Το αντικείμενο του παρόντος άρθρου είναι η γυναικεία σεξουαλικότητα στη σημερινή εποχή. Εξετάζεται το πως η κοινωνία αντιλαμβάνεται τη γυναικεία σεξουαλικότητα, πως οι γυναίκες την εκφράζουν και σε ποιους περιορισμούς υφίστανται.

Στις 15 Δεκεμβρίου του 1973, η έγκριτη Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία (APA) αφαίρεσε την ομοφυλοφιλία από τις λίστες των ψυχικών διαταραχών του Εγχειριδίου των Ψυχικών Διαταραχών (DSM), αποδεχόμενη ουσιαστικά τη θεωρία των φυσιολογικών διαφοροποιήσεων.

Η σεξουαλικότητα, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε ανθρώπινης ύπαρξης, είναι πιθανό να αποτελεί πηγή διάφορων δυσκολιών για κάποιους ανθρώπους. Συγκεκριμένα, το άγχος, η ενοχή και οι δυσκολίες στην σεξουαλική λειτουργία είναι αιτίες που συχνά ωθούν τα άτομα να αναζητήσουν την βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας[1].

Η σεξουαλικότητα αποτελεί ένα μεγάλο πεδίο που, όπως όλα στη ζωή, δεν παύει να εξελίσσεται. Εδώ θα ασχοληθώ με ένα μικρό, εισαγωγικό θα έλεγα, μέρος του. 

Οι σεξουαλικές διαταραχές εμφανίζονται σε ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού και έχουν να κάνουν με τη στύση, τον οργασμό και την επιθυμία για σεξ. Οι δυσλειτουργίες αυτές πολλές φορές συνδέονται με ψυχικές διαταραχές, είτε προκαλώντας αυτές, είτε προκαλούμενες από αυτές.

Εγώ δεν κάνω σεξ, κάνω έρωτα - μήπως δεν κάνω τίποτα από τα δύο;

Σύμφωνα με το διαγνωστικό και στατιστικό εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (Diagnostic And Statistical Manual Of Mental Disorders - DSM) ως δυσφορία φύλου (παλαιότερα διαταραχή ταυτότητας φύλου) ορίζεται η έντονη ασυμφωνία και αναντιστοιχία μεταξύ της ταυτότητας κοινωνικού και βιολογικού φύλου.

Βιολογικά ο άνθρωπος είναι σχεδιασμένος να επιθυμεί τη σεξουαλική επαφή και να θέλει να ζευγαρώσει ώστε να αναπαράγει το είδος του. Εκτός όμως από το ένστικτο της αναπαραγωγής ο άνθρωπος επιθυμεί να κάνει σεξ καθώς η σεξουαλική δραστηριότητα του παρέχει ευεξία, απόλαυση, εγγύτητα, συναισθηματική έκφραση και επικοινωνία, αγχόλυση και εκτόνωση.

Ο κολεόσπασμος ή κολπικός σπασμός είναι μία σεξουαλική δυσλειτουργία, η οποία συνίσταται σε επανειλημμένο ή επίμονο ακούσιο σπασμό στην είσοδο του κόλπου.

Ο αυνανισμός, η σεξουαλική αυτοικανοποίηση, είναι μια απολύτως φυσιολογική και απαραίτητη φάση του ανθρώπου μέσα στα πλαίσια της σεξουαλικής λειτουργίας του και ανάπτυξης του, από παιδί σε έφηβο και από έφηβο σε ενήλικα, που χαρακτηρίζει όλους τους υγιείς οργανικά ανθρώπους ανεξαρτήτως του φύλου τους.

Η ικανότητα να σαγηνεύσουμε το αντικείμενο το πόθου μας και να έχουμε την δυνατότητα να το κατακτήσουμε σεξουαλικά, είναι για πολλούς ανθρώπους αναφαίρετο κομμάτι της αυτοπεποίθησης τους.

google news iconΤο Psychology.gr είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση στην αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα ψυχικής υγείας: Psychology.gr - Google News

Ακολουθήστε το PSYCHOLOGY.GR στο Youtube για δωρεάν σεμινάρια και στο Facebook για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα ψυχολογίας & αυτοβελτίωσης.

Σεξουαλικότητα: Βασικά Άρθρα

Εξειδικευμένοι Συνεργάτες

Φόρουμ: Σχετικές Συζητήσεις

28 χρόνων και δεν έχω καταφέρει ποτέ να κάνω σεξ

Φόρουμ: Σεξουαλικότητα, παρεκκλίσεις, σεξουαλική ταυτότητα

Κυριακή, 14 Απριλίου 2024 18:10
Εμμονή με ομοφυλοφιλικές φαντασιώσεις

Φόρουμ: Σεξουαλικότητα, παρεκκλίσεις, σεξουαλική ταυτότητα

Πέμπτη, 04 Απριλίου 2024 05:10
Ανεσταλμενη εκσπερματιση

Φόρουμ: Σεξουαλικότητα, παρεκκλίσεις, σεξουαλική ταυτότητα

Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2024 14:12

Οι ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

Εγγραφή στο Newsletter

Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.

Ενδιαφέροντα