Ακρόαση άρθρου......

Από μικροί διδασκόμαστε πως πρέπει να είμαστε καλοί μαθητές, να πετυχαίνουμε στις εξετάσεις, στον αθλητισμό, στην εργασία. Πάντοτε αυτός που πετυχαίνει επιβραβεύεται και εξυμνείται, ενώ οι άνθρωποι που αποτυγχάνουν συνήθως μένουν στο σκοτάδι. Ασυναίσθητα και ασυνείδητα, λοιπόν, εμφυτεύεται μέσα μας η πίστη πως μόνο η επιτυχία έχει σημασία και πως μόνο αυτή συνδέεται με την ευτυχία στη ζωή.

Γιατί όμως; Γιατί η κοινωνία έχει δαιμονοποιήσει τόσο την αποτυχία; Γιατί δεν τη θεωρεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης εμπειρίας που είναι εντελώς απαραίτητο για την προσωπική και εσωτερική εξέλιξη; Η αποτυχία είναι ένα από τα σπουδαιότερα μαθήματα της ζωής, μας διδάσκει την υπομονή, την εμπιστοσύνη στο στόχο και τον εαυτό μας. Ο μύθος της αριστείας και η σύνδεση αυτής με την επιτυχία και την ευημερία στη ζωή, δεν ισχύει, διότι όπως έλεγε και ο σπουδαίος Bill Gates: "Ποτέ δεν ήμουν αριστούχος στο Πανεπιστήμιο, αλλά όσοι υπήρξαν, σήμερα εργάζονται για μένα.’’

Το κέρδος μέσα από την αποτυχία

Το να αποτύχεις σημαίνει πως έχεις τη δυνατότητα να γίνεις καλύτερος, να προσπαθήσεις και να τα καταφέρεις την επόμενη φορά. Δεν είναι δείγμα ανικανότητας, τα σπουδαιότερα πνεύματα που πέρασαν από τον κόσμο αυτό είχαν όλα απορριφθεί στα πρώτα τους βήματα.

Η ζωή μας δίνει πάντοτε ευκαιρίες και η αποτυχία είναι μία πραγματική ευλογία που συμβάλλει περισσότερο και από την ίδια την επιτυχία στην εξέλιξη της ζωής μας. Είναι αυτή που μας δείχνει πως πρέπει να αγωνιζόμαστε πάντα και να μην επαναπαυόμαστε θεωρώντας πως είμαστε ήδη καλοί και δε χρειαζόμαστε βελτίωση. Είναι αυτή που μας καλεί να χαλυβδώσουμε την πίστη μας σε εμάς και να μην επιτρέψουμε σε μικρές αναποδιές και ατυχίες να μας απομακρύνουν από τα όνειρά μας.

Τρόποι διαχείρισης αποτυχίας

Όταν βιώσουμε μία αποτυχία, ας σκεφτούμε για ποιό λόγο μπορεί αυτή να ήρθε. Προέκυψε από πίεση, από άγχος, από υπερβολικές προσδοκίες των άλλων, από έλλειψη σωστής και δομημένης προετοιμασίας; Είναι απόρροια του γεγονότος ότι μπορεί να μην αγαπάμε πραγματικά το αντικείμενο με το οποίο καταπιαστήκαμε, απλώς το ακολουθούμε λόγω εξωτερικών πιέσεων; Όποιος και αν είναι ο λόγος, μπορούμε να αγωνιστούμε για την επιδιόρθωση και αλλαγή του αποτελέσματος και η έκβαση αυτού να είναι θετική αυτή τη φορά. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει κάποιος να ταυτίζει μία αποτυχημένη στιγμή με μία αποτυχημένη ζωή.

Πολλές φορές αισθανόμαστε το βάρος από τις προσδοκίες των άλλων να πέφτει επάνω στην πλάτη, με συνέπεια το βάρος των ενοχών να είναι ασήκωτο, όταν το αποτέλεσμα μίας προσπάθειας είναι αρνητικό. Όμως, οφείλουμε να μιλάμε ανοιχτά στους ανθρώπους που μας αγαπούν, να εκφράζουμε την πίεση που δεχόμαστε ή την ανάγκη για συμπαράσταση και υποστήριξη. Καλό είναι να έχουμε δίπλα μας όσο περισσότερη θετικότητα γίνεται.

Ούσα συγγραφέας, μπορώ να πω ότι όσες φορές δέχθηκα απόρριψη για κείμενα ή βιβλίο μου, άλλο τόσο πείσμωνα και έλεγα πως θα τα καταφέρω την επόμενη φορά. Αγωνιζόμουν περισσότερο και πάντοτε το αποτέλεσμα στο τέλος ήταν θετικό. Δεν επέτρεψα σε μία μικρή αποτυχία να με εμποδίσει να προσπαθώ για το όνειρό μου γιατί εκείνο είναι μεγαλύτερο και δυνατότερο από μία κακή στιγμή.

Η αποτυχία έχει τεράστια σημασία για την αξία ενός ανθρώπου, διότι αποδεικνύει το σπουδαιότερο όλων: πως σημασία έχει κάποιος να προσπαθεί και ας μην τα καταφέρνει πάντα.

Μη επιτρέποντες στην αρνητική ενέργεια και στάση των άλλων να μας δημιουργεί ενοχή και εκμεταλλευόμενοι μία αποτυχία για βελτίωση και εμπειρία, θα εκπλαγούμε από όλα αυτά που μπορεί να μας διδάξει και να μας νουθετήσει.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Μαρία Σκαμπαρδώνη

maria skampardoniΔημοσιογράφος
Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία.