Ακρόαση άρθρου......

Μια συνήθης αιτία που μας κάνει να μην είμαστε ευτυχισμένοι αλλά και να απογοητευόμαστε είναι ότι, δεν είμαστε απόλυτα ειλικρινείς ακόμη και με τον ίδιο μας τον εαυτό.
Ποιος στα αλήθεια είσαι;
Γιατί φοβάσαι να αντιμετωπίσεις τον εαυτό σου ή να αφιερώσεις λίγο από τον χρόνο σου για να δεις ποιος είσαι; Αν δε σε γνωρίζεις πώς περιμένεις να ζήσεις ευτυχισμένος;

Μήπως είσαι από τους ανθρώπους που έχει την ευτυχισμένη ζωή για λογαριασμό άλλων; Για τους γονείς σου; Για το σύντροφό σου; Για τους φίλους σου; Για τα παιδία σου; Ποιανού την ευτυχισμένη ζωή ζεις;

Το να προσπαθείς να ικανοποιήσεις τους άλλους είναι ένα από τα πιο κοπιαστικά πράγματα σε όλο τον πλανήτη, διότι παλεύεις για μία μάχη που εκ των προτέρων είναι χαμένη.

  • Κοίτα μέσα σου.
  • Φρόντισε τον εαυτό σου.
  • Αγάπησέ τον.
  • Θέσε όρια.

Πήγαινε μια βόλτα μόνος. Κάπου ήσυχα. Και ρώτησε στον εαυτό σου:

  • Τι αγαπάς;
  • Τι προσδοκίες έχεις;
  • Τι σε ηρεμεί;
  • Τι δε σου αρέσει;
  • Τι φοβάσαι;
  • Τι σου ελκύει το ενδιαφέρον;

Αλλά απάντησε με ειλικρίνεια για σένα και για κανέναν άλλο, δεν χρειάζεται να εξηγήσεις στους άλλους. Δεν χρειάζονται δικαιολογίες. Οι αποφάσεις είναι δικές σου.

Οι πράξεις σου έχουν συνέπεια, διότι το σύμπαν κυβερνάται από τον νόμο της αιτίας και του αποτελέσματος. Έχεις, όμως, κάθε δικαίωμα να σκέφτεσαι, να ονειρεύεσαι, να πράττεις και να πιστεύεις ό,τι θεωρείς καλύτερο για σένα. Έχε υπόψιν πως δεν εξαρτάσαι από τον κανόνα αυτό.

Γίνε ο καλύτερος σου φίλος

Δεν χρειάζεται να παριστάνεις κάτι το οποίο δεν είσαι. Χρειάζεται, μονάχα, να είσαι ειλικρινής και χωρίς οποιαδήποτε μάσκα.
Να τον συμβουλεύεσαι τον εαυτό σου, να τον σέβεσαι, να τον φροντίζεις, να τον παρατηρείς και στα όμορφα και στα άσχημα και να μπορείς να αναγνωρίζεις τα δυνατά και αδύναμα σημεία του.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει εσένα, τις ιδέες σου, τα όνειρα σου και κυρίως τις αποφάσεις σου. Και δεν χρειάζεται να εξηγήσεις σε κανέναν το γιατί.

Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση στο γιατί είμαστε αυτό που είμαστε.
Το ότι αντιπαλεύουμε και αντιστεκόμαστε στην ίδια μας τη φύση είναι ο λόγος του πόνου και της αγωνίας μας.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Το να επικοινωνήσεις ειλικρινά με τον εαυτό σου θα σε καταπλήξει. Ταυτόχρονα, όμως, θα δεις και τα προβλήματα σου από ένα διαφορετικό πρίσμα (και ίσως εκεί βρεις τη λύση που έψαχνες).

22 πράγματα που συνειδητοποιείς όταν ζεις για τους άλλους

Όταν συνειδητοποιήσεις ότι ζεις για τους άλλους και όχι για σένα, θα συμπεράνεις τα εξής:

1. Όταν, συνεχώς, προσπαθείς να ικανοποιήσεις τους άλλους, σημαίνει πως αναζητάς την αγάπη και την έγκριση τους και θεωρούμε πως κάνοντας αυτό το οποίο οι άλλοι επιθυμούν τους δείχνουμε καλοσύνη και τρυφερότητα.

2. Όταν φοβόμαστε τις συγκρούσεις ή τις διαφωνίες, δεν κατανοούμε τη διαφορά ανάμεσα στην κατηγορηματικότητα και την επιθετικότητα, καθώς, πιστεύουμε πως το να διαφωνείς είναι κακό και επικίνδυνο, επιπρόσθετα, αντιπαλεύουμε την πραγματικότητα, διότι θεωρούμε πως οι άνθρωποι «πρέπει» πάντα να συμφωνούν.

3. Όταν υπακούμε σε αυθαίρετα «πρέπει» μας ορίζουν ανεξιχνίαστοι κωδικοί συμπεριφοράς και παράλληλα αφήνουμε ανεξιχνίαστους τους τρόπους συμπεριφοράς των άλλων, να ορίζουν τη ζωή μας.

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

4. Ο μόνος πάνω στον οποίο μπορείς να βασιστείς είναι ο ίδιος σου ο εαυτός.

5. Έχεις το δικαίωμα να κρίνεις τη συμπεριφορά σου, τις σκέψεις σου, τα συναισθήματα σου αλλά πρόσεξε... μόνο εσύ έχεις αυτό το δικαίωμα.

6. Έχεις το δικαίωμα του να μην δικαιολογείς τις συμπεριφορές σου.

7. Μπορείς να αλλάζεις γνώμη. Μπορείς να κάνεις λάθη και να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου.

8. Έχεις το δικαίωμα να μην εξαρτάσαι από την ευμένεια άλλων για να τους αντιμετωπίσεις.

9. Έχεις το δικαίωμα να γίνεσαι παράλογος όταν αποφασίζεις.

10. Μπορείς να πεις «Δεν ξέρω», «Δεν καταλαβαίνω», «Δε με νοιάζει», χωρίς ενοχές.

11. Έχεις το δικαίωμα να θέλεις αυτά που θέλεις και να πράττεις κατά βούληση-αρκεί να αποδέχεσαι τις συνέπειες.

12. Είναι δική σου ευθύνη να βρεις λύση στα προβλήματα σου.

13. Περιμένοντας από τους άλλους να σε καταλάβουν να σε φροντίσουν και να σε καθοδηγήσουν είναι σκέτη απογοήτευση. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να κάνεις κάποιον να κατανοήσει τις ανάγκες σου και να τις τιμήσει, όσο και αν σε αγαπάει. Τι δικαίωμα έχεις να απαιτείς κάτι τέτοιο;

14. Όταν αναζητούμε την επιδοκιμασία των άλλων, οδεύουμε ολοταχώς προς στον γκρεμό της δυστυχίας.

15. Ένας αλάνθαστος τρόπος ώστε να δυστυχήσουμε είναι το να βασιζόμαστε στους άλλους.

16. Σταμάτα να δικαιολογείσαι κάθε φορά που οι άλλοι δυσαρεστούνται.

17. Μάθε να αντιμετωπίζεις την κριτική τον άλλων και να ζεις μια ζωή αυθεντική.

18. Το να αναλάβεις τις ευθύνες σου, σημαίνει πως επικοινωνείς ειλικρινά με τον εαυτό σου, σέβεσαι αυτό που είσαι και όλα τότε είναι πιο εύκολα και η ζωή σου γίνεται απολαυστικότατη.

19. Αν δεν θέλεις να σε χειρίζονται οι άλλοι μην τους χειρίζεσαι και εσύ.

20. Απελευθερώσου! Επέτρεψε στον εαυτό σου, να είναι ελεύθερος - να είσαι αυτό που είσαι. Η πραγματικότητα είναι ότι είσαι ελεύθερος - και αυτό έχει συνέπειες.

21. Εντόπισε, λοιπόν, τι σε ευχαριστεί και τίμησε το! Αντιμετώπισε αυτό, το οποίο, σε εξοργίζει!

22. Κυνήγησε αυτό που κάνει την καρδιά σου να χορεύει κα να τραγουδά!

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Maria Eleni Anagnostouli

anagnostouli eleniΣύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Msc Εγκληματολογίας, Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής αγωγής, Αρθρογράφος, εισηγήτρια σεμιναρίων και εκπαιδεύτρια μετεκπαιδευτικών προγραμμάτων δικαστικής ψυχολογίας, σχολικής/συμβουλευτικής ψυχολογίας και σχολικού προσανατολισμού.