέλεσμα στο τέλος ήταν θετικό. Δεν επέτρεψα σε μία μικρή αποτυχία να με εμποδίσει να προσπαθώ για το όνειρό μου γιατί εκείνο είναι μεγαλύτερο και δυνατότερο από μία κακή στιγμή.

Η αποτυχία έχει τεράστια σημασία για την αξία ενός ανθρώπου, διότι αποδεικνύει το σπουδαιότερο όλων: πως σημασία έχει κάποιος να προσπαθεί και ας μην τα καταφέρνει πάντα.

Μη επιτρέποντες στην αρνητική ενέργεια και στάση των άλλων να μας δημιουργεί ενοχή και εκμεταλλευόμενοι μία αποτυχία για βελτίωση και εμπειρία, θα εκπλαγούμε από όλα αυτά που μπορεί να μας διδάξει και να μας νουθετήσει.

Συγγραφή Άρθρου

Μαρία Σκαμπαρδώνη

maria skampardoniΔημοσιογράφος

Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία. Η γραφή είναι για αυτή ένας τρόπος ζωής, ένα ξέσπασμα και μία φυγή από την κουραστική πραγματικότητα.

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | Προφίλ 

Τα περιεχόμενα του E-Psychology προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο κατόπιν γραπτής άδειας από το τμήμα Σύνταξης και μόνο εφόσον ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία αναδημοσίευσης. Συγκεκριμένα, πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο τέλος του άρθρου, για την πηγή 1ης δημοσίευσης καθώς επίσης πρέπει να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί απευθείας στο άρθρο. DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Βρείτε Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή

Επιλέξτε θεραπευτή ανάλογα με την εξειδίκευση σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Αισθήματα αναξιότητας
αναξιότητα

Τα αισθήματα αναξιότητας δεν είναι άγνωστα στους περισσότερους; όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε υποφέρει από αυτά και ακόμα και αν δεν το παραδεχόμαστε, πέφταμε στην παγίδα να μεγαλώνουμε διαρκώς την αξία των άλλων και να μικραίνουμε τη δική μας.  

Η έννοια του σεξουαλικού προσανατολισμού
σεξουαλικός προσανατολισμός

Η έκφραση σεξουαλικός προσανατολισμός χρησιμοποιείται ώστε να περιγράφει ένα διαρκές συναισθηματικό και σεξουαλικό μοτίβο ενός ανθρώπου ως προς το αντίθετο, το διαφορετικό ή και τα δύο φύλα. Η κοινωνία ανέκαθεν τοποθετούσε στο περιθώριο ανθρώπους οι οποίοι είχαν έναν σεξουαλικό προσανατολισμό ο οποίος διαφοροποιούταν από τη σεξουαλική νόρμα της πλειοψηφίας (στην κοινωνία μας ειδικά είναι ιδιαιτέρως γνωστό το φαινόμενο της ετεροκανονικότητας, δηλαδή της αντίληψης πως η ετεροφυλία είναι ανώτερη όλων των άλλων σεξουαλικών προσανατολισμών).

Πώς μπορώ να μιλήσω στα παιδιά για την τραγωδία της Αττικής
τραγωδία, παιδιά

Η χώρα μας υπέστη τις τελευταίες ημέρες μία ανείπωτη τραγωδία, με πυρκαγιές να εξαπλώνονται σε διάφορες περιοχές της Αττικής, έχοντας ως αποτέλεσμα να χαθούν πολλές ανθρώπινες ζωές και να καταστραφούν περιουσίες. Οι ώρες φόβου, ο τραγικός θάνατος τόσων ανθρώπων, η  απώλεια περιουσιών, αλλά και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, συνθέτουν μία πρωτόγνωρη εθνική τραγωδία.

Η παγίδα του να δίνεις συμβουλες
παγίδα, συμβουλές

Όλοι μας σε δύσκολες καταστάσεις στη ζωή μας είτε δεχθήκαμε συμβουλές είτε επιχειρήσαμε εμείς οι ίδιοι να δώσουμε. Με τη συμβουλή μας επιθυμούμε να βοηθήσουμε τον άνθρωπο που βρίσκεται σε μία στενάχωρη κατάσταση να απεγκλωβιστεί από το πρόβλημά του και να βρει έναν τρόπο να το αντιμετωπίσει.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares