Ακρόαση άρθρου......

Κάθε άνθρωπος έχει την δική του κοσμοθεωρία, το δικό του σύστημα αξιών και προσδοκιών για τον εαυτό του, τις σχέσεις του, το μέλλον κλπ. Ενα σύστημα αξιών εμπεριέχει βαθιές πεποιθήσεις και αξίες ζωής που παράγουν τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς με τέτοιον τρόπο που κάνει τα άτομα να αισθάνονται μοναδικά.

Το ζητούμενο για μια καλή, ποιοτική σχέση δεν είναι η συμβατότητα αλλά η αλληλοκατανόηση και ο σεβασμός του διαφορετικού.

Μια σχέση γεμάτη σεβασμό και φιλία

Ο Αριστοτέλης υποστήριζε ότι οι πιο επιτυχημένοι γάμοι είναι αυτοί που βασίζονται στη βαθιά και γεμάτη σεβασμό φιλία γι αυτό και συμβούλευε ότι πρώτα να γίνεις φίλος με την εν δυνάμει σύζυγό σου και μετά να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα. Δηλαδή να μπορείς να πεις και να συζητήσεις με τη σχέση σου όσα θα μπορούσες να πεις και να συζητήσεις με τον κολλητό σου φίλο/φίλη.

Αυτή η ικανότητα μαζί με την διαχείριση κρίσεων και την επίλυση προβλημάτων είναι πολύ σημαντικές δεξιότητες για τη διατήρηση μιας μακροχρόνιας ποιοτικής σχέσης. Συνεπώς κάθε θεραπευτική εργασία που απευθύνεται σε ζευγάρια θα πρέπει να εστιάζει και να δουλεύει πάνω στη φιλία κι όχι μόνο στη διαχείριση των συγκρούσεων.

Καταρχήν είναι αναγκαίο να γνωρίζει καλά το κάθε μέλος της σχέσης, τον εσωτερικό κόσμο του/της συντρόφου του/της, πόσο καλά γνωρίζει ο ένας τον άλλον. Κι επειδή φυσικά, οι άνθρωποι εξελίσσονται και αλλάζουν είναι αναγκαίο να βρίσκουμε χρόνο να συζητάμε τις εμπειρίες μας απευθύνοντας ερωτήσεις για την καθημερινότητα, όχι μόνο για τα καθημερινά προβλήματα αλλά και αυτά που έκαναν την μέρα μας ευχάριστη και ικανοποιητική.

Το να ξέρει κάποιος το όνομα και την ιστορία του αγαπημένου σκύλου των παιδικών χρόνων της συντρόφου του, μπορεί να φαίνεται χαζό αλλά είναι ωστόσο πολύ σημαντικό... όπως επίσης το αγαπημένο του/της εστιατόριο, τον τίτλο του αγαπημένου του/της βιβλίου, φαγητού, εστιατορίου και ούτω καθεξής...

Αλλο συστατικό της φιλίας είναι το να μοιράζεσαι την αγάπη και το θαυμασμό σου για τον άλλο εκφράζοντάς τον όχι μόνο με πράξεις τρυφερότητας, όπως αγγίγματα και γλυκά πειράγματα αλλά και λεκτικά επειδή έτσι ενισχύετε τη διατήρηση της σύνδεσης του ζευγαριού (αρκεί να γίνεται με φυσικό τρόπο και χωρίς υπερβολές).

Το να «ταυτίζεσαι» με τον άλλον αντί να απομακρύνεσαι στα μικρά καθημερινά πράγματα, όπως θα συνέβαινε μεταξύ δύο καλών φίλων, είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό.

Τι έδειξε μια σχετική ερευνητική μελέτη

Για παράδειγμα σε μία ερευνητική μελέτη, οταν ο ένας παρατηρούσε κάτι ωραίο και το επικοινωνούσε με τον σύντροφό του/της όπως όταν έβλεπε ένα εντυπωσιακό σπίτι στη διάρκεια μιας μονοήμερης εκδρομής, παρατηρήθηκε ότι στα ζευγάρια που υπήρχε πρόβλημα, ο άλλος δεν έδινε σημασία ή έλεγε κάτι σαν «άσε με ήσυχο» ή «πάλι προσπαθείς να κάνω ότι θέλεις εσύ».

4ος Κύκλος Αυτροβελτίωσης από το PSYCHOLOGY.GR
3 Ημέρες, 6 διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια. Γενική είσοδος: 25 ευρώ, για εγγραφές έως 31 Μαρτίου 2024

Αντίθετα στα υψηλής ποιότητας σχέσης ζευγάρια μπορεί να έλεγε απλά κάτι σαν «Ααα, είναι πράγματι πολύ ωραίο» ή ακόμα και να άρχιζαν μαζί μια χαλαρή σχετική συζήτηση. Παράλληλα, η υιοθέτηση μιας θετικής προσέγγισης στα μικρά καθημερινά βοηθά στο χτίσιμο μιας φιλικής σχέσης με το/την σύντροφό σας, βοηθά στο να σας κάνει να αισθάνεστε άνετα μαζί του/της πχ την βλέπεις εκνευρισμένη και σκέφτεσαι «μάλλον δεν κοιμήθηκε καλά» ή «κάτι άσχημο θα συνέβει με τη δουλειά της» αντί να σκεφθείς «πάλι κάτι της φταίει» ή «πάλι για κάτι θα με κατηγορεί».

Η διαχείριση των συγκρούσεων

Η διαχείριση των συγκρούσεων πάλι, έχει να κάνει με θέματα δεξιοτήτων.... εχει αποδειχθεί ότι τα πρώτα 3 λεπτά μιας συζήτησης σχετικά με ένα πρόβλημα μπορούν να προβλέψουν όχι μόνο την επιτυχημένη ή όχι έκβασή της αλλά και πως θα είναι η ποιότητα της σχέσης έπειτα από μερικά χρόνια.

Γι' αυτό δεξιότητες του πως να αρχίσεις μια συζήτηση σε θέματα δύσκολα που είναι όμως ανάγκη να συζητηθούν, είναι υψίστης σημασίας. Αλλά για να τα συζητήσετε πρέπει πρώτα να τα εντοπίσετε.

Οι έρευνες δείχνουν ότι σ’ ένα ποσοστό της τάξης του 70%, τα προβλήματα μεταξύ του ζευγαριού που «βγάζουν από τα ρούχα του» τον ένα από τους δύο, είναι επίμονα και είναι αυτά τα 2-3 που επανέρχονται ξανά και ξανά στο προσκήνιο. Αρα για την επίλυσή τους, είναι απαραίτητη προυπόθεση να μπορούν να τα συζητούν ανοιχτά χωρίς να εκτροχιάζουν τη συζήτηση και χωρίς η συζήτηση να καταλήγει πάντα σε αδιέξοδο.

Τα πράγματα γίνονται πολύ ευκολότερα αν κάποιος προσπαθήσει να δει το τι βρίσκεται κάτω από τη στάση του καθένα σε συγκεκριμένα θέματα που διαφωνούν, να τον ρωτήσει, να τον ακούσει και να τον/την επικυρώσει. Κι ο άλλος/η θα πρέπει να είναι σε θέση να τα εκφράσει, όσο δύσκολο κι αν είναι να τα βάλει σε λόγια. Μια τέτοια στάση, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη στο να επικοινωνήσουν τα όνειρα της ζωής τους, που ο καθένας έχει φτιάξει για τον εαυτό του και τη σχέση του.

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Προκειμένου τα όνειρα ζωής του κάθε εταίρου στη συντροφική σχέση, να γίνουν πραγματικότητα θα πρέπει να είναι ικανοί να τα επικοινωνήσουν με ένα ανοικτό, ειλικρινή κι όχι επικριτικό τρόπο κι έπειτα ο καθένας να βοηθήσει τον άλλο στη πραγματοποίηση των δικών του ονείρων (δίνοντας έτσι ένα κοινό νόημα στη συντροφική/συζυγική ζωή τους).

Ολα τα παραπάνω δεν είναι έμφυτα χαρίσματα αλλά δεξιότητες που μπορεί το ζευγάρι να εκπαιδευτεί στα πλαίσια μιας γνωσιοσυμπεριφοριστικού τύπου θεραπείας ζεύγους.

Ζω, άρα σκέφτομαι...Θέλω, άρα μπορώ... Σκέφτομαι καλά, μπορώ να αισθάνομαι καλά!

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Μπατάκης Μιχάλης - Ψυχολόγος

Μπατάκης Μιχάλης: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Κάτοχος νόμιμης άδειας άσκησης επαγγέλματος που του επιτρέπει κατά νόμο να προσφέρει υπηρεσίες ψυχικής υγείας και ψυχοθεραπεία, με μεταπτυχιακή εκπαίδευση στο Λονδίνο με 4ετή εκπαίδευση στη Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Θεραπεία και τη Συμβουλευτική. Ειδικεύεται στις διαταραχές άγχους και σε θέματα σχέσεων κι επικοινωνίας ζευγαριών. Διενεργεί συνεδρίες και μέσω διαδικτύου.