Τελικά υπάρχει ο πρίγκιπας με το άλογο που θα σώσει την πριγκίπισσα από τον κακό το δράκο ή την κακιά τη μάγισσα; Ή μήπως όλα αυτά είναι ένα παραμύθι ή μήπως μύθος; Ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη συμβολική τους σκοπιά.
Ο πρίγκιπας δεν είναι τίποτα άλλο από τον άντρα ο οποίος προσπαθεί να κερδίσει την γυναίκα. Και πως θα το καταφέρει αυτό;

 

 

Εφόσον κι αν είναι διαφοροποιημένος από την οικογένειά του και φροντίσει να βρει μια γυναίκα η οποία είναι εξίσου διαφοροποιημένη τότε ναι, ίσως τα παραμύθια αποκτήσουν πραγματικές διαστάσεις. Η πραγματικότητα όμως έχει άλλο χαρακτήρα. Ο κακός δράκος και η κακιά μάγισσα δεν είναι τίποτα άλλο από τους γονείς οι οποίοι με νύχια και με δόντια, προσπαθούν να κρατήσουν τα παιδιά τους στην ασφάλεια της οικογένειας, δεν επιτρέπουν την διαφοροποίηση και λειτουργούν συγχωνευτικά, σα μια γροθιά.

Όταν ένα ζευγάρι ξεκινάει με τέτοια βάση, οι δυσκολίες δεν αργούν να χτυπήσουν την πόρτα. «Είσαι ίδια η μάνα σου» ή «Είσαι ακόμα προσκολλημένος/η στους δικούς σου», είναι μερικές από τις φράσεις που ακούγονται όταν η σχέση περνάει κάποια μορφή διαπραγμάτευσης.

Δεν είναι απλό να ταιριάξουν δύο άνθρωποι. Είναι σύνθετο και πολύπλοκο. Δύο διαφορετικές οικογένειες, δύο διαφορετικοί κόσμοι προσπαθούν να συνδεθούν, γεγονός που φέρει το ζευγάρι αντιμέτωπο με πολλές διαφορές και αποκλίσεις. Αν η ψαλίδα της προσδοκίας αρχίζει κι ανοίγει, τότε εισβάλλει όλος ο αρνητισμός. Σα να ανοίγει το κουτί της Πανδώρας. Ξαφνικά ο άλλος ή η άλλη γίνεται εχθρός με μια μόνιμη αρνητική εικόνα, να την κουβαλάει σα σταυρό και να την ενισχύει κάθε φορά στον άλλον μόνο και μόνο για να του «μπει στο μάτι».

Που θα βγει όμως όλο αυτό; Αντέχεται;

Υπάρχουν τρεις τρόποι με τους οποίους το ζευγάρι λειτουργεί και προσπαθεί να βγει από το αδιέξοδο.

  • Ο πιο εύκολος τρόπος είναι ο χωρισμός, αν κι εφόσον η ψαλίδα έχει ανοίξει τόσο.
  • Ένας τρόπος όμως που συναντάμε καθημερινά είναι το ζευγάρι να παίζει το ίδιο παιχνίδι, ρίχνοντας ο ένας ευθύνες στον άλλον και πιστεύουν πως κάποια στιγμή τα πράγματα θα ηρεμήσουν (πόσο εγκλωβιστικό όμως είναι αυτό…).
  • Ο τελευταίος τρόπος αφορά την ουσιαστική, ανοικτή κι άμεση επικοινωνία. Το ζευγάρι για να βγει από το αδιέξοδο πρέπει να μάθει να επικοινωνεί, να δει τι θέλει από τον άλλον και φυσικά αν κι εφόσον αποφασίσουν να το προσπαθήσουν να δουν τη σχέση τους σαν εξωτερικοί παρατηρητές, να θέσουν νέους στόχους και να «ξαναπαντρευτούν» (συμβολικά).

Όπως είπαμε, οι σχέσεις δεν είναι εύκολες. Αν όμως ο καθένας δει πως από εκείνον εξαρτάται και το πάρει πάνω του, τότε οι αλλαγές είναι άμεσες και ιαματικές.

Συγγραφή Άρθρου

Αικατερίνη Μούτουπα

moutoupa katerinaΨυχολόγος
Ειδίκευση στην οικογενειακή θεραπεία, συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία. Θεραπεία ενηλίκων και εφήβων.

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Τι συμβαίνει όταν ...νιώθουμε;
συναισθήματα

Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν θυμώνουμε, όταν φοβόμαστε, όταν μένουμε έκπληκτοι και όταν… αηδιάζουμε; Τι συμβαίνει με το λογικό και το συναισθηματικό μυαλό μας;

Ζωτικός χώρος: Ορισμός και σπουδαιότητα
Ζωτικός χώρος

Τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε στον ζωτικό χώρο ενός ατόμου; Πόσο σημαντικό είναι να έχουμε προσωπικό χώρο; Γιατί επιτρέπουμε να μας τον παραβιάζουν; Πως μπορούμε να τον διατηρήσουμε; Πολλά ερωτήματα στρέφονται γύρω από την έννοια του ζωτικού χώρου ή αλλιώς του προσωπικού χώρου.

Τα όνειρα στην ψυχοθεραπεία
όνειρα

Άραγε, τι μπορεί να σημαίνουν τα όνειρα που βλέπει κανείς όταν είναι σε θεραπεία κι όχι μόνο; Υπάρχουν συμβολισμοί ή απλά είναι καθημερινά πρόσωπα και πράγματα που μας απασχολούν;

Πρέπει να είναι τέλειος ο γονιός;
τέλειος γονιός

Άραγε ο γονιός οφείλει να είναι τέλειος στα παιδιά του, προκειμένου αυτά να μεγαλώσουν με τον καλύτερο τρόπο και να έχουν σωστά πρότυπα;
Ή μήπως δεν υπάρχει τέλειος γονιός;

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares