Η αυτοεικόνα, η προσωπική μας πεποίθηση δηλαδή για το τι και ποιοι είμαστε, είναι αγκιστρωμένη βαθιά στο ασυνείδητό μας. Πολλοί έχουν ασυνείδητα μέσα τους κάποια (σχεδόν) ακλόνητα πιστεύω που, σαν αντάρτες από θέση ενέδρας, επιτίθενται στις λογικές σκέψεις και στις καινούριες εμπειρίες.

Όταν ένας άνθρωπος είναι βαθιά μέσα του απόλυτα πεπεισμένος ότι «Είμαι λίγος!», τότε αυτή η πεποίθηση διαποτίζει όλη του την ύπαρξη.

Όλες του οι εμπειρίες είναι κατά κάποιο τρόπο χρωματισμένες από αυτή την πεποίθηση -όπως ένα μαύρο πουκάμισο που, όταν μπει στο πλυντήριο μαζί με άσπρα ρούχα, ξεβάφει και τα κάνει όλα γκρίζα.

Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να κλειδώνει βαθιά μέσα του τη βασική του πεποίθηση, μεταφορικά μιλώντας το μαύρο πουκάμισο. Συχνά είναι στην ουσία μόνο μια φράση.

Αυτή η φράση είναι το απόσταγμα όλων εκείνων των σκέψεων αυτοϋποτίμησης που περνάνε από το μυαλό μας.

Οι εσωτερικές φράσεις των πιστεύω μας, τις οποίες κουβαλάμε από την παιδική μας ηλικία συμπιέζονται από το ασυνείδητο και γίνονται μια βασική φράση. Το ασυνείδητό μας δουλεύει με λέξεις κλειδιά και με απλές εικόνες.

Δουλεύει αστραπιαία και γι' αυτό δεν μπορεί να διαχειριστεί σύνθετες πληροφορίες -αυτό το κάνει η λογική μας. Η λογική μας δουλεύει πιο αργά αλλά με μεγαλύτερη ακρίβεια. Το ασυνείδητό μας ασκεί ακριβώς γι' αυτό μεγάλη επίδραση στη συμπεριφορά μας και τελικά την κατευθύνει, επειδή δουλεύει πολύ πιο γρήγορα από το συνειδητό.

Χωρίς να το αντιλαμβάνεται η λογική μας, το ασυνείδητο περνάει μπροστά.

Προσπαθήστε να κατανοήσετε πώς νιώθετε βαθιά μέσα σας και να ανασύρετε αυτή την πεποίθηση από τα βάθη του ασυνειδήτου σας στο συνειδητό σας. Ο καλύτερος τρόπος να το κάνετε είναι να στρέψετε την εσωτερική προσοχή σας στο κέντρο του σώματός σας, στην περιοχή δηλαδή του στήθους και της κοιλιάς, και να νιώσετε τι πραγματικά αισθάνεστε βαθιά μέσα σας για τον εαυτό σας.

Αφήστε την απάντηση απλώς να έρθει, μην την ψάχνετε στο κεφάλι σας.

Επειδή το ασυνείδητο δουλεύει γρήγορα και αποτελεσματικά, θα σας απαντήσει μάλλον πολύ σύντομα.

Η πρώτη απάντηση είναι τις περισσότερες φορές η σωστή. Όπως ήδη σας είπα, δεν θα είναι περίπλοκη. Συνήθως πρόκειται για μια πολύ απλή φράση, όπως, για παράδειγμα, «Είμαι λίγος», «Δεν αξίζω τίποτα», «Είμαι χαζός!», «Ντροπή σου!», «Είμαι σκατά».

Το μήνυμα που κρύβεται μέσα στις φράσεις αυτές είναι το εξής: Οι άλλοι είναι καλύτεροι!

Η βασική σας πεποίθηση σας υποβάλλει λανθασμένα την αίσθηση ότι αξίζετε λιγότερο από τους άλλους. Ότι είστε υποδεέστερος. Εκεί σε τελική ανάλυση καταλήγουν όλα. Τόσο απλό είναι. Και τόσο δύσκολο να το διορθώσει κανείς.

Αυτή η βασική πεποίθηση είναι λανθασμένη. Είναι το μαύρο πουκάμισο. Εναπόκειται λοιπόν στη λογική σας να καταλάβετε ότι στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για λάθος προγραμματισμό και όχι για την αλήθεια. Μέχρι τώρα πιστεύατε ότι αυτή η βαθιά πεποίθηση είναι αληθινή -απλώς επειδή βρίσκεται τόσο βαθιά μέσα σας.

Τώρα πρέπει να μάθετε να καταλαβαίνετε ότι πρόκειται μόνο για ένα προγραμματιστικό λάθος, που βάφει γκρίζα τη θεώρηση του εαυτού σας και του κόσμου. Αποκτήσατε αυτή την πεποίθηση στα παιδικά σας χρόνια. Είναι λανθασμένη. Είναι ένα λάθος στην ανατροφή σας. Είναι άχρηστος όγκος στην ψυχή σας.

Ενδεχομένως, λόγω αυτής της πεποίθησης, να κάνετε ή να μην κάνετε στη ζωή σας πράγματα τα οποία επιβεβαίωσαν αυτή τη θέση. Σε διάφορες καταστάσεις της ζωής σας ίσως να σας οδήγησε στην αποτυχία, στην εμπλοκή. Αυτή η πεποίθηση μπορεί να δημιούργησε φαύλους κύκλους στη ζωή σας, επειδή πιστεύατε σ' αυτήν, επειδή προσανατολιζόσασταν σύμφωνα με αυτήν.

Έχει τεράστια σημασία να το αναγνωρίσετε. Ωστόσο, είναι αρκετό να αναγνωρίσετε ότι οι θέσεις αυτές είναι ένα προγραμματιστικό λάθος. Για να το αναγνωρίσετε, πρέπει να αναρωτηθείτε πώς δημιουργήθηκε. Προσπαθήστε να συνειδητοποίησετε από πού προέκυψε αυτή η πεποίθηση, ποιος σας τη δημιούργησε.

Εξετάστε την προσωπική ιστορία της ζωής σας και την παιδική σας ηλικία, ώστε να καταλάβετε από πού πηγάζει αυτό το λανθασμένο πρόγραμμα.

Είναι σημαντικό, διότι η λογική σας, θα μπορούσε να πει κανείς και ο εσωτερικός σας ενήλικας, χρειάζεται επιχειρήματα προκειμένου να απαγκιστρωθεί από την πεποίθηση. Για τον λόγο αυτό ο εσωτερικός σας ενήλικας πρέπει να καταλάβει ότι αυτή την πεποίθηση απλώς την πιστεύει επειδή του είναι οικεία.

Ως προς την αίσθηση που του δημιουργεί, αυτή η λάθος πεποίθηση είναι μέρος του εαυτού του, όπως και η μύτη του, και αυτό οδηγεί στο απατηλό συμπέρασμα ότι η πεποίθηση αυτή έχει δικαίωμα ύπαρξης, όπως η μύτη του.

Αυτή ακριβώς είναι η δυσκολία: Επειδή οι βαθιά ανασφαλείς άνθρωποι αποκτούν τη λανθασμένη εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους συνήθως στα πρώτα παιδικά τους χρόνια, εκείνη την εποχή δηλαδή την οποία δεν θυμούνται πλέον, βιώνουν αυτή τη λάθος θεώρηση σαν να είναι κομμάτι τους, σαν αληθινή.

Επιπλέον, η συγκεκριμένη πεποίθηση είναι κάτι παραπάνω από σκέψη ή τρόπος θεώρησης, είναι μια σωματικά βιωμένη αίσθηση ζωής που έχει εδραιωθεί βαθιά μέσα στον άνθρωπο.

Το παρόν άρθρο αποτελεί αδειοδοτημένο απόσπασμα από το βιβλίο «Η αυτοπεποίθηση που κρύβουμε μέσα μας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr