σχέση-καταφύγιο-ηρεμίας

Οι ανάγκες των ανθρώπων που αποτελούν μια ερωτική σχέση,συχνά εμπλέκονται με τέτοιο τρόπο που είναι δύσκολο να αποφασίσει κανείς ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο,όταν οι ανάγκες αυτές έρχονται σε σύγκρουση.Τα όρια γίνονται δυσδιάκριτα και η διαμάχη δε βγάζει πουθενά μιας και δεν έχει εντοπιστεί η λεπτή εκείνη γραμμή που έχει να κάνει με τα δικαιώματα του καθενός.

Συχνοί οι διάλογοι του ενός που υποστηρίζει τη θέση του,και του άλλου που πλήττεται από αυτή τη θέση. Ίσως θα μπορούσε να καθοριστεί αυτή η λεπτή γραμμή με το να καθορίσουμε την έννοια της ανάγκης.

Και θα μπορούσα να αρχίσω από έναν απλό διαχωρισμό που χρησιμοποιείται συχνά και δημιουργεί τεράστια σύγχιση.Δυο εκφράσεις που αρχικά μοιάζουν,αλλά είναι χαώδης η διαφορά τους, δημιουργούν όλη την παρεξήγηση."

Έχω ανάγκη να είσαι έτσι για να είμαι ευτυχισμένος",και "έχω ανάγκη να είμαι έτσι για να είμαι ευτυχισμένος".

Αρχικά οι δυο αυτές εκφράσεις μοιάζουν,αλλά καθόλου δεν είναι έτσι.Αν προσέξει κανείς λίγο καλύτερα,στην πρώτη έκφραση υπάρχει μια απαίτηση και στη δεύτερη ένα αγωνιώδες αίτημα.Η πρώτη έκφραση εμπεριέχει την απαραίτητη προυπόθεση του ενός για ευτυχία μέσα από την αλλαγή του άλλου.Η δεύτερη έκφραση εμπεριέχει το αίτημα του ενός να υπάρχει.Ίσως αν το δει κανείς από αυτή την οπτική γωνία,η παρεξήγηση να γίνεται πιο φανερή,τα όρια λιγότερο δυσδιάκριτα και η λεπτή εκείνη γραμμή να αρχίζει να χαράσσεται επιτέλους.Το θέμα είναι αν, το να το δει κάποιος έτσι,είναι τόσο δύσκολο όντως ή όχι.Δε μοιάζει δύσκολο να το εντοπίσει θα έλεγα. Όχι..δε βρίσκεται εκεί η δυσκολία.Η δυσκολία εντοπίζεται στην παραδοχή που θα ακολουθήσει μετά. Όπως στο θυμό ενός παιδιού για το γονιό του,ο θυμός καταπιέζεται ασυνείδητα γιατί υπάρχει ο φόβος των συνεπειών της παραδοχής του θυμού αυτού,έτσι κι εδώ. Αν αποδεχτούμε την ανάγκη, του να είμαστε έτσι όπως θέλουμε να είμαστε,μετά έρχονται οι συνέπειες.

Οι συνέπειες της παραδοχής της αποτυχίας. Η ζωή γίνεται δύσβατη,επειδή η σχέση παύει να αποτελεί το προσωπικό μας καταφύγιο,όπου εκεί καταφεύγουμε χωρίς την ανάγκη να είμαστε κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά είμαστε,αλλά γίνεται ο κατ'εξοχήν τόπος αλλοτρίωσης του εαυτού μας. Και η σχέση αυτή βιώνεται ως τραυματική,άσχετα αν για διάφορους λόγους αρνούμαστε να αποδεχτούμε κάτι τέτοιο και το απωθούμε.

Οι λόγοι πολλοί. Κοινωνικοί,συναισθηματικοί,λογικοί. Και το δίλημμα μεγάλο. Συνεχίζεις να υπάρχεις στην ασφάλεια μιας σχέσης,όπου όμως η προυπόθεση είναι να χάσεις τον εαυτό σου,ή στην καλύτερη περίπτωση να παλεύεις μέχρι τέλους να προσπαθείς να αποδείξεις το αυτονόητο,ή φεύγεις από την ασφάλεια,με όποιους κινδύνους θα σου φέρει το απροσδιόριστο πλέον μέλλον? Είναι η σχέση καταφύγιο ηρεμίας, ή το κρεβάτι του Προκρούστη?..

Συγγραφή Άρθρου

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ
Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Σε ένα σύστημα, όπως είναι μια οικογένεια...

Σε ένα σύστημα, όπως είναι μια οικογένεια, οι δύο άνθρωποι που αποτελούν τη σχέση, πολλές φορές δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν. Και στην πορεία, συχνά μέσα από τη φθορά του χρόνου και από την απομυθοποίηση του ενός προς τον άλλον, γεννιούνται ασυνείδητα, δύο εχθροί,ή στην καλύτερη περίπτωση δύο μη-φίλοι.

Το κάθε παιδί είναι μοναδικό

Λειτουργεί ένας γονιός άραγε με τα παιδιά του,όπως θα ήθελε να λειτουργεί,ή απλά μεταφέρει ότι του έχουν μάθει να κάνει? Ο ρόλος του ως γονέα είναι αυτό που τον εκφράζει ή δέχεται μια αφόρητη πίεση από πολλές πλευρές, προσπαθώντας να ανταπεξέλθει με τρόπους που έχουν βγει από ένα εγχειρίδιο?

Κάθε φορά που λες "δε θα τα καταφέρω", αναρωτήσου πέρα από το προφανές

Κάθε φορά που λες "δε θα τα καταφέρω",αναρωτήσου πέρα από το προφανές. Πέρα από το λογικό και πέρα από το γεγονός της στιγμής. Προσπάθησε να αφαιρέσεις από το μυαλό σου κάθε μικρή και επιφανειακή λεπτομέρεια που σου έχει απορροφήσει την προσοχή.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares