Ακρόαση άρθρου......

Σε ακούω συνεχώς να λες πως δεν έχεις αυτοπεποίθηση, πως δεν πιστεύεις στον εαυτό σου και σε ρωτάω, σε ποιον πιστεύεις, και ποιος είναι εκείνος που θα πιστέψει σε εσένα όταν εσύ σε απορρίπτεις; Παρά τα τόσα επιτεύγματά σου συνεχίζεις να υποτιμάς τον εαυτό σου και να θεοποιείς ξένους εαυτούς. Άσε τους ξένους για την ώρα και αναλογίσου πόσα εσύ έχεις καταφέρει μέχρι σήμερα.

Μην υποτιμάς τον εαυτό σου

Αν έχεις χέρια και πόδια είσαι πολύ τυχερός. Σκέψου πόσες αγκαλιές χάρισες με τα χέρια σου, πόσα χάδια πρόσφερες απλόχερα, πόσες καρδιές γλύκανες. Σκέψου που σε έχουν πάει τα πόδια σου, πόσες διαδρομές σου έχουν γνωρίσει, σε εσένα και σε εκείνους που αγαπάς, πως σε υποστήριξαν όταν τα είχες ανάγκη για να φτάσεις σε εκείνους που χρειάζονταν τη βοήθειά σου. Σκέψου τα χαμόγελα που χάρισες και ήταν βάλσαμο στις ψυχές.

Αναλογίσου, ο μοναδικός νους σου πόσο σε έχει βοηθήσει να προχωρήσεις και πόσο μέρος του έχεις μοιραστεί με κάποιους που το είχαν ανάγκη. Πόσες ιδέες έχεις μοιραστεί και πόσες λύσεις έχεις προτείνει;

Πόσο έχεις προσπαθήσει και που έχεις φτάσει; Πόσο έχεις εξελιχθεί; Πόσο έχεις μάθει;

Έχεις δώσει μοναδικές στιγμές στους γονείς, τους φίλους, σε γνωστούς και σε αγνώστους ακόμα χωρίς καν να το καταλάβεις. Εσύ είσαι αυτός που κατάφερες να φέρεις μια αλλαγή στο περιβάλλον σου ηθελημένα ή όχι. Εσύ είσαι αυτός που νοιάστηκες, που έδωσες, που δέχτηκες και αποδέχτηκες. Εσύ είσαι αυτός που δε δίστασες να ξεγυμνωθείς και το έκανες με περίσσιο θάρρος. Και αν όλα αυτά σου φαίνονται απλά και ανούσια όπως είπες, πήγαινε παρακάτω.

Αναγνώρισε τα επιτεύγματά σου

Κατάφερες να τελειώσεις το σχολείο, ίσως προχώρησες σε κάποια ανώτερη σχολή, μπορεί να ήσουν καλός στον αθλητισμό, στη μουσική, στη χειροτεχνία, ίσως έχεις το χάρισμα των δημόσιων ομιλιών, του καλού φίλου, του στοργικού γονιού, ίσως μπορείς να αποτυπώνεις στις εικόνες σου πολύτιμες πληροφορίες, ίσως έχεις την ικανότητα να βλέπεις τη μεγάλη εικόνα ή να μπορείς να επικεντρώνεσαι σε ιδιαίτερες πληροφορίες.

Αν έχεις οικογένεια, έχεις καταφέρει να διαχειριστείς μια δύσκολη υπόθεση, αν έχεις παιδιά είσαι πραγματικός ήρωας.

Αν εργάζεσαι, σίγουρα έχεις αποκτήσει κάποιες δεξιότητες που υπερέχουν από τις αντίστοιχες κάποιων άλλων. Έτσι όπως σε κοιτώ μοιάζει να μη σου φτάνουν ούτε και αυτά. Θα προχωρήσουμε λοιπόν.

Θεωρία πολλαπλής νοημοσύνης

O Χάουαρντ Γκάρντνερ μας σύστησε στη θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης. Σύμφωνα με τον Αμερικανό επιστήμονα υπάρχουν εννέα είδη ευφυΐας: η γλωσσική, η λογικομαθηματική, η μουσική, η ευφυΐα του χώρου, η ενδοπροσωπική, η διαπροσωπική, η φυσιογνωστική, η σωματική-κιναισθητική και η υπαρξιακή ευφυΐα. Σίγουρα κάποια από αυτές σου είναι ταιριαστή και σίγουρα είσαι εξαιρετικός σε όσα την αφορούν.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Ίσως πάλι να επιμένεις πως δεν είσαι καλός κάπου αλλού και συγκεκριμένα και αυτό σου εγκλωβίζει την αίσθηση της αυτοπεποίθησης. Έχε στο νου σου πόσο ανιαρός και στάσιμος θα ήταν ο κόσμος μας αν όλοι ήταν καλοί στα ίδια πράγματα ή ακόμη και σε όλα. Τίμησε τα χαρίσματά σου με το να τα αναπτύσσεις και να τα γιορτάζεις.

Τόλμησε να πιστέψεις στον εαυτό σου

Αν πάλι επιμένεις σε κάτι διαφορετικό, τα πράγματα είναι πολύ απλά.

Θέσε το στόχο σου και προχώρα βήμα βήμα και σε κάθε βήμα χάρισε και μια αγκαλιά στον εαυτό σου. Τόσες και τόσες έχεις μοιράσει άλλωστε. Ενθουσιάσου με το κάθε μικρό βήμα σου και η αυτοπεποίθηση θα γεννηθεί και σιγά σιγά θα αρχίσει να μεγαλώνει.

Τόλμησε να πιστέψεις πως έχεις τη δυνατότητα να φτάσεις στην επιτυχία. Αν δυσκολεύεσαι, αναρωτήσου μήπως θεωρείς πως δεν είναι δυνατό επειδή δε γνωρίζεις τον τρόπο να το κάνεις. Φυσικά δεν είσαι σούπερ ήρωας αλλά άνθρωπος και έχεις όρια που, όμως, πολύ συχνά παραμένουν άγνωστα, τουλάχιστον μέχρι να τα φτάσεις.

Επιπλέον, δεν μπορείς να αποδείξεις μια άρνηση, επομένως δεν μπορείς να αποδείξεις πως δεν είσαι ικανός για κάτι. Το μόνο που μπορείς να υποστηρίξεις είναι πως δεν το έχεις επιτύχει ακόμη.

Ικανότητα επιτυχίας

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Κάποτε θεωρούνταν αδύνατον για έναν άνθρωπο να τρέξει ένα μίλι σε χρόνο λιγότερο των τεσσάρων λεπτών – μέχρι που το έκανε ο Roger Bannister στην Οξφόρδη το Μάιο του 1954. Τότε συνέβη κάτι παράξενο – όλο και περισσότεροι αθλητές άρχισαν να τρέχουν ένα μίλι σε χρόνους μικρότερους των τεσσάρων λεπτών. Σήμερα το αδύνατον του Roger Banister είναι κοινότυπο. Μην βιάζεσαι να αποφασίσεις τι είναι αδύνατον.

Πίστεψε, ακόμα, πως έχεις και την ικανότητα να επιτύχεις.

Ίσως συνεχίζεις να θεωρείς τον εαυτό σου μικρό, θεωρώντας πως δεν μπορείς να επιτύχεις κάτι. Στο σημείο αυτό θυμήσου πως οι πεποιθήσεις δεν είναι γεγονότα αλλά υποθέσεις στην παρούσα κατάσταση. Γκρέμισε το νοητικό ταβάνι που δε σε αφήνει να αναπτυχθείς και κράτα μόνο μια βασική και πραγματική πεποίθηση: Δεν έχεις φτάσει ακόμα στο όριο στο οποίο είσαι ικανός να φτάσεις.

Τέλος, ζήτησε από τον εαυτό σου μια απάντηση στην ερώτηση «Αξίζεις;». Αξίζεις την επιτυχία του στόχου σου; Σε αυτή την ερώτηση μόνο εσύ μπορείς να απαντήσεις. Αν απαντήσεις πως ναι, αξίζεις, έχεις απόλυτο δίκιο. Αν πάλι απαντήσεις πως όχι, δεν αξίζεις, σκέψου, γιατί όχι;

Έπειτα ξεκίνα. Ξεκίνα το ταξίδι με τον προορισμό σου να εμποτίζει κάθε σου κύτταρο και διάλεξε σε κάθε λιμάνι δώρα που θα σου φέρουν χαρά. Απόλαυσε τη διαδρομή, γέμισε εικόνες και ήχους, νιώσε τον αγέρα και δοκίμασε νέες γεύσεις και όταν φτάσεις θα είσαι πολύ περήφανος για τον εαυτό σου. Θα είσαι περήφανος μόνο και μόνο που τόλμησες να κάνει το ταξίδι αυτό γιατί μέσα από το ταξίδι αυτό απέκτησες δύναμη, γνώση και, επιτέλους, ένιωσες μεγάλος.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να μου ξαναμιλήσεις για την αυτοπεποίθηση που έχεις ή δεν έχεις.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Εύη Ανδρέου - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Εύη Ανδρέου: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Σύμβουλος ψυχικής υγείας, επικοινωνίας και προσωπικής ανάπτυξης.
Ιδρύτρια του Effective Communication στην Ελλάδα, διοργανώτρια του Effective Communication GR meetup, συγγραφέας, αρθρογράφος, ομιλήτρια.