Ακρόαση άρθρου......

Γίνεσαι αυτό που αγαπάς! Όταν μέσα σου καίγεσαι για να προσφέρεις το καλύτερο που μπορείς, τότε δεν πασχίζεις να βρεις την έμπνευση. Το χέρι σου φεύγει από μόνο του επάνω στο χαρτί.

Ακολουθείς τους χτύπους της καρδιάς και τη φωνή της ψυχής που πάντα ξέρουν ποιο είναι το σωστότερο μονοπάτι για να περπατήσεις. Ειδικά όταν υπάρχουν τόσοι καλοί άνθρωποι που έχουν ανάγκη να αφουγκραστούν μια φωνή έγνοιας, αγάπης και κατανόησης! Όλη μου τη ζωή γινόμουν αυτό που αγαπούσα. Άσχετα αν αυτό που αγαπούσα τη συγκεκριμένη στιγμή ήταν κάτι καλό, κακό, άσχημο, όμορφο, δημιουργικό ή καταστροφικό.

Αποκτήστε το βιβλίο Εξομολογήσεις ενός ψυχοθεραπευτή, από το βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Με τα χρόνια, την εμπειρία και την ωριμότητα η πλάστιγγα άρχισε να γέρνει προς τη μεριά του όμορφου, του δημιουργικού, του φωτεινού.
Λιγόστευαν οι ασχήμιες, τα λάθη και οι άστοχες αποφάσεις και ενέργειες. Όταν άρχισα να γράφω το τελευταίο μου βιβλίο με τον ίδιο τίτλο «Γίνεσαι αυτό που αγαπάς», αυτό είχα κατά νου.

Να μεταφέρω μέσα από τις δικές μου ρωγμές ηχηρά μηνύματα σχετικά με το πόση δύναμη και επιρροή έχουν επάνω μας οι επιλογές μας ανά πάσα δεδομένη στιγμή. Γινόμαστε όλα όσα επαναλαμβάνουμε τακτικά. Σκέψεις, πράξεις, αντιδράσεις, συμπεριφορές. Γινόμαστε η αγάπη, η δύναμη ή ο θυμός και ο φόβος που μπορεί να υπάρχουν μέσα μας και επιτρέπουμε να μας κατακλύσουν.

Σε οτιδήποτε επιτρέπουμε να μας διαπεράσει, του δίνουμε το δικαίωμα να μας κατακτήσει. Να μας απορροφήσει και να μας κάνει ίδιους με αυτό. Μακάρι η ζωή σου να είναι γεμάτη από Αγάπη, Συμπόνια, Δημιουργία και Ελπίδα!

Για να μπορείς να ελπίζεις χρειάζεται να διαχειρίζεσαι το συναίσθημα της λύπης.

Δυο λόγια για όσους ζουν θλιμμένοι αυτή την εποχή

Σε κάποιους ανθρώπους, αυτές οι ημέρες αφυπνίζουν ευαισθησίες και οι κρυμμένες μέσα τους ανοιχτές πληγές που μπορεί να έχουν τους πονούν. Κι ο πόνος αυτός εμφανίζεται με το πρόσωπο της θλίψης.
Αν όμως, το καλοσκεφτείς, η θλίψη έχει κάποια ευεργετικά χαρακτηριστικά.

Η θλίψη μοιάζει με ένα καμπανάκι που χτυπάει μέσα σου. Κάτι σαν μια υπενθύμιση από την ίδια τη ζωή. Μια υπενθύμιση που απευθύνεται στην καρδιά σου. Σου στέλνει ένα μήνυμα κι αυτό είναι πως κάτι κάπου εκεί μέσα σου χρειάζεται φροντίδα. Πως υπάρχει μια εκκρεμότητα που πρέπει να ολοκληρωθεί.

Κάτι που έχει μείνει στη μέση και που χρειάζεται να κάνει τον κύκλο του.
Κάτι που αναζητάει θεραπεία, έγνοια, βάλσαμο.

ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ: 5ος Κύκλος Σεμιναρίων & Εργαστηρίων Αυτοβελτίωσης
2 ημέρες - 10 ώρες ουσιαστικής επαφής με την προσωποκεντρική στάση ζωής

Διεξαγωγή: 15-16 Ιουνίου 2024 | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ

Αποδέξου τη θλίψη σου και μίλησε της. Ρώτησέ τη ποιο είναι το μήνυμα εκείνο που σου στέλνει. Άκουσε τη φωνή της, διέκρινε τη μέσα στη σιωπή που την περιστοιχίζει και δώσε χρόνο στον εαυτό σου και χώρο στο μυαλό σου να καταλάβει όλα εκείνα που θέλει να σου πει.

Δείξε υπομονή, κατανόηση και συμπόνια. Αγκάλιασέ τη σαν ένα κομμάτι του εαυτού σου που πνίγεται και προσπαθεί να ανασάνει και χρειάζεται τη βοήθεια σου. Άφησέ τη να σε περιτυλίξει σαν μια ζεστή ζακέτα. Σαν μια φιλόξενη θάλασσα. Κολύμπησε μέσα της. Επέτρεψε της να εκφραστεί μέσα από το δάκρυ αν χρειαστεί.

Γιατί όπως έχει πει και ο Όσο «Το δάκρυ είναι μια εμπειρία που ξεχειλίζει». Αφέσου στο μυστήριο που φέρνει μαζί της, στη ροή της. Αφέσου για λίγο. Μόλις καταλάβεις ότι η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε, βγάλε τα συμπεράσματα σου και πάρε τις αποφάσεις σου.

  • Τι σου είπε;
  • Τι θα πρέπει να αλλάξεις στη ζωή σου;
  • Τι θα πρέπει να θεραπεύσεις μέσα σου;
  • Υπάρχει κάτι που θα χρειαστεί να διορθώσεις και που βρίσκεται έξω σου;

Κάνε αυτή τη διαδικασία και θα δεις ότι η θλίψη έχει λιγοστέψει. Προσπάθησε με ηρεμία και αγάπη στον εαυτό σου να κάνεις αυτή την άσκηση. Αν δεν τα καταφέρνεις μόνος/η σου, ζήτησε από ένα καλό φίλο τη βοήθεια του, μιλώντας του. Η θλίψη χρειάζεται αυτιά να την ακούσουν και μια φιλόξενη καρδιά να την αφουγκραστεί. Και τότε θα δεις ότι λιγοστεύει, εξατμίζεται, φεύγει.

Δοκίμασε το και θα με θυμηθείς!

Στις Σκιές του έρωτα: τα μάτια που με κοίταξαν
Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τις σχέσεις, τον έρωτα, την αγάπη, τον σεξουαλικό πόθο.
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR

Κρέμασε τη θλίψη σου έξω από την καρδιά σου και βάλε στη θέση της ένα μικρό φωτεινό Χριστουγεννιάτικο δέντρο ελπίδας για τα καλύτερα που σε περιμένουν. Γιατί μόλις κατορθώσεις να αφομοιώσεις τη θλίψη σου, να την επεξεργαστείς και να τη μοιραστείς, θα δεις ότι θα μετατραπεί σε ελπίδα. Και όταν η θλίψη μετατρέπεται σε ελπίδα, όλα είναι πιθανά!

Αρκεί εσύ να το πιστέψεις!

Μάθε πώς να επιβιώνεις στα δύσκολα
Να δυο τρόποι επιβίωσης σε κάθε λογής «πανδημία».

Ο πρώτος είναι να προσέχεις τον εαυτό σου και τους γύρω σου. Να φροντίζεις να ακολουθείς όλες εκείνες τις υγειονομικές συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί, ώστε να μειώσεις τις πιθανότητες να προσβληθείς από οτιδήποτε μολυσματικό κυκλοφορεί.

Ο δεύτερος είναι να προσέχεις το «μέσα» σου. Δηλαδή όλα όσα σκέφτεσαι. Να διαχειρίζεσαι έξυπνα και σοφά το μυαλό σου.

Αρκετά πέρασες στο φόβο, την αγωνία, την απαισιοδοξία, την απελπισία και την αγωνία. Άφησε τα για λίγο. Δώσ’ τους ...ρεπό! Προσπάθησε να εστιάσεις την προσοχή σου μακριά τους. Προσπάθησε να εστιαστείς στη δημιουργία, την εφευρετικότητα, τη μαχητικότητα, την επιβίωση. Όπου στρέψεις την κατεύθυνση των σκέψεων σου, την ίδια κατεύθυνση θα πάρουν και οι πράξεις σου και όλα όσα κάνεις.

Την ίδια ενέργεια καταναλώνεις είτε σκέφτεσαι παθητικά, μίζερα και απαισιόδοξα, είτε σκέφτεσαι μαχητικά, δημιουργικά και νικηφόρα. Η ενέργεια είναι η ίδια. Τα αποτελέσματα όμως, τελείως διαφορετικά.

Εκεί που στρέφεις τις σκέψεις σου, εκεί θα πάνε και τα βήματα σου.

Αν σκέφτεσαι μόνιμα ότι έχει έρθει το τέλος του κόσμου, ότι θα πεινάσεις, ότι θα καταστραφείς, τέτοιες σκέψεις σε ακινητοποιούν, σε βουλιάζουν, σε στραγγίζουν. Σε παραλύουν!
Αν ακόμα δεν βαρέθηκες τη μιζέρια που φέρνει η αγωνία, κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου, έστω για μια ημέρα, έστω για σήμερα!

Χάρισε του Ελπίδα, Γαλήνη, Αισιοδοξία και Μαχητικότητα!
Σπάσε την αλυσίδα της αβεβαιότητας, της απελπισίας, της ανησυχίας και του φόβου!

Να σκέφτεσαι ότι μπροστά σου έχεις ακόμα κάμποσες μάχες να δώσεις. Έτσι άλλωστε, έχεις κάνει όλη σου τη ζωή και παρόλα αυτά, εσύ εξακολουθείς και υπάρχεις.

Άρα, στο χέρι σου είναι να αρχίσεις να λειτουργείς σαν μαχητής, σαν πολεμιστής που αναζητά τη νίκη και όχι την ήττα, το συμβιβασμό, την αιχμαλωσία και την ταπείνωση.
Σκέψου λοιπόν καλά, αυτούς τους δυο τρόπους και κάνε – αν δεν το έχεις ήδη κάνει – την αρχή σήμερα!
Η ελπίδα εκεί θα είναι για να σε συντροφεύει.

* Απόσπασμα από το βιβλίο του Άκη Αγγελάκη με τίτλο «Υ.Γ. Υπάρχει Ελπίδα!»

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Άκης Αγγελάκης

aggelakis akisΣύμβουλος Συνθετικής Προσέγγισης, Business and Life Mentor, Εκδότης, Συγγραφέας.
Email επικοινωνίας : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.