όρια σχέσεις

Όλες μας οι σχέσεις εμφανίζουν διάφορα προβλήματα κατά καιρούς. Αδυναμία επικοινωνίας, διαφορετικά θέλω, μη κάλυψη βασικών αναγκών κάνουν αργά ή γρήγορα την εμφάνισή τους. Ο κυριότερος λόγος  που αποτελεί και τη γενεσιουργό αιτία όλων αυτών των προβλημάτων, τις περισσότερες φορές είναι η έλλειψη θεσμοθέτησης ορίων. 

Τι είναι τα όρια

Τα όρια είναι ο τρόπος με τον οποίο δείχνουμε στους ανθρώπους με ποιο τρόπο επιθυμούμε να μας φέρονται και πως δεν είμαστε δεδομένοι ή πως δεν επιθυμούμε την κακομεταχείριση και την ασέβεια εις βάρος μας. Με τα όρια, προστατεύουμε την ιδιωτική ζωή μας και τονίζουμε στους άλλους μέχρι ποιο βαθμό έχουν οικειότητα και θάρρος μαζί μας. 

Πολλοί άνθρωποι επιθυμούν διαρκώς να θυσιάζουν τον εαυτό τους και τις ανάγκες τους για τους άλλους, επειδή θεωρούν πως με αυτό τον τρόπο θα κερδίσουν ευκολότερα την αγάπη τους. Όμως, η κατάχρηση της καλοσύνης δεν αργεί να έρθει, οι απαιτήσεις και η εκμετάλλευση των άλλων μεγαλώνουν  διαρκώς, φτάνοντας σε ασφυκτικό βαθμό, και  έτσι το άτομο οδηγείται στην απώλεια της καλής του ψυχολογίας αλλά και του ίδιου του εαυτού του. 

Όλες μας οι σχέσεις – οικογενειακές, φιλικές, εργασιακές, συναισθηματικές – χρειάζονται όρια. Με τη θεσμοθέτηση ορίων δινόμαστε μεν, αλλά δε σκορπιζόμαστε. 

Ο κάθε άνθρωπος διατηρεί το δικαίωμα να περνάει χρόνο με τον εαυτό του και να παίρνει αποφάσεις για τη ζωή του. Το γεγονός, πχ, ότι έχω στενές φιλίες δε σημαίνει ότι επιβάλλεται να μοιράζομαι μαζί τους τα πάντα ή να τους λέω τα καθετί με λεπτομέρεια, όταν αυτό είναι κάτι που δεν επιθυμώ. Διατηρώ το δικαίωμα να περνάω χρόνο με τον εαυτό μου, να κρατάω πράγματα για εμένα ακόμα και να θέλω να περάσω μία δική μου κατάσταση εντελώς μόνος. Δεν είσαι υποχρεωμένος να ξεγυμνώνεις τελείως την ψυχή σου, η υποχρέωσή σου απέναντι στους ανθρώπους που αγαπάς είναι να τους στηρίζεις στις δυσκολίες, να τους βοηθάς και να τους στηρίξεις στο να ξεπεράσουν μία άσχημη κατάσταση. Αλλά ναι, δε σημαίνει σε καμία περίπτωση πως πρέπει να ανοίγεις την ψυχή σου σα τριαντάφυλλο ή να μοιράζεσαι τα πάντα με τις φιλίες σου, ακόμα και τις πιο στενές. Έχεις το δικαίωμα να κρατάς τα αυστηρά προσωπικά σου θέματα για τον εαυτό σου. Οι άνθρωποι που μας αγαπούν πραγματικά, οφείλουν να σέβονται τις επιθυμίες μας και να μην παίρνουν εγωιστικά το γεγονός πως δε θέλουμε να τους λέμε τα πάντα. 

Ευθύνη προς τον εαυτό και ευθύνη προς τους άλλους

Τα όρια στις σχέσεις διαχωρίζουν τις ευθύνες μας απέναντι στους άλλους από τις υποχρεώσεις απέναντι στον εαυτό μας. Όλοι μας μέσα στη ζωή έχουν κληθεί να συμβιβαστούμε με καταστάσεις χωρίς να είναι αυτό που επιθυμούμε πραγματικά – όμως, το να καταπιέζει κάποιος τελείως τον εαυτό του και τις επιθυμίες του πάντοτε ακόμα και για χρόνια ολόκληρα, αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Πρέπει να υπάρξει η χρυσή τομή που θα μας επιτρέψει να καλύπτουμε τις ανάγκες των δικών μας ανθρώπων, χωρίς όμως να αμελούμε και εμάς. Αν εμείς δεν αγαπάμε εμάς, τότε ποιος θα το κάνει; Δεν είναι εγωισμός, αλλά η αγάπη προς εμάς θα μας οδηγήσει στο να αγαπήσουμε με μεγαλύτερη πληρότητα και ειλικρίνεια και τους άλλους.

Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τους πραγματικούς φίλους από τους απλά περίεργους. Είναι σκληρό, αλλά η αλήθεια είναι πως λίγοι είναι εκείνοι που ενδιαφέρονται πραγματικά για εμάς.

Το να έχεις τον εαυτό σου προτεραιότητα και να σέβεσαι τις ανάγκες και τα θέλω σου είναι ένα κλειδί που θα σου ανοίξει την πόρτα της ευτυχίας και θα σε οδηγήσει στην προσωπική ευδοκίμηση.

Συγγραφή Άρθρου

Μαρία Σκαμπαρδώνη

maria skampardoniΔημοσιογράφος
Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία.

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | Προφίλ 

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Η θετική πλευρά του κορωνοϊού
ψυχοσύνθεση

Η πραγματικότητα του κορωνοϊού είναι πλέον ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στη χώρα μας ειδικά. Η αλλαγή στον τρόπο ζωής και στις καθημερινές συνήθειες, έφεραν πολλούς ανθρώπους στην αναγκαία διαδικασία του να συνηθίσουν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής και να λειτουργούν με βάση τη δημόσια υγεία.

Χρώματα, χρώματα, παντού χρώματα!
Χρώματα

Τώρα ίσως γίνεται περισσότερο αντιληπτό και σε εμένα προσωπικά, το γιατί σε διάφορα συνέδρια ψυχολογίας, οι ειδικοί ζητάνε από τα άτομα που βρίσκονται σε θεραπεία, να φοράνε πιο φωτεινά και ανοιχτά ρούχα. Και όμως, τα ανοιχτά ρούχα επηρεάζουν θετικά τον ψυχισμό μας, συμβολίζουν την ελπίδα και τη χαρά στη ζωή.

Ψυχραιμία και σωστή προετοιμασία - τα όπλα για τις Πανελλήνιες
Πανελλήνιες εξετάσεις

Το να προετοιμάζεσαι για τις Πανελλήνιες, είναι μία δοκιμασία δύσκολη, αγχώδης και ψυχοφθόρα. Η εισαγωγή στα ανώτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, αποτελεί μία από τις πιο δύσκολες και απαιτητικές απαιτήσεις στη ζωή κάθε εφήβου. Αν αναλογιστεί κάποιος πως ο έφηβος μαθητής καλείται να σηκώσει στους ώμους του όχι μόνο τις δικές του προσδοκίες και όνειρα για το μέλλον του, αλλά και τα όνειρα των γονιών και του κοινωνικού περίγυρου, αντιλαμβάνεται κάποιος εύκολα γιατί μιλάμε για μία εμπειρία εξαιρετικά επώδυνη και αγχώδη.

Μιλώντας ανοιχτά για την εργασιομανία
Εργασιομανία

Κανένας δε διαφωνεί στο γεγονός πως η εργασία είναι απαραίτητη για την επιβίωση αλλά και την κοινωνική καταξίωση και κοινωνικοποίηση του ανθρώπου. Η εργασία, αναμφίβολα, συνδράμει στην κοινωνική καταξίωση του ανθρώπου, συμβάλλει στην αυτοεκτίμηση και την ανεξαρτησία του. Οι άνθρωποι, μέσω αυτής, καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες αλλά παράλληλα αποκτούν μία επίσημη και στέρεα θέση μέσα στο κοινωνικό σύνολο, αποκτούν ένα κύρος και μία αυτονομία.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares