Αν μπορούσες να ταξιδέψεις σε όποιο σημείο του πλανήτη ήθελες, που θα πήγαινες και γιατί; Το έχεις σκεφτεί ποτέ;
Τα ταξίδια μας προσφέρουν το πολύτιμο δώρο του να γνωρίσουμε καλύτερα τον κόσμο γύρω μας και κατ’ επέκταση τον εαυτό μας.

Η Mandeep Rai έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 150 χώρες και είναι διεθνώς αναγνωρισμένη αυθεντία στο θέμα των αξιών και έχει συνεργαστεί με εταιρείες, ιδρύματα και μεμονωμένα πρόσωπα σε όλο τον κόσμο.

Πιστεύει ότι έχουμε πολλά να μάθουμε ο ένας από τον άλλον και όσο γνωρίζουμε περισσότερα για άλλους λαούς και κουλτούρες μπορούμε να αποκτήσουμε περισσότερη αυτογνωσία και γίνουμε ο καλύτερος εαυτός μας και να απολαμβάνουμε μια ζωή πιο ολοκληρωμένη.

Γιατί;

Γιατί οι αξίες είναι το θεμέλιο ολόκληρης της ζωής μας: αποτελούν τις σταθερές και θεμελιώδεις πεποιθήσεις που διατηρούμε και βάσει των οποίων ενεργούμε, όσο και εάν οι συνθήκες αλλάζουν. Οι αξίες καθορίζουν τη ζωή μας, αλλά αρκετοί από εμάς δεν αντιλαμβανόμαστε τι πραγματικά είναι, ποια είναι η δύναμή τους και πώς μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε.

Προκειμένου να είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι είναι σημαντικό να επιλέγουμε συνειδητά τις αξίες που έχουμε ως οδηγό στη ζωή μας. Συχνά πορευόμαστε στη ζωή με οδηγό τις αξίες της οικογένειας μας ή της κουλτούρας στην οποία μεγαλώσαμε, χωρίς να έχουμε καλοσκεφτεί αν αυτή η στάση ζωής μας ταιριάζει, αν μας κάνει ευτυχισμένους. Και αυτή είναι η αιτία που καμιά φορά νιώθουμε πως η ζωή που έχουμε χτίσει κάπως δε μας «χωράει», μοιάζει να μην είναι δική μας.

Η ίδια η συγγραφέας περιγράφει στο βιβλίο της Ταξίδι στη γη σε 101 αξίες προσωπικά βιώματα που την οδήγησαν σε αυτή την συνειδητοποίηση. Έχει ινδική καταγωγή και γεννήθηκε και μεγάλωσε στην αγγλική επαρχεία. Είδε τους γονείς της να περιθωριοποιούνται και να γίνονται αποδέκτες ρατσιστικών συμπεριφορών λόγω της καταγωγής τους. Η ίδια αναφέρει ότι όταν ήταν παιδί ένας συμμαθητής της τη χτύπησε έντονα απλά και μόνο για να δει αν το αίμα της ήταν «κόκκινο» ή «καφέ».

Όταν ήταν δεκαοκτώ χρονών έδωσε κρυφά συνέντευξη για το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου και τη δέχτηκαν καθώς ήταν άριστη μαθήτρια. Η αντίδραση της μητέρας της στο γεγονός αυτό ήταν έντονη.

taxidi se 101 axies02Δεν κυριαρχούσε η χαρά αλλά ο φόβος. Φόβος για το πώς θα την αντιμετωπίσουν εκεί.
Φόβος γιατί δε μπορούσε να καταλάβει το όνειρο της κόρης της. Για εκείνη η πιο σημαντική αξία ήταν η οικογένεια.
Φόβος για το ότι η κόρη της θα φύγει μακριά από της ρίζες της και μακριά από εκείνη και ως αποτέλεσμα εκείνη θα είναι εντελώς μόνη σε έναν ξένο τόπο.

Τότε η Mandeep κατάλαβε δύο πράγματα: αρχικά το ότι οι αξίες της οικογένειας της δεν έπρεπε απαραίτητα να είναι και δικές της και ταυτόχρονα άρχισε να αντιλαμβάνεται το πόσο έντονα πλάθουν τα βιώματα μας την αντίληψη μας για τη ζωή.

Έτσι αποφάσισε να ζήσει σύμφωνα με τα δικά της «θέλω». Αποφάσισε να σπουδάσει και να κυνηγήσει τα όνειρα της. Τότε της γεννήθηκε η ανάγκη για τα ταξίδια, η δίψα να γνωρίσει περισσότερα για το κόσμο.

Είναι σημαντικό παράλληλα με το ταξίδι αυτογνωσίας μας να παρατηρούμε και να μαθαίνουμε για το κόσμο γύρω μας, ώστε να μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη σαφήνεια για το τι πραγματικά είναι σημαντικό για εμάς.

Η συνειδητοποίηση μας βοηθάει να αποκτήσουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη λήψη αποφάσεων προς έναν ανώτερο σκοπό και εντέλει μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τι είναι αυτό που μας κινητοποιεί. Συγχρόνως, εκτιμώντας τις αξίες των ανθρώπων στη ζωή μας, μπορούμε να δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια τους και να δημιουργήσουμε βιώσιμες και αρμονικές σχέσεις.

Το ξέρατε για παράδειγμα ότι η βασικότερη αξία της Νικαράγουα είναι η…ποίηση;

Κι όμως είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που ζει, αναπνέει και εκφράζει την ταυτότητά της μέσω της ποίησης, εκεί υπάρχουν περισσότεροι ποιητές από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο! Για τη Νικαράγουα η ποίηση είναι τρόπος ζωής, υπήρξε μέσο διαμαρτυρίας για την αδικία, μια καταγραφή των δυσκολιών των ανθρώπων και ένα μέσο για φιλοδοξίες και όνειρα.

Μέσα από το βιβλίο της, η Mandeep Rai θέλει να μας ταξιδέψει σε έννοιες που μπορεί να μην έχουμε καν σκεφτεί και όμως όταν τις αναλογιστούμε να έχουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας. Αλλά ταυτόχρονα να διευρύνουμε τους ορίζοντες μας και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

Το βιβλίο της Mandeep Rai, Ταξίδι στη Γη σε 101 αξίες κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Τίτλος Βιβλίου: Ταξίδι στη γη σε 101 αξίες | Συγγραφέας: Mandeep Rai } Μετάφραση: Ελπίδα Τροιζή | Αριθμός σελίδων:440 | Εκδόσεις Διόπτρα

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Συντάκτης στην Πύλη Ψυχολογίας - Psychology.gr
Μετάφραση, απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr