Ακρόαση άρθρου......

Θα διαφωνήσεις πολλές φορές στη ζωή σου, με τους γονείς, με τους φίλους, με τον άνθρωπο σου. Η πρώτη αντίδραση όταν διαφωνείς είναι να νευριάσεις, μάθαμε να το κάνουμε αυτό από παιδιά, βλέποντας τους ‘’μεγάλους’’ να διαφωνούν με αυτό τον τρόπο. Με φωνές και με χειρονομίες. Με εντάσεις και υπερβολές.

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε την φράση ‘’με πνίγει το δίκιο μου’’, σε αυτό το ‘’μου’’ κρύβονται τα προβλήματα και ξεκινούν τα "λανθασμένα" συναισθήματα και οι αντιδράσεις

Είναι το δίκιο ΣΟΥ που ΣΕ πνίγει, είναι δηλαδή κάτι δικό σου, που έφτιαξες εσύ συμφώνα με τις αντιλήψεις, τις πεποιθήσεις και τις εμπειρίες σου. 

Σε πιάνει από το λαιμό το ‘’δίκιο σου’’ και σου κόβει την ανάσα, κάνεις σπασμωδικές κινήσεις και εκτοξεύεις απειλές και ‘’βαριές’’ κουβέντες που τα ονομάζεις επιχειρήματα. 

Προσβάλεις, μειώνεις, αδικείς, εκβιάζεις, απειλείς και κρίνεις τον ‘’αντίπαλο’’ σου, χωρίς ίχνος ντροπής. Σε τυφλώνει αυτό το δίκιο, σε σκληραίνει και σε ασχημαίνει ταυτόχρονα.

Οι εκφράσεις σου ζωγραφίζονται στο πρόσωπο σου έντονα, ο τόνος της φωνής σου θα είναι σίγουρα ανεβασμένος και η μια λέξη σου θα καλύπτει την άλλη, από την λαχτάρα να προλάβεις να τα πεις όλα. Όλα τα άσχημα που σου έρχονται στο νου για να ισοπεδώσεις τον συνομιλητή σου. Πιστεύοντας πως με αυτό τον τρόπο θα καταλάβει πόσο δίκιο έχεις. Θα μάθει να μην σου φερθεί ποτέ ξανά έτσι. 

Νιώθεις και εσύ εκείνη την ώρα αδικημένος, και έντονα παρεξηγημένος. Απορείς πως είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνει ο άλλος πόσο δίκιο έχεις ΕΣΥ. Η αδρεναλίνη και ο θυμός σου οδηγούν τις λέξεις και τις σκέψεις σου από εκείνη την ώρα.

Η διαφωνία μετατρέπεται σε ρινγκ που ο μόνος στόχος είναι η εξόντωση του άλλου. Νοκ αουτ με λέξεις. Τις ξεστομίζεις και πέφτουν στο πρόσωπο του σαν χαστούκια, χωρίς μερικές φορές να μπορεί να αντιδράσει.

Αν ανήκει και στους ανθρώπους που δεν επιστρέφουν το χαστούκι τόσο καλύτερα για σένα, θα ‘’χτυπάς’’ ανελέητα την περισσότερη ώρα. Μάλλον θα κερδίσεις σε αυτή την περίπτωση. Θα κερδίσεις εσύ, ο εγωισμός, ο θυμός, η αλαζονεία και η αυθάδεια σου. 

Τα πρώτα σε αναζητήσεις Βιβλία για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας.
Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες από 40€ | Προσωποποιημένη Συμβουλευτική στις αγορές σας.

Ο άλλος/η; Ο νικημένος σκέφτηκες πως νιώθει; Να σου πω εγώ. 

Δεν νιώθει... 

Έχει μπουκώσει με τις λέξεις και τους χαρακτηρισμούς σου, γυρνούν στο μυαλό του όλα μαζί. Για κάθε άσχημη λέξη, προσβολή ή καλυμμένη κακία που του πέταξες, ο εγκέφαλος μας έχει την τάση να ανασύρει και να μας θυμίζει, άλλοτε συνειδητά και άλλοτε όχι, τις προηγούμενες φορές που ακούσαμε την κάθε λέξη. Στο κεφάλι του δηλαδή  γίνεται ένας κυκεώνας από εικόνες, συναισθήματα και στιγμές που αδυνατεί να τακτοποιήσει. 

Το μόνο που προλαβαίνει να νιώσει είναι μια ανεξήγητη θλίψη. Μια θλίψη και ένα μπούκωμα. Σαν να μην του φτάνει ο αέρας στο δωμάτιο, σαν τον σκεπάζουν οι λέξεις σου επίμονα... σαν να πνίγεται.

Τον πνίγει το ‘’δίκιο σου’’.

Τα πρώτα σε αναζητήσεις Βιβλία Αυτοβελτίωσης αυτό τον μήνα.
Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες από 40€ | Προσωποποιημένη Συμβουλευτική στις αγορές σας.

Έχει τόσα πολλά να σου πει, είναι σίγουρος/η για αυτό και νιώθει ταυτόχρονα τόσο αδύναμος/η που δεν θέλει να μιλήσει. Ίσως και να μην ξέρει από που να αρχίσει. Να απαντήσει σε εσένα τώρα ή να χρησιμοποιήσει εσένα και να απαντήσει και σε όσους πριν από εσένα έκαναν και είπαν τα ίδια. 

Αν στο τέλος σου πει μόνο κάτι που μοιάζει γενικό και χιλιοειπωμένο, όπως 

  •  ναι έχεις δίκιο τελικά εσύ
  • συγνώμη
  • κατάλαβα, δικό μου λάθος

σημαίνει πως κατάλαβε. Κατάλαβε πολύ περισσότερα για εσένα και τον εαυτό του/της από όσα φαντάζεσαι. Να είσαι σίγουρος/η πως ανέβηκαν στο στόμα του αμέτρητες προσβολές και κακίες για να σου τις πετάξει και δεν το έκανε. Τις κατάπιε τις λέξεις. Ίσως για να μην σε πληγώσει, ίσως για να μην νιώσεις παρόμοια και εσύ, ίσως από αγάπη ή από ευγένεια. Αν και η ευγένεια θα έπρεπε να είναι συνώνυμη λέξη της αγάπης μαζί με τον σεβασμό που κρύβει. 

Αν εσύ νιώσεις ικανοποιημένος/η από την έκβαση σαν νικητής, και χαμογελάς μέσα σου αυτάρεσκα, να σε ενημερώσω πως έχασες.  

Έχασες την δυνατότητα να βρεις το δίκιο σου μέσα από όμορφες λέξεις, με απαλούς τρόπους και εκφράσεις.

Έχασες την ικανοποίηση της νίκης που δίνει μια "καθαρή" μάχη. Έχασε εκείνο το βλέμμα στα μάτια του "αντιπάλου" σου, που δείχνει πως σε παραδέχεται και σε θαυμάζει ταυτόχρονα. Αξίζει να θυμάσαι στο μέλλον την παρακάτω φράση: 

Η ευγένεια έχει μεγαλύτερη αξία από την ειλικρίνεια, επειδή η ευγένεια βασίζεται πάντα στην ευφυΐα του άλλου.  Ρολάν Μπαρτ, 1915-1980, Γάλλος σημειολόγος

Φυσικά κανείς δεν αναιρεί το γεγονός πως το δίκιο μπορεί να ήταν όντως με το μέρος σου. Όμως η οπτική κάθε ανθρώπου θα το θέτει αυτό υπό αμφισβήτηση μερικές φορές. Οι λόγοι που διαφωνούμε μεταξύ μας είναι πολλοί και με δεκάδες αίτια κάθε φορά.

Κάθε περίπτωση έχει την δική της μοναδική ανάλυση. Έχει μέσα την δηλαδή μια αλήθεια καλά κρυμμένη, να ξέρεις. Κάθε διαφωνία ή διαμάχη μεταφέρει ένα μήνυμα για κάθε συμβαλλόμενο. Όμως αυτό το μυστικό θα αποκαλυφθεί πολύ καιρό έπειτα από το γεγονός. 

Κάθε φορά που κερδίζεις το δίκιο σου με παρόμοιο τρόπο και σε αντιμετωπίζουν με ευγένεια μην χαίρεσαι πολύ. Μπορεί να κερδίζεις σαν μαχητής του δίκιου σου και ταυτόχρονα να χάνεις κάποια συστατικά από την ανθρωπιά σου. 

Την επόμενη φορά μην ντραπείς να γυρίσεις πίσω (νικητής μεν) και να αναγνωρίσεις την δύναμη και τον κόπο που κατέβαλε ο άλλος/η να σε αντικρούσει με ευγένεια. 

Ένα ρητό στην φιλοσοφία του Ζεν (ko-an) λέει πως: Όσοι μιλούν δεν ξέρουν, όσοι ξέρουν δεν μιλούν.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ιωάννα Κατσιμίγα - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Ιωάννα Κατσιμίγα: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας. Ατομικές και Ομαδικές συνεδρίες επίτευξης στόχων στην προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη.
Επιμέλεια και Εισήγηση Σεμιναρίων.