Το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr ξεχώρισε και προτείνει 5 βιβλία για την ψυχοδυναμική θεραπεία και ψυχανάλυση για ψυχιάτρους, ψυχολόγους και συμβούλους ψυχικής υγείας. Προμηθευτείτε τα βιβλία με έκπτωση από το βιβλιοπωλείο της Πύλης μας.

Η κλαϊνική σκέψη στην ψυχαναλυτική πράξη

Η συνεισφορά του R. Hinselwood στην κλαϊνική ψυχανάλυση είναι τεράστια, όχι μόνο επειδή αποσαφήνισε πολλές σκοτεινές και δυσνόητες έννοιες που η M. Klein είχε τοποθετήσει στο κέντρο της σκέψης της, αλλά και -κυρίως- επειδή κατάφερε να συνδέσει αυτές τις έννοιες με την κλινική τους αποτύπωση.

Το βιβλίο αυτό κατέχει κεντρική θέση στις κλαϊνικές μελέτες επειδή αναλύει με θαυμαστή καθαρότητα εξαιρετικά δύσκολες κλινικές περιπτώσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι της ίδιας της Klein.

Ο συγγραφέας επιμένει στη βήμα-βήμα ανάλυση αυτών των ιστορικών, προσπαθώντας να γεμίσει τα ερμηνευτικά κενά που άφησε η Klein και οι επίγονοί της, ώστε να καταδείξει την αξία και τη μοναδικότητα της κλαϊνικής προσέγγισης στην ψυχαναλυτική κλινική πράξη.

Το βιβλίο απευθύνεται σε ψυχαναλυτές και εκπαιδευόμενους ψυχαναλυτές, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να προσεγγίσουν τη σκέψη της Melanie Klein μέσα από τη γέννησή της, δηλαδή κατά την αναλυτική συνεδρία.

Αποκτήστε το βιβλίο Η κλαϊνική σκέψη στην ψυχαναλυτική πράξη, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Μεταβίβαση και αντιμεταβίβαση

Ένα από τα βασικά φαινόμενα που παρουσιάζονται μέσα στην ψυχαναλυτική διεργασία είναι η αντιμεταβίβαση. O ιδιαίτερος δηλαδή ψυχολογικός τρόπος με τον οποίο αποκρίνεται ο ψυχαναλυτής στην παρουσία και στα λεγόμενα του αναλυόμενού του. Αυτό το φαινόμενο, που αρχικά θεωρήθηκε ως εμπόδιο στην κατανόηση του ψυχισμού του αναλυόμενου, κατέστη σταδιακά ένα καθοριστικό εργαλείο της αναλυτικής σκέψης και βοήθησε στην πρόοδο της ψυχαναλυτικής θεραπείας.

Καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη μετατόπιση της ψυχαναλυτικής σκέψης έπαιξε το έργο δύο μεγάλων θεωρητικών της ψυχανάλυσης: της Πάουλα Χάιμαν στην Αγγλία και του Χάινριχ Ράκερ στην Αργεντινή.

"Επιδεικνύοντας ένα μεγάλο χάρισμα εν-συναίσθησης και αυτοπαρατηρητικότητας, μαζί με μια εξαιρετική ικανότητα κλινικής και θεωρητικής σύλληψης των πλέον περίπλοκων και λεπτών φαινομένων, ο Ράκερ [...] δείχνει σε όλους τη στενή σύνδεση μεταξύ θεωρητικής γνώσης και αναλυτικής πρακτικής".
(Contemporary Psychology)

Αποκτήστε το βιβλίο Μεταβίβαση και αντιμεταβίβαση, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Εισαγωγή στον Ζακ Λακάν

O Ζακ Λακάν είναι ο ψυχαναλυτής με τη μεγαλύτερη επιρροή μετά τον Φρόυντ· ένας από τους πιο ενδιαφέροντες και αμφιλεγόμενους σύγχρονους στοχαστές, η θεωρία του οποίου έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα στενά όρια του γραφείου του αναλυτή και να εμπλακεί στις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα σε όλους τους κλάδους των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών. Παρόλα αυτά, το έργο του Λακάν είναι συχνά δυσνόητο και η περιπλοκότητά του το καθιστά απρόσιτο στους νεοεισερχόμενους στην ψυχανάλυση.

Το βιβλίο του Sean Homer αποτελεί έναν κατανοητό οδηγό στο έργο του Λακάν και σε κομβικές έννοιες όπως:

  • το φαντασιακό και το συμβολικό
  • το οιδιπόδειο σύμπλεγμα και την έννοια του φαλλού
  • το υποκείμενο και το ασυνείδητο
  • το Πραγματικό
  • τη σεξουαλική διαφορά

Καλύπτοντας όλη την έκταση της πορείας του Λακάν και τοποθετώντας τη σκέψη του μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της σύγχρονης γαλλικής σκέψης, ο Sean Homer γράφει την ιδανική εισαγωγή για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν και να κατανοήσουν τη λακανική ψυχανάλυση.

Αποκτήστε το βιβλίο Εισαγωγή στον Ζαν Λακάν, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Μεταψυχολογία


Η προοδευτική εξέλιξη της Μεταψυχολογικής σκέψης του Φρόιντ γίνεται ακόμη πιο προφανής σε σχέση με τον Τόμο 1. Με την πάροδο του χρόνου παρατηρούμε την φαντασιωτική δόμηση του ψυχισμού. Αυτή αποκτά ολοένα και περισσότερο πραγματικά χαρακτηριστικά. Κι έτσι συμπυκνωμένες έννοιες όπως "μεταβίβαση" και "αντιμεταβίβαση" αλλά και πολλές άλλες της καθημερινότητας όπως "πολιτισμός" και "αστείο" αποκτούν καθοριστική αξία για την εγωτική οργάνωση του υποκειμένου.

Η υφέρπουσα δύναμη αυτού του απίθανου φαινομένου περιγράφεται εδώ ως αναπόδραστη Οιδιποδειακή παρουσία και εκφράζεται κλινικά επί των Νευρώσεων.

Μέσα από τα φροϋδικά κείμενα αναγνωρίζουμε την περαιτέρω οργάνωση του "εγώ" η οποία σε περιπτώσεις που δεν λαμβάνει χώρα συνθετικά καταλήγει είτε στην "ψύχωση" είτε σε αντίστοιχες μορφές διαταραχών π.χ. μεθοριακότητα. Στον βαθμό που ο Φρόιντ ακολούθησε τη Μεταψυχολογική προσέγγιση σταθερά -κάτι που στην πράξη έχει χαρακτηριστεί από διακυμάνσεις- η ψυχαναλυτική θεραπεία βιώνεται από τον ασθενή ως η πλέον φυσιολογική πορεία του ψυχισμού του.

Αποκτήστε το βιβλίο Μεταψυχολογία, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Επιθυμία, πόνος, σκέψη

Απέναντι στο φροϋδικό ερώτημα "είναι δυνατόν ο πόνος και η αναζήτησή του να κυβερνούν την ψυχική ζωή;", η Μαρίλια Αiζενστάιν-Αβέρωφ προσεγγίζει την έννοια του μαζοχισμού, ως ιδρυτική διάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης και βασική συνιστώσα του ψυχικού οργάνου. Αν η αρχή της ευχαρίστησης με συνέπεια την ψυχική σεξουαλικότητα συνιστά θεμέλιο της ψυχανάλυσης, ο μαζοχισμός, επενδύοντας τη δυσαρέσκεια με συνέπεια την αναμονή, αποτελεί το απαραίτητο υλικό για τη διατήρηση της ζωής και της δημιουργικότητας.

Η συγγραφέας στο παρόν βιβλίο μάς ταξιδεύει στην ανακάλυψη βασικών εμπειριών της ανθρώπινης ζωής μέσα από τις μορφές ηρώων και ηρωίδων που αναδύονται από τα λόγια ασθενών, λογοτεχνών και μελετητών. Το κοίταγμα του κόσμου μέσα από το βλέμμα της Μαρίλιας Αiζενστάιν αγκαλιάζει ανθρώπινες στιγμές της καθημερινότητας, που μας μαθαίνουν ότι το άκουσμα του ψυχαναλυτή συμπυκνώνεται στο ξετύλιγμα μιας σκέψης, που αποπειράται έμπρακτα και μάταια να διατυπώσει τις προσδοκίες της επιθυμίας και τις ματαιώσεις του πόνου.

Η συγγραφέας, συνεχίστρια του έργου της Ψυχοσωματικής Σχολής του Παρισιού, μας παρακινεί έτσι από τη μια να δουλέψουμε ως θεραπευτές απέναντι στην χρεωκοπία του μαζοχισμού κι από την άλλη να σεβαστούμε τις αυτοθεραπευτικές προσπάθειες του υποκειμένου στην αντιμετώπιση του βασικού ελλείμματος του πρωτογενούς μαζοχισμού.

Αποκτήστε το βιβλίο Επιθυμία ,πόνος, σκέψη, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.