ζωή, θάνατος

Η ζωή και ο θάνατος, οι δύο δυνάμεις που κυριαρχούν στη ζωή! Η μία διαδέχεται την άλλη, ή υπάρχουν μαζί! Αυτές οι δύο αντίθετες έννοιες, σχεδόν ακατανόητες, χάνουν την έννοια τους η μία χωρίς την άλλη. Κυριέυουν τη ζωή μας κάθε στιγμή, είναι πάντα εκεί, είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι.

Η φωτεινότητα της ζωής και το σκοτάδι του θανάτου

Η ζωή φωτεινή, πολύχρωμη, ενεργητική, γοργή, σαν να χορεύει, μας οδηγεί μαζί της στο φως, στις αισθήσεις, στην καρδιά μας που χτυπά! Ο θάνατος, σκοτεινός, δυνατός, με βραδύτητα και βαρύτητα στην ποιότητα του, μας μουδιάζει, μας οδηγεί στη σιωπή και στις σιωπή ανάμεσα στους ήχους και τους χτύπους της καρδιάς...

Η ζωή μας συνδέει με όσα μας πάνε μπροστά, με τα βήματα, με τον έρωτα, με την αγάπη, με το φως! Ο θάνατος μας συνδέει με όσα μας κρατούν πίσω, με την παύση, με τη σιωπή, με το σκοτάδι! Το ένα αναπόσπαστο κομμάτι του άλλου, η ζωή και ο θάνατος αναπόσπαστα κομμάτια του ανθρώπου και του κάθε πλάσματος. Άλλοτε γέρνουμε από τη μία, άλλοτε από την άλλη. Άλλοτε αυτές οι δύο μαζί μας κρατούν σε μία ουδέτερη κατάσταση.

Και μετά το θάνατο ξαναέρχεται η ζωή

Κάποιες φορές, θα ρουφηχτούμε μέσα στο θάνατο, θα νιώσουμε φόβο και βάρος. Μπορεί να έχουμε την αίσθηση οτι δε θα ξαναβγούμε από εκεί, μπορεί να πιστέψουμε οτι θα κρατήσει για πάντα. Και μετά έρχεται η ζωή! Εκεί που δεν το περιμένουμε έρχεται, εκεί που σχεδόν την είχαμε ξεχάσει! Φέρνει φως και ζωντάνια. Φέρνει μία ζέστη στην καρδιά και στο σώμα.

Λένε ότι το πιο βαθύ σκοτάδι, είναι λίγο πριν ξημερώσει. Σαν το φως να χρειάζεται αυτό το βαθύ μαύρο σκοτάδι για να γεννηθεί! Σαν το σκοτάδι για να υπάρξει χρειάζεται να περιμένει αυτό το φως που θα το χαράξει. Την πιο βαθιά ζωή θα τη νιώσουμε στο θάνατο!

Εκεί που κάτι πεθαίνει ή τείνει προς τα εκεί, οι χτύποι της καρδιάς μας ακούγονται πιο δυνατοί, αποκτούν νόημα μεγαλύτερο! Ανάμεσα στους χτύπους της μπορούμε να ακούσουμε τη σιωπή. Αποτελούμαστε από φως και από σκοτάδι, από ήχο και από σιωπή, από κίνηση και ακινησία, από ζωή και από θάνατο! Είμαστε υπέροχα πλάσματα, που ενσωματώνουμε μέσα μας αυτές τις δύο βαθιές έννοιες!

Ο αέναος αγώνας μας ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο 

Η πορεία μας θα μας φέρει αρκετές φορές αντιμέτωπους με αυτές τις έννοιες και αυτόν τον αγώνα ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο. Συχνά θα συνδεθούμε με αυτά τα ερωτήματα και θα διερωτηθούμε πως να συνεχίσουμε. Μπορεί να τρομάξουμε αποκτώντας έστω για μία στιγμή αυτήν την βαθιά και πολύ αληθινή ολόκληρη εικόνα της αλήθειας: ζωή και θάνατος πάνε μαζί!

Όταν αναδύονται όλα αυτά, μπορεί να αισθανθούμε μόνοι, μπορεί να νιώσουμε ότι χάνουμε το κέντρο μας, τον εαυτό μας ή τον έλεγχο, μπορεί να συνδεθούμε με απώλειες και μικρούς ή μεγαλύτερους θανάτους... Σε αυτές τις στιγμές, μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια, όχι επειδή έχουμε κάτι να θεραπεύσουμε, απλά επειδή είναι μία καλή ευκαιρία να μάθουμε να στέκομαστε στη ζωή και να την κατανοούμε σε όλο της το βάθος, να αγνωνίζομαστε χωρίς να κουράζομαστε συνέχεια, να εναλλασόμαστε ανάμεσα σε αυτές τις δύο δυνάμεις, χωρίς να φοβάμαστε τόσο, να μπορούμε να νιώθουμε αδύναμοι και δυνατοί μαζί και να πιστεύουμε ότι όσο ζούμε αυτά τα δύο θα διαδέχονται το ένα το άλλο!

Όλα αυτά είναι ικανότητες που όλοι μας μπορούμε να αναπτύξουμε και καθώς τα αναπτύσσουμε, γινόμαστε πιο αληθινοί, πιο δυνατοί, πιο σταθεροί, πιο ζωντανοί!

Συγγραφή Άρθρου

Πεσσάρη Ηλιάννα - Ψυχολόγος

Πεσσάρη Ηλιάννα: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Απόφοιτος Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τμήμα Ψυχολογίας, Ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια, ειδικευμένη στην βιωματική θεραπεία μέσω ψυχοδράματος. Ατομική Θεραπεία, Συντονισμός βιωματικών ομάδων Ψυχοδράματος, Θεραπεία Ζεύγους, Ομάδες εφήβων, Θεματικά Σεμινάρια. Προσωπική Ανάπτυξη, Χώρος ψυχοθεραπείας και Ψυχοδράματος.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Τι είναι η ψυχοθεραπεία
ψυχοθεραπεία

Ψυχοθεραπεία ετυμολογικά σημαίνει "θεραπεία της ψυχής". Αυτός είναι ένας πολύ ευρύς ορισμός που μπορεί να ανοίξει μία μεγάλη συζήτηση και να δημιουργήσει πολλές απορίες και διερωτήσεις γύρω από το τι πραγματικά σημαίνει θεραπεία και ψυχή. Παρακάτω, θα προσπαθήσω να δώσω την δική μου έννοια για την ψυχοθεραπεία, και να δωσω μία εικόνα για το ποιά είναι η διαδικασία της, σε ποιούς απευθύνεται και πότε κάποιος χρειάζεται να την ξεκινήσει.

Η ζωή σε παύση
ενδοσκόπηση

Όταν κάνω μία παύση από την καθημερινότητα και επιτρέπω στον εαυτό μου να κάτσει, να σταθεί, όταν του δίνω χώρο απλά να υπάρχει, με όλα όσα έχει μέσα του, με όλα όσα είναι εκεί, αυτό που συμβαίνει με μαθαίνει τα περισσότερα.

Ο χώρος που φτιάχνουμε μαζί
Απόσταση στο ζευγάρι

Η απόσταση μεταξύ μας

Kάθε φορά που δεν λέω κάτι που σκέφτομαι για μας, μεγαλώνω την απόσταση.

Κάθε φορά που θυμώνω μαζί σου και το κρύβω, μεγαλώνω την απόσταση.

Κάθε φορά που υποχωρώ σε κάτι απέναντι σου χωρίς να στο πω, μεγαλώνω την απόσταση.

Ομαδική Ψυχοθεραπεία: δουλεύοντας μέσα στο πλαίσιο μια ομάδας
Ομαδική θεραπεία

Η δουλειά σε ομάδα είναι μία μοναδική εμπειρία! Η δυναμική, που δημιουργείται ανάμεσα στα άτομα, μου θυμίζει ένα νήμα που ξεκινάει από κάπου και μεταφέρεται από άτομο σε άτομο. Μεταφέρεται από εμπειρία σε εμπειρία, αποκτά τα χρώματα του καθενός, τη φωνή του, τα συναισθήματα του, και μεταφέρεται στον επόμενο ο οποίος προσθέτει την δική του ποιότητα σε αυτό. Έτσι δημιουργείται ένα πλέγμα συνδέσεων, ένας ιστός αλληλεπιδράσεων μέσα στην ομάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares