Κάθε μέρα έχουμε την πολύτιμη ευκαιρία να δούμε τη ζωή μας μέσα από το πρίσμα της αισιοδοξίας, της ελπίδας και της χαράς. Ο άνθρωπος μπορεί αν πραγματικά το θέλει να ανακαλύψει όλα τα χαρίσματα και την ομορφιά που κρύβει μέσα του και να αφήσει την ακτινοβολία της ψυχής του να φωτίσει τόσο τον ίδιο όσο και το περιβάλλον γύρω του.

Ο έρωτας είναι ένα συναίσθημα, το οποίο ξύπνα τις αισθήσεις και κάνει την καρδιά να πάλλεται στο χτύπο της χαράς και της τόλμης. Σ' αυτό το άρθρο θα μελετήσουμε ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που χαρίζουν αρμονία στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Έρως ανίκατε μάχαν, ο έρωτας δηλαδή είναι ικανός να νικήσει κάθε εμπόδιο, κάθε δοκιμασία και αντιξοότητα. Για να συμβεί κάτι τέτοιο χρειάζεται κινητοποίηση, αποφασιστικότητα, επιθυμία.

Χρειάζεται πραγματικά να ξυπνήσει η ψυχή και να προβεί όχι μόνο σε σκέψεις ρομαντισμού αλλά και σε πράξεις που δείχνουν το νοιάξιμο και την έμπρακτη αγάπη προς το αγαπημένο προσώπο.

Ρεαλιστικό πλαίσιο στις συντροφικές σχέσεις

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο του έρωτα, όσον αφορά στην αρμονική οικοδόμηση διαπροσωπικών σχέσεων, είναι το ρεαλιστικό πλαίσιο.

Σίγουρα, οι άνθρωποι που είναι ερωτευμένοι αισθάνονται ότι ζουν σε έναν κόσμο ονειρεμένο, όπου τα πάντα έχουν αποκτήσει μία νέα όμορφη αίσθηση. Για να επιτευχθεί όμως η αρμονική επικοινωνία είναι απαραίτητο να υπάρχει ρεαλισμός στην επικοινωνία.

Αυτό σημαίνει, ότι οι οικογένειες και τα ζευγάρια κατά τη διάρκεια της συμπόρευσής τους θα έρθουν αντιμέτωποι με δυσκολίες, και για αυτό είναι εποικοδομητικό να μπορούν να δουν την κάθε αντιξοότητα ως μία ευκαιρία ενδυνάμωσης της μεταξύ τους επικοινωνίας.

Ας μην ξεχνάμε, ότι τα διαφορετικά στοιχεία στην προσωπικότητα του κάθε συντρόφου αποτελούν ουσιαστικά μία τροφή για εμπλουτισμό στη σχέση.

Κάθε άνθρωπος έχει ξεχωριστά χαρίσματα και βλέπει τα πράγματα από τη δική του οπτική γωνία.

Στις Σκιές του Έρωτα, για τους αιρετικούς της αγάπης , του Πέτρου Θεοδώρου, από τις Εκδόσεις PSYCHOLOGY.GR:  Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τον Ερωτα, την αγάπη, τον σεξουαλικό πόθο.

Έτσι, υπάρχει ένας πλουραλισμός απόψεων, σκέψεων και συναισθημάτων. Είναι πολύ σημαντικό η κάθε οικογένεια και το κάθε ζευγάρι να συζητάει ελεύθερα με σεβασμό, άνευ όρων αποδοχή και ενσυναίσθηση.

Υπερβολικές προσδοκίες

Επιπρόσθετα, θα αναφερθούμε στο κομμάτι των υπερβολικών προσδοκιών. Ας κατανοήσουμε ότι κλειδί το οποίο βοηθάει την αρμονική επικοινωνία των ζευγαριών και της οικογένειας είναι να μην θέτει ο καθένας υπερβολικές προσδοκίες από την /τον σύντροφό του ή και από τον ίδιο του τον εαυτό.

Αυτό λειτουργεί καταπιεστικά τόσο προς τον εαυτό του όσο και ως προς το σύντροφό του, γιατί κάθε άνθρωπος σίγουρα έχει και τις στιγμές που είναι ευάλωτος ή αγχωμένος. Καλό είναι να επιτρέπουμε και στον εαυτό μας και τους ανθρώπους γύρω μας να είναι πραγματικά ο εαυτός τους, χωρίς να αισθάνονται ότι χρειάζεται να ανταποκριθούν σε υψηλές προσδοκίες.

Όταν αισθανόμαστε ότι αγαπάμε τον εαυτό μας, έτσι όπως είναι πραγματικά, χωρίς να έχουμε υπερβολικές προσδοκίες τότε απελευθερωνόμαστε από την τυραννία της τελειότητας και μπορούμε να εξελίξουμε όλες τις πτυχές της προσωπικότητάς μας.

Σεβασμός στην επικοινωνία

Σίγουρα, το κάθε ζευγάρι βρίσκει τις δικές του ισορροπίες στην πορεία της σχέσης του, όμως είναι καλό από την αρχή να τεθούν οι βάσεις μιας υγιούς επικοινωνίας. Να υπάρχει σεβασμός και εκτίμηση τόσο ως προς το άλλο πρόσωπο, όσο και ως προς τον εαυτό.

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ: Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των 40 ευρώ. Προσωποποιημένη Συμβουλευτική στις αγορές σας, από έμπειρη ομάδα ειδικών.

Ο σεβασμός είναι απαραίτητος για να υπάρχει ένα κλίμα επικοινωνίας και αλληλοεκτίμησης μεταξύ των συντρόφων, το οποίο αργότερα επηρεάζει θετικά, ως ένα πολύ όμορφο συντροφικό πρότυπο, και τα παιδιά μέσα στην οικογένεια.

Οι ανάγκες που προβάλλει ο ερωτικός σύντροφος

Συνεχίζοντας, καλό είναι να αναφερθούμε στα γονεϊκά πρότυπα. Κάθε σύντροφος σίγουρα έχει βιώματα από την δική του οικογένεια και για αυτό είναι λειτουργικό πριν μπει σε μία γνωριμία ή σε μία σχέση να φροντίζει να κάνει έναν εσωτερικό έλεγχο των πεποιθήσεων και των αξιών που έχει λάβει.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να εντοπίσει τα όποια δυσλειτουργικά κομμάτια και να μην τα ξεδιπλώσει στη μετέπειτα σχέση.

Πολλές φορές, οι άνθρωποι στη διαπροσωπική τους επικοινωνία λόγω της εγγύτητας βγάζουν ανάγκες που δεν έχουν καλυφθεί από την οικογένεια καταγωγής τους, δηλαδή αναζητούν στο πρόσωπο του συντρόφου τον πατέρα ή την μητέρα προσδοκώντας την ασφάλεια και την ικανοποίηση που δεν έλαβαν ως παιδιά.

Ο έρωτας μας βοηθά να συμφιλιωθούμε με τον εαυτό μας

Ο έρωτας ακόμη μας βοηθά να συμφιλιωθούμε με κομμάτια του εαυτού μας, που ίσως μας πονούν ή και δεν έχουμε ανακαλύψει ότι υπάρχουν. Ο έρωτας αποτελεί μια νέα συνθήκη που επιφέρει πληθώρα ψυχικών και συναισθηματικών μεταβολών. Η αγάπη αλλάζει πάντα θετικά τη ροή των πραγμάτων.

Η υπομονή τρέφει αργά μεν, αλλά σταθερά το λουλούδι του έρωτα και απρόσμενα ανθίζει. Η ευτυχία βρίσκεται στο παρόν, στο να βιώνουμε συνειδητά και να αγκαλιάζουμε κάθε στιγμή, κάθε δευτερόλεπτο της ζωής μας.

Το φως δυο ανθρώπων που αγαπιούνται αληθινά μπορεί να φωτίσει κάθε φόβο και κάθε σκοτάδι. Ο βηματισμός της αγάπης είναι πότε γρήγορος, πότε αργός μα πάντοτε αισθητός και μεγαλειώδης.

Η ζωή μάς χαμογελά, αρκεί εμείς να αντιληφθούμε τη μοναδικότητά της. Κάθε τι που πηγάζει από μια καρδιά που πάλλεται στον ρυθμό της αγάπης αλλάζει θετικά όλο τον κόσμο και δίνει νέα πνοή.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ολυμπία Μαρία Ποντίκη - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Ολυμπία Μαρία Ποντίκη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχοθεραπεύτρια. - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Σύμβουλος γάμου οικογένειας και τέκνων.