Ακρόαση άρθρου......

Καθε μέρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με διάφορες καταστάσεις. Πιθανό, κάποια στιγμή να πάρουμε μια απόφαση, η οποία, εν συνεχεία, να αποδειχθεί λάθος. Το θετικό από την αναγνώριση του λάθους μας είναι να συνειδητοποιήσουμε που κάναμε λανθασμένη εκτίμηση.

Αναγνωρίζοντας τα λάθη μας 

Αναγνωρίζοντας αυτήν την κατάσταση, θα αποφύγουμε την επανάληψη του ίδιου ή παρόμοιου λάθους μελλοντικά. 

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε λανθασμένες πράξεις στο μέλλον;

Αναγνωρίζουμε που φταίξαμε

Το πιο δύσκολο βήμα είναι να εντοπίσουμε το που κάναμε λάθος. Το μεγαλύτερο σφάλμα είναι να αποφεύγουμε τις δικές μας ευθύνες και να τις επιρρίπτουμε μόνο στους άλλους. Χρειάζεται να αναλάβουμε το μερίδιο των ευθυνών μας. Με αυτόν τον τρόπο θα ανακουφιστούμε και θα αντιμετωπίσουμε με καλύτερο τρόπο την επόμενη δυσκολία που θα προκύψει. 

Βλέπουμε το λάθος από διαφορετική οπτική

Συνήθως βλέπουμε την αρνητική πλευρά των πραγμάτων και νιώθουμε απογοήτευση. Παρόλα αυτά αν δούμε το λάθος με διαφορετική ματιά και με πιο θετική σκέψη θα παρατηρήσουμε πως μας άλλαξε και μας έδωσε ένα μάθημα ζωής. 

Φτιάχνουμε ένα σχέδιο δράσης

Χρειάζεται να καταγράψουμε τα σημεία, στα οποία κάναμε λάθος, τους χειρισμούς μας, όσα συνετέλεσαν σε αυτό, αλλά και όσα επηρέασαν την κατάσταση. Έτσι θα αποφύγουμε παρόμοιο λάθος στο μέλλον.  

Αποκτήστε το βιβλίο Αυτογνωσία και νόημα ζωής, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Ακόμη, μπορούμε να δημιουργήσουμε στόχους, καταγράφοντας τους και στο χαρτί αλλά και στο μυαλό μας, βήματα, δηλαδή, προς αποφυγή ίδιου λάθους ξανά. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχουμε κίνητρο και θα δεσμευτούμε απέναντι στον εαυτό μας. Όταν γνωρίζουμε τις συνέπειες μιας κατάστασης, στο χέρι μας είναι να μην κάνουμε τα ίδια σφάλματα ξανά και ξανά. Γιατί τότε δεν λέγεται λάθος αλλά επιλογή.

Όταν κάνουμε τα ίδια συνέχεια πώς περιμένουμε διαφορετικά πράγματα, άλλωστε;

Μπορούμε να καταγράψουμε τι μας αφήνει πίσω, τι στέκεται εμπόδιο, τι δεν μας αφήνει να προχωρήσουμε και μένουμε συνεχώς στην ίδια κατάσταση, κάνοντας ξανά και ξανά τα ίδια λάθη και πράττωντας τα ίδια. Μόλις τα συνειδητοποιήσουμε όλα αυτά, θα χρειαστεί να βάλουμε στόχους για να τα αντιμετωπίσουμε.

Κάθε πράξη έχει και συνέπειες άρα θα πρέπει να μάθουμε πως αν κάνουμε μια λανθασμένη εκτίμηση θα πρέπει να δεχτούμε και τις ανάλογες συνέπειες πρώτα σε προσωπικό επίπεδο και μετέπειτα σε σχέση με τους άλλους. 

Αυτοεκτίμηση - Αυτογνωσία

Δεν έχουμε φτιαχτεί για να είμαστε τέλειοι. Κάνουμε λάθη, τα παραδεχόμαστε, δεχόμαστε τις συνέπειες. Η αλήθεια και η ειλικρίνεια, πρωτίστως με τον εαυτό μας, είναι πολύ ανακουφιστική. Θέλει μεγάλο θάρρος για να παραδεχτούμε ότι σφάλλαμε. Όταν όμως το κάνουμε και πραγματικά είμαστε συνειδητοποιημένοι με αυτό, έρχεται η λύτρωση και γινόμαστε πιο δυνατοί. Δεν είναι ντροπή, φυσικά. Είναι ένδειξη αυτογνωσίας και αυτοσεβασμού.  

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Η ζωή μας μαθαίνει πως για να αγγίξουμε την ευτυχία θα πρέπει πρώτα να είμαστε δυνατοί. Τα πάντα εξαρτώνται από εμάς όμως. Δεν πρέπει να σταματάμε τη δράση, να φοβόμαστε ότι θα κάνουμε λάθη. Η ουσία έγκειται στο να πέσουμε για να σηκωθούμε, να ξαναπέσουμε και να ξανασηκωθούμε. Αν δεν πάθουμε, πώς θα μάθουμε;

Ενηλικίωση και ανάληψη της ευθύνης της ζωής μας

Προσωπικά θεωρώ πως η ανάληψη των ευθυνών μας είναι σημάδι ενηλικίωσης. Δεν είναι κακό πράγμα οι ευθύνες. Ίσα ίσα σε ωριμάζουν, σε κάνουν πιο δυνατό και σου δίνουν τη δυνατότητα να ανακτήσεις τον έλεγχο της ζωής σου.

Και τι σημαίνει αυτό; Το να έχεις τον έλεγχο στη ζωή σου και να είσαι ανεξάρτητος, να στηρίζεσαι στα πόδια σου φυσικά. Με λίγα λόγια να είσαι ελεύθερος.

Μην είσαι ευθυνόφοβος. Οι προκλήσεις της ζωής έρχονται για να σε δοκιμάσουν. Δυστυχώς τίποτα δεν είναι στρωμένο με ροδοπέταλα. Αυτό όμως δε σημαίνει πως πρέπει να τα παρατάς.

Το κάθε λάθος, η κάθε εκτίμηση, η κάθε πράξη που κάνεις σε χαρακτηρίζουν, σε διαμορφώνουν, είσαι εσύ. Τη ζωή σου τη ρυθμίζεις μόνο εσύ. Εσύ έχεις την πένα.

Μη θυματοποιείς τον εαυτό σου

Η υπευθυνότητα σημαίνει πως δεν εθελοτυφλείς.

Γνωρίζεις που έφταιξες, γνωρίζεις τις πράξεις σου, ποιον έβλαψες, ποιον υποτίμησες και γιατί. Στο χέρι σου είναι όλα αυτά τα συναισθήματα να τα μετατρέψεις σε εμπειρίες και μαθήματα ζωής. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη δηλώνεις παρόν και όχι απλά ένας απλός θεατής της ζωής σου. Με υπευθυνότητα μπορείς να επηρεάσεις την πορεία της ζωής σου.

Είναι κάτι που το δημιουργείς, το βελτιώνεις, το μαθαίνεις και στο τέλος το κατακτάς. Όταν αναλαμβάνεις την ευθύνη σου διεκδικείς ένα πιο όμορφο μέλλον για σένα. Αυτό συμβαίνει γιατί τώρα σχεδιάζεις τη ζωή σου με πλήρη επίγνωση των ευθυνών σου, γνωρίζεις τις υποχρεώσεις σου, θέτεις τις καλύτερες βάσεις για την πραγματοποίηση των ονείρων σου.

Είσαι ο καπετάνιος στο πλοίο της ζωής και μόνο εσύ μπορείς να το οδηγήσεις. Δεν είσαι το θύμα, αλλά ο ηγέτης του εαυτού σου και της ζωής σου. Οι πιο πολλοί δεν θέλουν ελευθερία, γιατί έχει ανάληψη ευθυνών και οι περισσότεροι από αυτούς την φοβούνται αυτή τη διαδικασία. 'Ομως αυτή σε ωριμάζει και σε κάνει πιο δυνατό.

Να θυμάσαι πως δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο για όσα κάνουμε, αλλά και για όσα δεν κάνουμε!

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Εύη Στεργίου

stergiou eviΖω στα Ιωάννινα και έχω σπουδάσει Νοσηλευτική. Μου αρέσουν τα ταξίδια, τα βιβλία, ο χορός, η μόδα και η ενασχόληση με τη συγγραφή.
Μέσα από το γράψιμο μου δίνεται η ευκαιρία να εκφράσω σκέψεις και συναισθήματα. Μου φτιάχνει τη διάθεση και αντιμετωπίζω πιο αισιόδοξα την καθημερινότητα.