ειλικρίνεια ψέματα

Οι άνθρωποι μαθαίνουμε από μικρή ηλικία να ζούμε με αξίες, με σεβασμό, με ηθική, με εντιμότητα. Θεωρώ πως από τις πιο σημαντικές είναι αυτή της ειλικρίνειας, καθώς όταν είμαστε ειλικρινείς, είμαστε αληθινοί, αυθεντικοί και πραγματικά ο εαυτός μας, δεν προσποιούμαστε κάτι άλλο. Φυσικά, σε έναν κόσμο όπου όλοι πλασάρουμε κάτι διαφορετικό από ότι είμαστε και προσποιούμαστε συνεχώς, είναι πολύ σπάνιο πια αυτό.

Ειλικρίνεια και ψέματα

Την αληθινή αξία της ειλικρίνειας την αντιλαμβανόμαστε ξεκάθαρα όταν ανακαλύπτουμε πως μας κοροϊδεύουν και μας λένε ψέματα. Ό, τι και να είναι αυτό, όποιος και να τα λέει, τα ψέματα ενοχλούν, δεν είναι αυτό που θέλουμε και δεν μας αξίζουν. Χωρίς ειλικρίνεια μας κάνουν να νιώθουμε πως δεν αξίζουμε τίποτα και πως δεν μας εκτιμάνε γι’ αυτό που αληθινά είμαστε. Θέλουμε να είναι ειλικρινείς οι άλλοι απέναντι μας, όσο κι αν μας πονάει κάτι τέτοιο. Όπως και εμείς αντίστοιχα με αυτούς, έτσι δεν είναι; Η ειλικρίνεια είναι ο μοναδικός τρόπος να κρατηθούν αληθινές οι όποιες σχέσεις, σε οποιοδήποτε τομέα και να μπορούμε και εμείς να βελτιωθούμε και να προχωρήσουμε μπροστά.

Πληγωνόμαστε περισσότερο όταν ανακαλύπτουμε πως μας λένε ψέματα από το να ακούσουμε την αλήθεια, όσο σκληρή και αν είναι. Πληγώνεται η αξιοπρέπειά μας γιατί ο άλλος δε μας σέβεται, δε μας εκτιμάει.

Τα ψέματα, όσο μικρά ή άνευ σημασίας και αν είναι, δεν παύουν να είναι ανειλικρινή και ανέντιμα. Είναι σαν να μας προδίδουν. Το συναίσθημα πως μας κοροϊδεύουν γίνεται πολύ έντονο και εξαιτίας αυτού κλονίζεται η εμπιστοσύνη μας στους άλλους. Μετά από ένα ψέμα δεν μπορούμε να πιστέψουμε και να είμαστε βέβαιοι ξανά για τίποτα. Στη ζωή βέβαια μπορεί να πηγαίνουν μπροστά δυστυχώς οι ανειλικρινείς και οι ανέντιμοι, αυτοί που κρύβουν, που κοροϊδεύουν, που δε σέβονται κανέναν και τίποτα, προκειμένου να πετύχουν αυτό που θέλουν αλλά αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι τον ίδιο δρόμο.

Άραγε αυτοί νιώθουν καλά με τον εαυτό τους; Κοιμούνται ήσυχα το βράδυ; Η συνείδηση τους είναι καθαρή; Αυτό που συμβαίνει κατ’ εξακολούθηση δεν είναι πάντα και το σωστό. Το θέμα είναι να έχουμε εμείς καθαρή συνείδηση και να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας. Να είμαστε αληθινοί και ειλικρινείς, πρώτα με τον εαυτό μας και μετέπειτα με τους υπόλοιπους. Αν δεν αρέσει σε όλους αυτή η στάση, δεν θα πρέπει να είναι δικό μας θέμα.

Αποκτήστε το βιβλίο Ο δρόμος της αυτοεξάρτησης από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Γιατί λέμε ψέματα;

Το μόνο σίγουρο είναι πως όλοι μας έχουμε πει ψέματα κάποιες φορές. Όμως γιατί το κάνουμε αυτό, έχουμε αναρωτηθεί ποτέ; Οι λόγοι είναι αρκετοί. Για να φύγει από πάνω μας το φταίξιμο ή να δικαιολογηθούμε ή για καλό σκοπό, τα λεγόμενα αθώα ψεματάκια ή απλά γιατί μας βολεύει ή προκειμένου να χειραγωγήσουμε κάποιον προς όφελος μας. 

Κάποιοι δυστυχώς λένε ψέματα παθολογικά και συστηματικά. Μοιάζουν εξαρτημένοι από αυτή τους την αδυναμία και δεν ξέρουν πώς να ξεφύγουν απ’ αυτή. Το να ειπωθεί ένα ψέμα στο δάσκαλο μας για την καθυστέρηση είναι αθώο. Όμως, το να πληγώνουμε τα συναισθήματα του άλλου και να του κάνουμε κακό είναι εγκληματικό. Αν δεν μπορείς να κάνεις καλό, τουλάχιστον μην κάνεις κακό.

Η σημασία της ειλικρίνειας για τις σχέσεις

Θέλουμε την ειλικρίνεια, διότι είναι απαραίτητη προκειμένου να ευδοκιμήσει το κάθε είδος σχέσης. Αν τα άτομα απέναντί μας δεν είναι ειλικρινή δεν προχωράμε μαζί τους, γιατί ξέρουμε ότι θα καταλήξουμε να πληγωθούμε.

Όμως, κατά πόσο μπορούμε να αντέξουμε την ωμή ειλικρίνεια; Θα μας πληγώσει; Τι συνέπειες μπορεί να έχει; Γίνεται άραγε να είμαστε εντελώς ειλικρινείς αλλά και να έχουμε στον κύκλο μας ανθρώπους που δε μετράνε τα λόγια τους και δε μας χαϊδεύουν τα αυτιά; Σίγουρα η ειλικρίνεια πονάει. Πονάει πολύ. Προσωπικά, όμως, θεωρώ πως το ψέμα πονάει πολύ περισσότερο όταν μαθευτεί. Μπορείς να επιλέξεις να είσαι ειλικρινής και να λες όσα σκέφτεσαι σε οποιαδήποτε κατάσταση. Δε γίνεται να τα βρίσκεις με όλους.

Όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται θα εκτιμήσουν την αλήθεια και την ειλικρίνεια μας. Ας είμαστε ειλικρινείς ακόμα και τις στιγμές που θα προσπαθήσουν να μας κατηγορήσουν γι’ αυτό το χαρακτηριστικό. Μας αξίζει μια θέση κοντά στα άτομα που θα μας εκτιμήσουν. Να φερόμαστε στους άλλους όπως θα θέλαμε να μας φέρονται.

Η εμπιστοσύνη είναι σημαντική αξία για το χτίσιμο των σχέσεων. Κερδίζεται δύσκολα και χάνεται πολύ εύκολα. Όταν είμαστε ειλικρινείς, είμαστε ελεύθεροι. Όταν θα πέφτεις στο κρεβάτι σου το βράδυ, θα ξέρεις ότι έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες με το να είσαι αληθινός.

Συγγραφή Άρθρου

Εύη Στεργίου

stergiou eviΖω στα Ιωάννινα και έχω σπουδάσει Νοσηλευτική. Μου αρέσουν τα ταξίδια, τα βιβλία, ο χορός, η μόδα και η ενασχόληση με τη συγγραφή.
Μέσα από το γράψιμο μου δίνεται η ευκαιρία να εκφράσω σκέψεις και συναισθήματα. Μου φτιάχνει τη διάθεση και αντιμετωπίζω πιο αισιόδοξα την καθημερινότητα.

google news iconΗ Πύλη Ψυχολογίας είναι εγκεκριμένος εκδότης (Publisher) στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση σε όλη την αρθρογραφία καθώς και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα που αφορούν την επικαιρότητα ψυχολογίας και ψυχικής υγείας: Πύλη Ψυχολογίας - Google News

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Να εκτιμάς όλα όσα προσφέρει η ζωή γιατί τίποτα δεν είναι δεδομένο
αισιοδοξία χαρά

Η ζωή είναι ένα ανεκτίμητο δώρο, δώρο που δεν πρέπει να το σπαταλάς σε μιζέριες και αδράνεια. Μπορεί να μην είναι στρωμένη με ροδοπέταλα, όμως είναι όμορφη και μικρή. Εμείς τι κάνουμε όσο ζούμε;

Κορωνοϊός, Μένουμε σπίτι: Πως να προστατέψουμε την ψυχική μας υγεία
ψυχική υγεία

Αυτή την περίοδο ζούμε όλοι μας μια πολύ δύσκολη κατάσταση εξαιτίας του κορωναϊού, που πλήττει μεγάλο αριθμό ανθρώπων παγκοσμίως. Είναι απαραίτητο να τηρούμε τις οδηγίες που λαμβάνουμε από την πολιτεία για να προφυλάξουμε πρώτα εμάς και εν συνεχεία τους άλλους γύρω μας, αλλά χρειάζεται να φροντίσουμε και την ψυχική μας υγεία παράλληλα. Ο καθένας μας αυτή τη στιγμή καλείται να βρει τη δική του δύναμη και τους δικούς του προσωπικούς τρόπους άμυνας σε όλη αυτή τη ζόρικη κατάσταση που βιώνουμε.

Χαμηλή αυτοπεποίθηση: Τι να κάνουμε για να νιώσουμε καλύτερα με τον εαυτό μας
αυτοπεποίθηση

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση είναι μια μορφή ασθένειας και αν δεν τη γιατρέψεις εξαπλώνεται σε όλους τους τομείς της ζωής σου και σε καταστρέφει. Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, τον εκτιμούν, τον σέβονται και τον αποδέχονται όπως είναι και αυτό είναι το καλύτερο συστατικό για την ψυχική τους υγεία.

Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός
σχολικός εκφοβισμός

Για το φαινόμενο του εκφοβισμού ή bullying, έχουν υπάρξει αρκετές προσπάθειες προκειμένου να το περιγράψουν. Μια συνέχεια συμπεριφορών που αφορά σε προσπάθειες κυριαρχίας και άσκησης εξουσίας σε βάρος άλλου ατόμου. Το bullying είναι συστηματικό και αφορά ένα φάσμα συμπεριφορών που πληγώνουν, όπως κοροϊδίες, περιθωριοποίηση, απόσπαση χρημάτων, καταστροφή αντικειμένων, καθώς και σωματικές επιθέσεις, χτυπήματα και κλοτσιές.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares