όρια σχέσεις

Όλες μας οι σχέσεις εμφανίζουν διάφορα προβλήματα κατά καιρούς. Αδυναμία επικοινωνίας, διαφορετικά θέλω, μη κάλυψη βασικών αναγκών κάνουν αργά ή γρήγορα την εμφάνισή τους. Ο κυριότερος λόγος  που αποτελεί και τη γενεσιουργό αιτία όλων αυτών των προβλημάτων, τις περισσότερες φορές είναι η έλλειψη θεσμοθέτησης ορίων. 

Τι είναι τα όρια

Τα όρια είναι ο τρόπος με τον οποίο δείχνουμε στους ανθρώπους με ποιο τρόπο επιθυμούμε να μας φέρονται και πως δεν είμαστε δεδομένοι ή πως δεν επιθυμούμε την κακομεταχείριση και την ασέβεια εις βάρος μας. Με τα όρια, προστατεύουμε την ιδιωτική ζωή μας και τονίζουμε στους άλλους μέχρι ποιο βαθμό έχουν οικειότητα και θάρρος μαζί μας. 

Πολλοί άνθρωποι επιθυμούν διαρκώς να θυσιάζουν τον εαυτό τους και τις ανάγκες τους για τους άλλους, επειδή θεωρούν πως με αυτό τον τρόπο θα κερδίσουν ευκολότερα την αγάπη τους. Όμως, η κατάχρηση της καλοσύνης δεν αργεί να έρθει, οι απαιτήσεις και η εκμετάλλευση των άλλων μεγαλώνουν  διαρκώς, φτάνοντας σε ασφυκτικό βαθμό, και  έτσι το άτομο οδηγείται στην απώλεια της καλής του ψυχολογίας αλλά και του ίδιου του εαυτού του. 

Όλες μας οι σχέσεις – οικογενειακές, φιλικές, εργασιακές, συναισθηματικές – χρειάζονται όρια. Με τη θεσμοθέτηση ορίων δινόμαστε μεν, αλλά δε σκορπιζόμαστε. 

Ο κάθε άνθρωπος διατηρεί το δικαίωμα να περνάει χρόνο με τον εαυτό του και να παίρνει αποφάσεις για τη ζωή του. Το γεγονός, πχ, ότι έχω στενές φιλίες δε σημαίνει ότι επιβάλλεται να μοιράζομαι μαζί τους τα πάντα ή να τους λέω τα καθετί με λεπτομέρεια, όταν αυτό είναι κάτι που δεν επιθυμώ. Διατηρώ το δικαίωμα να περνάω χρόνο με τον εαυτό μου, να κρατάω πράγματα για εμένα ακόμα και να θέλω να περάσω μία δική μου κατάσταση εντελώς μόνος. Δεν είσαι υποχρεωμένος να ξεγυμνώνεις τελείως την ψυχή σου, η υποχρέωσή σου απέναντι στους ανθρώπους που αγαπάς είναι να τους στηρίζεις στις δυσκολίες, να τους βοηθάς και να τους στηρίξεις στο να ξεπεράσουν μία άσχημη κατάσταση. Αλλά ναι, δε σημαίνει σε καμία περίπτωση πως πρέπει να ανοίγεις την ψυχή σου σα τριαντάφυλλο ή να μοιράζεσαι τα πάντα με τις φιλίες σου, ακόμα και τις πιο στενές. Έχεις το δικαίωμα να κρατάς τα αυστηρά προσωπικά σου θέματα για τον εαυτό σου. Οι άνθρωποι που μας αγαπούν πραγματικά, οφείλουν να σέβονται τις επιθυμίες μας και να μην παίρνουν εγωιστικά το γεγονός πως δε θέλουμε να τους λέμε τα πάντα. 

Ευθύνη προς τον εαυτό και ευθύνη προς τους άλλους

Τα όρια στις σχέσεις διαχωρίζουν τις ευθύνες μας απέναντι στους άλλους από τις υποχρεώσεις απέναντι στον εαυτό μας. Όλοι μας μέσα στη ζωή έχουν κληθεί να συμβιβαστούμε με καταστάσεις χωρίς να είναι αυτό που επιθυμούμε πραγματικά – όμως, το να καταπιέζει κάποιος τελείως τον εαυτό του και τις επιθυμίες του πάντοτε ακόμα και για χρόνια ολόκληρα, αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Πρέπει να υπάρξει η χρυσή τομή που θα μας επιτρέψει να καλύπτουμε τις ανάγκες των δικών μας ανθρώπων, χωρίς όμως να αμελούμε και εμάς. Αν εμείς δεν αγαπάμε εμάς, τότε ποιος θα το κάνει; Δεν είναι εγωισμός, αλλά η αγάπη προς εμάς θα μας οδηγήσει στο να αγαπήσουμε με μεγαλύτερη πληρότητα και ειλικρίνεια και τους άλλους.

Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τους πραγματικούς φίλους από τους απλά περίεργους. Είναι σκληρό, αλλά η αλήθεια είναι πως λίγοι είναι εκείνοι που ενδιαφέρονται πραγματικά για εμάς.

Το να έχεις τον εαυτό σου προτεραιότητα και να σέβεσαι τις ανάγκες και τα θέλω σου είναι ένα κλειδί που θα σου ανοίξει την πόρτα της ευτυχίας και θα σε οδηγήσει στην προσωπική ευδοκίμηση.

Συγγραφή Άρθρου

Μαρία Σκαμπαρδώνη

maria skampardoniΔημοσιογράφος

Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία. Η γραφή είναι για αυτή ένας τρόπος ζωής, ένα ξέσπασμα και μία φυγή από την κουραστική πραγματικότητα.

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | Προφίλ 

Τα περιεχόμενα του E-Psychology προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο κατόπιν γραπτής άδειας από το τμήμα Σύνταξης και μόνο εφόσον ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία αναδημοσίευσης. Συγκεκριμένα, πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο τέλος του άρθρου, για την πηγή 1ης δημοσίευσης καθώς επίσης πρέπει να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί απευθείας στο άρθρο. DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Αισθήματα αναξιότητας
αναξιότητα

Τα αισθήματα αναξιότητας δεν είναι άγνωστα στους περισσότερους; όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε υποφέρει από αυτά και ακόμα και αν δεν το παραδεχόμαστε, πέφταμε στην παγίδα να μεγαλώνουμε διαρκώς την αξία των άλλων και να μικραίνουμε τη δική μας.  

Η έννοια του σεξουαλικού προσανατολισμού
σεξουαλικός προσανατολισμός

Η έκφραση σεξουαλικός προσανατολισμός χρησιμοποιείται ώστε να περιγράφει ένα διαρκές συναισθηματικό και σεξουαλικό μοτίβο ενός ανθρώπου ως προς το αντίθετο, το διαφορετικό ή και τα δύο φύλα. Η κοινωνία ανέκαθεν τοποθετούσε στο περιθώριο ανθρώπους οι οποίοι είχαν έναν σεξουαλικό προσανατολισμό ο οποίος διαφοροποιούταν από τη σεξουαλική νόρμα της πλειοψηφίας (στην κοινωνία μας ειδικά είναι ιδιαιτέρως γνωστό το φαινόμενο της ετεροκανονικότητας, δηλαδή της αντίληψης πως η ετεροφυλία είναι ανώτερη όλων των άλλων σεξουαλικών προσανατολισμών).

Πώς μπορώ να μιλήσω στα παιδιά για την τραγωδία της Αττικής
τραγωδία, παιδιά

Η χώρα μας υπέστη τις τελευταίες ημέρες μία ανείπωτη τραγωδία, με πυρκαγιές να εξαπλώνονται σε διάφορες περιοχές της Αττικής, έχοντας ως αποτέλεσμα να χαθούν πολλές ανθρώπινες ζωές και να καταστραφούν περιουσίες. Οι ώρες φόβου, ο τραγικός θάνατος τόσων ανθρώπων, η  απώλεια περιουσιών, αλλά και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, συνθέτουν μία πρωτόγνωρη εθνική τραγωδία.

Η παγίδα του να δίνεις συμβουλες
παγίδα, συμβουλές

Όλοι μας σε δύσκολες καταστάσεις στη ζωή μας είτε δεχθήκαμε συμβουλές είτε επιχειρήσαμε εμείς οι ίδιοι να δώσουμε. Με τη συμβουλή μας επιθυμούμε να βοηθήσουμε τον άνθρωπο που βρίσκεται σε μία στενάχωρη κατάσταση να απεγκλωβιστεί από το πρόβλημά του και να βρει έναν τρόπο να το αντιμετωπίσει.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :