«Μοιάζουμε με ημικύκλιο. Έχουμε μια έντονη τάση να συνδεθούμε μ’ ένα άλλο ημικύκλιο που έρχεται και ενώνεται μαζί μας - συμπληρώνοντας έτσι τον κύκλο -  και μας προσφέρει ένα κύμα ευφορίας και ενέργειας που μοιάζει με την ολοκλήρωση που παρέχει η πλήρης σύνδεση με το σύμπαν.

Στην πραγματικότητα, το μόνο που κάνουμε σε αυτή την περίπτωση είναι να συνδεόμαστε με ένα άλλο άτομο το οποίο ψάχνει κι αυτό στον έξω κόσμο για το άλλο μισό του.

»Ο Ρενό είπε πως αυτή είναι μια κλασική σχέση αλληλεξάρτησης και ότι έχει εγγενή προβλήματα, τα οποία εμφανίζονται αμέσως». Δίστασε για λίγο, σαν να περίμενε να πω κάτι. Εγώ απλώς κούνησα το κεφάλι.

«Βλέπεις, το πρόβλημα μ’ αυτό το ολοκληρωμένο πρόσωπο, μ’ αυτόν τον κύκλο τον οποίο και οι δύο άνθρωποι πιστεύουν ότι σχημάτισαν, είναι ότι χρειάζονται δύο άτομα για να δημιουργήσουν αυτό το ένα.

Το ένα άτομο παρέχει τη θηλυκή ενέργεια και το άλλο την αρσενική. Αυτό το ένα ολοκληρωμένο πρόσωπο έχει, κατά συνέπεια, δύο κεφάλια ή δύο εγώ. Και οι δύο θέλουν να κυβερνούν αυτό το ένα ολοκληρωμένο πρόσωπο που έχουν δημιουργήσει, και έτσι, όπως και κατά την παιδική ηλικία, και οι δύο άνθρωποι θέλουν να εξουσιάζουν ο ένας τον άλλο, λες κι ο άλλος είναι ο εαυτός τους.

Αυτό το είδος αυταπάτης σχετικά με την ολοκλήρωση καταλήγει πάντοτε σε αγώνα δύναμης.

Στο τέλος, καθένας από τους δύο παίρνει τον άλλο ως δεδομένο και φτάνει στο σημείο να τον καθιστά ακόμα και ανίκανο, έτσι ώστε να μπορεί να οδηγεί αυτόν τον ολοκληρωμένο εαυτό προς την κατεύθυνση που θέλει. Αλλά φυσικά αυτό δεν μπορεί να σταθεί ή τουλάχιστον δεν μπορεί να σταθεί πια. Ίσως στο παρελθόν ο ένας από τους συντρόφους να ήταν πρόθυμος να υποταχθεί στον άλλο – συνήθως ήταν η γυναίκα και σπανιότερα ο άντρας. Αλλά τώρα αφυπνιζόμαστε. Κανένας δεν θέλει να υποτάσσεται σε κανέναν άλλον πια».

«Αυτά, λοιπόν, σ’ ό,τι αφορά τον έρωτα», είπα.
«Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ερωτευόμαστε», αποκρίθηκε η Κάρλα. «Αλλά πρώτα πρέπει να συμπληρώσουμε τον κύκλο μόνοι μας. Πρέπει να σταθεροποιήσουμε τον δίαυλο επικοινωνίας μας με το σύμπαν. Αυτό χρειάζεται χρόνο, όταν όμως το πετύχουμε, δεν θα είμαστε πια ευαίσθητοι σ’ αυτό το ζήτημα και θα μπορούμε να έχουμε την ανώτερη σχέση. Όταν συνδεθούμε συναισθηματικά με ένα άλλο ολοκληρωμένο άτομο, θα δημιουργήσουμε τον υπεράνθρωπο… αλλά δεν θα τραβηχτούμε ποτέ μακριά από το μονοπάτι της ατομικής εξέλιξης μας».
»Το μυστικό είναι ν’ αρχίσουμε να νιώθουμε, όταν είμαστε μόνοι μας, εκείνη την αίσθηση της ευεξίας και της ευφορίας που βιώσαμε την πρώτη στιγμή μιας αλληλοεξαρτημένης σχέσης. Έτσι, φτάνουμε στο σημείο να έχουμε μέσα μας εκείνον ή εκείνη. Μετά από αυτό εξελισσόμαστε και μπορούμε να βρούμε εκείνη την ιδιαίτερη συναισθηματική σχέση που πράγματι μας ταιριάζει»

«Σου έτυχε ποτέ να πέσεις πάνω σε έναν παλιό φίλο ή γνωστό, να μιλήσετε για ένα λεπτό και μετά να φύγει, και στη συνέχεια να ξαναπέσεις πάνω του την ίδια μέρα ή βδομάδα;»
«Ναι, μου έχει συμβεί», απάντησα.
«Και συνήθως τι λέτε; Κάτι σαν ‘‘Λοιπόν, τι παράξενο να σε ξαναβλέπω’’ και γελάτε και συνεχίζετε ο καθένας τον δρόμο του».
«Περίπου».
«Το χειρόγραφο λέει ότι εκείνο που πρέπει να κάνουμε σ’ αυτή την περίπτωση είναι να σταματήσουμε τις ασχολίες μας, όποιες κι αν είναι, και να ανακαλύψουμε το μήνυμα που έχουμε γι’ αυτό το άτομο, αλλά και το μήνυμα που έχει εκείνο για εμάς. Το χειρόγραφο προλέγει ότι από τη στιγμή που εμείς οι άνθρωποι θα ανακαλύψουμε αυτή την επίγνωση, η αλληλεπίδρασή μας θα επιβραδυνθεί, θα αποκτήσει σκοπό και θα γίνει πιο αποφασιστικής σημασίας».
«Ναι, αλλά δεν είναι δύσκολο να το κάνει κανείς αυτό, ιδιαίτερα μάλιστα με κάποιον με τον οποίο δεν θα ξέραμε τι να συζητήσουμε;»
«Ίσως, το χειρόγραφο όμως περιγράφει τη διαδικασία».
«Εννοείς τον ακριβή τρόπο με τον οποίο πρέπει να συμπεριφερόμαστε ο ένας στον άλλο;»
«Ακριβώς».
«Τι λέει;»
«Θυμάσαι την Τρίτη Επίγνωση, που λέει ότι οι άνθρωποι είναι μοναδικοί σε έναν κόσμο ενέργειας, επειδή μπορούν να προβάλουν την ενέργειά τους συνειδητά;»
«Ναι».
«Θυμάσαι πώς γίνεται αυτό;»
Ανακάλεσα στη μνήμη μου τα μαθήματα του Ιωάννη. «Ναι, γίνεται με το να εκτιμούμε την ομορφιά ενός πράγματος, μέχρι να έρθει μέσα μας αρκετή ενέργεια, ώστε να αισθανθούμε αγάπη. Όταν φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο, μπορούμε να στέλνουμε πίσω την ενέργεια».
«Σωστά. Και η ίδια αρχή ισχύει και για τους ανθρώπους.

Όταν εκτιμούμε τη μορφή και την παρουσία ενός ανθρώπου και εστιάζουμε πραγματικά πάνω του την προσοχή μας, μέχρις ότου η μορφή και τα χαρακτηριστικά του αρχίσουν να ξεχωρίζουν και να έχουν πιο έντονη παρουσία, μπορούμε να του στείλουμε ενέργεια.

»Βέβαια, το πρώτο βήμα είναι να κρατάμε τη δική μας ενέργεια ανεβασμένη. Μετά μπορούμε να διοχετεύσουμε τη ροή της ενέργειας που έρχεται μέσα μας, που περνά μέσα από μας, προς το άλλο πρόσωπο. Όσο περισσότερο εκτιμούμε τους άλλους στο σύνολό τους, όσο περισσότερο εκτιμούμε την εσωτερική ομορφιά τους, τόσο περισσότερη ενέργεια ρέει προς αυτούς και φυσικά τόσο περισσότερη ρέει και προς εμάς».

Γέλασε. «Η αλήθεια είναι πως είναι μάλλον ηδονιστικό», είπε η Τζούλια. «Ωστόσο, όσο περισσότερο αγαπάμε και εκτιμούμε τους άλλους, τόσο περισσότερη ενέργεια ρέει μέσα μας. Γι’ αυτό η αγάπη και η ενεργοποίηση των άλλων είναι το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για τον εαυτό μας».

Κοίταξα προσεκτικά την Τζούλια. Είχα την αίσθηση ότι έβλεπα για πρώτη φορά τη βαθύτερη προσωπικότητά της. Μου ανταπέδωσε το βλέμμα για μια στιγμή και μετά στράφηκε πάλι στον δρόμο. «Το αποτέλεσμα που έχει στο άτομο αυτή η προβολή ενέργειας είναι σημαντικό», είπε. «Αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, με γεμίζεις με ενέργεια. Τη νιώθω. Νιώθω πιο ανάλαφρη κι αποκτώ μεγαλύτερη διαύγεια καθώς διατυπώνω τις σκέψεις μου.

»Και επειδή μου δίνεις περισσότερη ενέργεια απ’ όση θα είχα σε άλλη περίπτωση, μπορώ να δω ποια είναι η αλήθεια μου και να σ’ τη δώσω πιο εύκολα. Όταν το κάνω αυτό, εσύ θα το αισθανθείς σαν αποκάλυψη αυτό που λέω. Αυτό θα σε κάνει να δεις τον ανώτερο εαυτό μου περισσότερο και έτσι να τον εκτιμήσεις και να εστιάσεις σ’ αυτόν σε ένα ακόμα πιο βαθύ επίπεδο. Το γεγονός αυτό μου δίνει ακόμα περισσότερη ενέργεια και μεγαλύτερη εσωτερική αντίληψη για την αλήθεια μου και ο κύκλος αρχίζει πάλι.

Όταν αυτό το κάνουν δύο ή περισσότεροι άνθρωποι μαζί, μπορούν να φτάσουν σε απίστευτα ύψη, καθώς ανυψώνουν ο ένας τον άλλο και έχουν άμεση ανταπόκριση.

Πρέπει να καταλάβεις όμως ότι αυτή η σύνδεση είναι εντελώς διαφορετική από τη σύνδεση σε μια αλληλοεξαρτημένη σχέση. Μια αλληλοεξαρτημένη σχέση αρχίζει μ’ αυτόν τον τρόπο, αλλά σύντομα γίνεται ρυθμιστική, γιατί ο εθισμός αποκόβει τα δύο αλληλοεξαρτώμενα άτομά της από την πηγή τους και η ενέργεια εξαντλείται. Η πραγματική προβολή ενέργειας δεν έχει καμιά προσκόλληση ή πρόθεση. Και οι δύο άνθρωποι περιμένουν απλώς τα μηνύματα».

Λίγα λόγια για το βιβλίο Ουράνια Προφητεία 

Δεν έχετε διαβάσει ποτέ ξανά κάτι παρόμοιο. Πρόκειται για ένα βιβλίο που έρχεται μία φορά στη ζωή σου για να την αλλάξει για πάντα.
Στα δάση της βροχής του Περού ανακαλύφθηκε ένα αρχαίο χειρόγραφο.

Στις σελίδες του κρύβονται 9 επιγνώσεις-κλειδιά για την ίδια τη ζωή, επιγνώσεις τις οποίες προοδευτικά προβλέπεται να συνειδητοποιήσει κάθε άνθρωπος στη γη καθώς πορευόμαστε προς έναν απόλυτα πνευματικό πολιτισμό.

Αντλώντας αρχαία σοφία, το χειρόγραφο αυτό εξηγεί πώς να συνδέσουμε τα γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή μας τώρα και μας επιτρέπει να δούμε τι πρόκειται να μας συμβεί στα χρόνια που θα έρθουν.

Η ιστορία που διηγείται είναι καθηλωτική, γεμάτη περιπέτεια και ανακαλύψεις, αλλά και ένας οδηγός που έχει τη δύναμη να σας κάνει να αποκρυσταλλώσετε τις πεποιθήσεις σας σχετικά με το γιατί βρίσκεστε εκεί που βρίσκεστε στη ζωή σας και να καθοδηγήσει τα μελλοντικά σας βήματα με μια νέα ενέργεια και αισιοδοξία.

*Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο Ουράνια Προφητεία του James Redfield και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.