Ακρόαση άρθρου......

Τι σημαίνει τελικά να αγαπάμε τον εαυτό μας; Τι σημαίνει να αγαπάμε το σώμα μας; Τι σημαίνει να φροντίζουμε το σώμα μας; Και πότε τελικά ξεπερνάμε τα όρια της φροντίδας και γίνεται εμμονή;

Αυτοφροντίδα

Αυτoφροντίδα και αγάπη του εαυτού μας δεν σημαίνει μόνο να πηγαίνουμε στο γυμναστήριο ή να κάνουμε δίαιτα με εμμονικό τρόπο.

Αυτoφροντίδα και αγάπη του εαυτού μας δεν σημαίνει να φροντίζουμε την υγιεινή του σώματός μας για να την προβάλλουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτoφροντίδα και αγάπη του εαυτού μας δεν σημαίνει να γυμναζόμαστε μόνο για να αυξήσουμε τους followers μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τι είναι λοιπόν η αυτoφροντίδα και αγάπη του εαυτού μας;

Αυτoφροντίδα και αγάπη του εαυτού μας, άρα και του σώματός μας, σημαίνει χτίζω μία νέα φιλοσοφία ζωής στην οποία φροντίζω να προλαμβάνω τους κινδύνους.

Αυτoφροντίδα και αγάπη του εαυτού μας σημαίνει να έχουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, για να είμαστε και να μένουμε υγιείς.

Αυτoφροντίδα και αγάπη του εαυτού μας σημαίνει να επιλέγουμε να γυμναστούμε, για να νιώθουμε το σώμα μας υγιές.

Αυτoφροντίδα και αγάπη του εαυτού μας σημαίνει να έχουμε μία τακτικότητα στις ιατρικές μας εξετάσεις, γιατί η πρόληψη είναι μέγιστης σημασίας.

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Αυτoφροντίδα, λοιπόν, και αγάπη του εαυτού μας, που είναι προσανατολισμένη σε εμάς, πηγάζει από εμάς και γίνεται για εμάς.

Αγάπη για το σώμα

Αγαπώ το σώμα μου, σημαίνει δεν το ταλαιπωρώ εμμονικά... το προφυλάσσω από τραυματισμούς, από ουσίες που μπορεί να με βλάψουν.

Αγαπώ το σώμα μου, σημαίνει το εκτιμώ και εστιάζω στα μακροπρόθεσμα και όχι στα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα.

Αγαπώ το σώμα μου, σημαίνει δεν το κουράζω, δεν το εξαντλώ.

Μαθαίνοντας να αγαπάμε το σώμα μας, μαθαίνουμε να το προστατεύουμε.

Δυστυχώς δεν διάλεξα τους γονείς μου
Σε αυτό το ανατρεπτικό βιβλίο, η έγκυρη κλινική ψυχολόγος Lindsay Gibson αποκαλύπτει την καταστροφική φύση των συναισθηματικά ανώριμων γονέων, τα τοξικά μοτίβα με τα οποία μας έχουν σημαδέψει και μας παρέχει πολύτιμους τρόπους για να θεραπευτούμε

Μαθαίνουμε να το προστατεύουμε στην ουσία:

  • από την υπερβολή,
  • από τις ανασφάλειές μας,
  • από τη χαμηλή μας αυτοεκτίμηση,
  • από τους φόβους μας για την απόρριψη και την μοναξιά,
  • από την ανάγκη μας να επιβεβαιωνόμαστε μέσα από τα μάτια των άλλων...

Πώς μπορεί άραγε ένας άνθρωπος να νιώσει ότι επιβεβαιώνεται εάν δεν έχει επιβεβαιώσει εκείνος τον εαυτό του πρώτα, αν δεν νιώθει καλά με τον εαυτό του;

Πώς μπορεί άραγε κάποιος να νιώσει ότι επιβεβαιώνεται εάν επιβεβαιώνεται μέσα από τις επιδοκιμασίες των άλλων, μέσα από την επιβράβευση των άλλων;

Στην ουσία αυτός ο άνθρωπος χτίζει την αυτοεικόνα του και την αυτοεκτίμησή του μέσα από τους άλλους.

Ατέλειες και τέλεια σώματα

Και τι γίνεται όμως αν έχεις ατέλειες ή αν δεν έχεις το τέλειο σώμα ή αν δεν έχεις την τέλεια εμφάνιση ή τα τέλεια ρούχα;

Στη ζωή σου θα συναντήσεις πολλούς που θα έχουν άποψη και θα πάρουν θέση για το σώμα σου, για τα ρούχα σου, για τα μαλλιά σου, για τη φωτογραφία σου, για τη δουλειά σου, για τις σπουδές σου, για τις διαχειρίσεις σου, για τη σχέση σου, για τις επιλογές σου...

Στη ζωή σου θα συναντήσεις πολλούς που θα πάρουν θέση και θα σε σχολιάσουν...

Να τους ακούσεις...

Να ακούσεις όμως αυτούς που θα έχουν να σου δώσουν επιχειρήματα, που θα αξιολογήσουν με βάση επιχειρήματα και δεν θα κρίνουν… γιατί η κριτική συχνά στιγματίζει, εγκλωβίζει και δεν εξελίσσει.

Να τους ακούσεις, λοιπόν, και να εστιάσεις σε πράγματα, σε πεδία που θα μπορέσουν να σε εξελίξουν για να βελτιωθείς, γιατί θα υπάρξουν πολλοί άγνωστοι που απλά ενδιαφέρονται να κρίνουν, που αντί να διορθώνουν τις ατέλειες τις χαρακτηρίζουν…

Είσαι το κίνητρο της ζωής σου

Αυτός είσαι εσύ λοιπόν... με τις ατέλειές σου, με τα αδύναμα και τα αδύνατα σημεία σου, με τα καλά και τα δυνατά σου σημεία.

Αυτός είσαι εσύ με το σώμα σου, που σε στηρίζει και που πρέπει να μάθεις να το στηρίζεις και να το αγαπάς και εσύ.

Αυτός είσαι εσύ που πρέπει να αγαπάς το σώμα σου, όπως το μυαλό σου, να το φροντίζεις, να το εξελίσσεις.

Αυτός είσαι εσύ που χωρίς υπερβολές θα πρέπει να αποφεύγεις να εξαντλείς τον εαυτό σου... γιατί θα πρέπει εσύ να πιστέψεις ότι αξίζεις τα καλύτερα για να έχεις την βεβαιότητα ότι πρέπει και μπορείς να τα διεκδικήσεις.

Αυτός είσαι εσύ που χρησιμοποιώντας πρότυπα ζωής και κίνητρα, θα πρέπει να γίνεις εσύ το κίνητρο για τη ζωή σου. Αυτός είσαι εσύ που στη ζωή σου θα συναντήσεις πολλούς σκοπέλους, δαίμονες και σκοτεινά σημεία, θα επηρεαστείς και θα αποπροσανατολιστείς, όμως μόνο αν αγαπάς τον εαυτό σου και το σώμα σου δε θα χάνεις ποτέ το στόχο σου... γιατί ο στόχος σου ουσιαστικά θα είναι να σε φροντίζεις.

Αυτός είσαι εσύ, που πάντα θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι πρέπει να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας και να το βλέπουμε στις επιλογές μας.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Σολταρίδου Ελένη - Ψυχολόγος

Σολταρίδου Ελένη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος, Msc, με γραφείο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.  Υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εξειδίκευση στη Διαχείριση Αγχωδών Διαταραχών και στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία.