διαχείριση αποτυχίας

Από μικροί διδασκόμαστε πως πρέπει να είμαστε καλοί μαθητές, να πετυχαίνουμε στις εξετάσεις, στον αθλητισμό, στην εργασία. Πάντοτε αυτός που πετυχαίνει επιβραβεύεται και εξυμνείται, ενώ οι άνθρωποι που αποτυγχάνουν συνήθως μένουν στο σκοτάδι. Ασυναίσθητα και ασυνείδητα, λοιπόν, εμφυτεύεται μέσα μας η πίστη πως μόνο η επιτυχία έχει σημασία και πως μόνο αυτή συνδέεται με την ευτυχία στη ζωή.

Γιατί όμως; Γιατί η κοινωνία έχει δαιμονοποιήσει τόσο την αποτυχία; Γιατί δεν τη θεωρεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης εμπειρίας που είναι εντελώς απαραίτητο για την προσωπική και εσωτερική εξέλιξη; Η αποτυχία είναι ένα από τα σπουδαιότερα μαθήματα της ζωής, μας διδάσκει την υπομονή, την εμπιστοσύνη στο στόχο και τον εαυτό μας. Ο μύθος της αριστείας και η σύνδεση αυτής με την επιτυχία και την ευημερία στη ζωή, δεν ισχύει, διότι όπως έλεγε και ο σπουδαίος Bill Gates: "Ποτέ δεν ήμουν αριστούχος στο Πανεπιστήμιο, αλλά όσοι υπήρξαν, σήμερα εργάζονται για μένα.’’

Το κέρδος μέσα από την αποτυχία

Το να αποτύχεις σημαίνει πως έχεις τη δυνατότητα να γίνεις καλύτερος, να προσπαθήσεις και να τα καταφέρεις την επόμενη φορά. Δεν είναι δείγμα ανικανότητας, τα σπουδαιότερα πνεύματα που πέρασαν από τον κόσμο αυτό είχαν όλα απορριφθεί στα πρώτα τους βήματα.

Η ζωή μας δίνει πάντοτε ευκαιρίες και η αποτυχία είναι μία πραγματική ευλογία που συμβάλλει περισσότερο και από την ίδια την επιτυχία στην εξέλιξη της ζωής μας. Είναι αυτή που μας δείχνει πως πρέπει να αγωνιζόμαστε πάντα και να μην επαναπαυόμαστε θεωρώντας πως είμαστε ήδη καλοί και δε χρειαζόμαστε βελτίωση. Είναι αυτή που μας καλεί να χαλυβδώσουμε την πίστη μας σε εμάς και να μην επιτρέψουμε σε μικρές αναποδιές και ατυχίες να μας απομακρύνουν από τα όνειρά μας.

Τρόποι διαχείρισης αποτυχίας

Όταν βιώσουμε μία αποτυχία, ας σκεφτούμε για ποιό λόγο μπορεί αυτή να ήρθε. Προέκυψε από πίεση, από άγχος, από υπερβολικές προσδοκίες των άλλων, από έλλειψη σωστής και δομημένης προετοιμασίας; Είναι απόρροια του γεγονότος ότι μπορεί να μην αγαπάμε πραγματικά το αντικείμενο με το οποίο καταπιαστήκαμε, απλώς το ακολουθούμε λόγω εξωτερικών πιέσεων; Όποιος και αν είναι ο λόγος, μπορούμε να αγωνιστούμε για την επιδιόρθωση και αλλαγή του αποτελέσματος και η έκβαση αυτού να είναι θετική αυτή τη φορά. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει κάποιος να ταυτίζει μία αποτυχημένη στιγμή με μία αποτυχημένη ζωή.

Πολλές φορές αισθανόμαστε το βάρος από τις προσδοκίες των άλλων να πέφτει επάνω στην πλάτη, με συνέπεια το βάρος των ενοχών να είναι ασήκωτο, όταν το αποτέλεσμα μίας προσπάθειας είναι αρνητικό. Όμως, οφείλουμε να μιλάμε ανοιχτά στους ανθρώπους που μας αγαπούν, να εκφράζουμε την πίεση που δεχόμαστε ή την ανάγκη για συμπαράσταση και υποστήριξη. Καλό είναι να έχουμε δίπλα μας όσο περισσότερη θετικότητα γίνεται.

Ούσα συγγραφέας, μπορώ να πω ότι όσες φορές δέχθηκα απόρριψη για κείμενα ή βιβλίο μου, άλλο τόσο πείσμωνα και έλεγα πως θα τα καταφέρω την επόμενη φορά. Αγωνιζόμουν περισσότερο και πάντοτε το αποτέλεσμα στο τέλος ήταν θετικό. Δεν επέτρεψα σε μία μικρή αποτυχία να με εμποδίσει να προσπαθώ για το όνειρό μου γιατί εκείνο είναι μεγαλύτερο και δυνατότερο από μία κακή στιγμή.

Η αποτυχία έχει τεράστια σημασία για την αξία ενός ανθρώπου, διότι αποδεικνύει το σπουδαιότερο όλων: πως σημασία έχει κάποιος να προσπαθεί και ας μην τα καταφέρνει πάντα.

Μη επιτρέποντες στην αρνητική ενέργεια και στάση των άλλων να μας δημιουργεί ενοχή και εκμεταλλευόμενοι μία αποτυχία για βελτίωση και εμπειρία, θα εκπλαγούμε από όλα αυτά που μπορεί να μας διδάξει και να μας νουθετήσει.

Συγγραφή Άρθρου

Μαρία Σκαμπαρδώνη

maria skampardoniΔημοσιογράφος
Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία.

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | Προφίλ 

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Η θετική πλευρά του κορωνοϊού
ψυχοσύνθεση

Η πραγματικότητα του κορωνοϊού είναι πλέον ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στη χώρα μας ειδικά. Η αλλαγή στον τρόπο ζωής και στις καθημερινές συνήθειες, έφεραν πολλούς ανθρώπους στην αναγκαία διαδικασία του να συνηθίσουν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής και να λειτουργούν με βάση τη δημόσια υγεία.

Χρώματα, χρώματα, παντού χρώματα!
Χρώματα

Τώρα ίσως γίνεται περισσότερο αντιληπτό και σε εμένα προσωπικά, το γιατί σε διάφορα συνέδρια ψυχολογίας, οι ειδικοί ζητάνε από τα άτομα που βρίσκονται σε θεραπεία, να φοράνε πιο φωτεινά και ανοιχτά ρούχα. Και όμως, τα ανοιχτά ρούχα επηρεάζουν θετικά τον ψυχισμό μας, συμβολίζουν την ελπίδα και τη χαρά στη ζωή.

Ψυχραιμία και σωστή προετοιμασία - τα όπλα για τις Πανελλήνιες
Πανελλήνιες εξετάσεις

Το να προετοιμάζεσαι για τις Πανελλήνιες, είναι μία δοκιμασία δύσκολη, αγχώδης και ψυχοφθόρα. Η εισαγωγή στα ανώτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, αποτελεί μία από τις πιο δύσκολες και απαιτητικές απαιτήσεις στη ζωή κάθε εφήβου. Αν αναλογιστεί κάποιος πως ο έφηβος μαθητής καλείται να σηκώσει στους ώμους του όχι μόνο τις δικές του προσδοκίες και όνειρα για το μέλλον του, αλλά και τα όνειρα των γονιών και του κοινωνικού περίγυρου, αντιλαμβάνεται κάποιος εύκολα γιατί μιλάμε για μία εμπειρία εξαιρετικά επώδυνη και αγχώδη.

Μιλώντας ανοιχτά για την εργασιομανία
Εργασιομανία

Κανένας δε διαφωνεί στο γεγονός πως η εργασία είναι απαραίτητη για την επιβίωση αλλά και την κοινωνική καταξίωση και κοινωνικοποίηση του ανθρώπου. Η εργασία, αναμφίβολα, συνδράμει στην κοινωνική καταξίωση του ανθρώπου, συμβάλλει στην αυτοεκτίμηση και την ανεξαρτησία του. Οι άνθρωποι, μέσω αυτής, καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες αλλά παράλληλα αποκτούν μία επίσημη και στέρεα θέση μέσα στο κοινωνικό σύνολο, αποκτούν ένα κύρος και μία αυτονομία.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares