Ακρόαση άρθρου......

Κάθε αρχή της εβδομάδας ,κάθε πρώτη μέρα του μήνα μας φέρνει ένα κύμα αισιοδοξiας ,ανανέωσης ,μια όρεξη να βγούμε από τη ρουτίνα μας σταματώντας τις κακιές συνήθειες και βάζοντας στην ζωή μας μια ρουτίνα παραγωγική.

 

Ποσο μάλλον όταν μιλάμε για την πρώτη μέρα μιας νέας χρονιας,365 ευκαιριών προσπαθώντας μέρα με τη μέρα να μείνουμε πιστοί σε ένα πρόγραμμα για την επίτευξη ενός ή περισσότερων στόχων, προσπερνώντας δυσκολίες από εξωγενείς παράγοντες που θα προσπαθήσουν να μας αποπροσανατολίσουν από την πορεία μας η ακόμα και να σταματήσουν αυτή τη προσπάθεια.

Πολλές φορές μάλιστα, η μεγαλύτερη μάχη γίνεται με τον ίδιο μας τον εαυτό και το κομμάτι του που δεν θέλει να ξεβολευτεί διότι κάθε αρχή και δύσκολη και ποιος δεν θέλει την άνεση της ρουτίνας του!

Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει κάτι πιο υπέροχο και πιο τρανταχτό παράδειγμα της αυτοεκτίμησης και του self love... κρύβει όμως και μια μικρή παγίδα μέσα του που καλό θα είναι να καταφέρεις να αποφύγεις διότι είναι αρκετά ύπουλη και μπορεί να μην καταλάβεις ότι υπέπεσες στο σφάλμα! Πρόκειται για την τοξική θετικότητα... κοινώς μην σε πιάνει τρέλα!

Σίγουρα το να θες να αλλάξεις την ρουτίνα σου πόσο μάλλον να την κάνεις παραγωγική, να βάλεις θεμέλια για καινούρια χόμπι, για χάσιμο βάρους, για αλλαγή περιβάλλοντος, για ψυχική και σωματική άσκηση για οτιδήποτε θελήσεις σου φέρνει ένα κύμα αισιοδοξίας, δύναμης και μεγάλης ανυπομονησίας.

Μάντεψε όμως:

Δεν είναι ανάγκη να γίνει στην αρχή του χρόνου!

Δεν είναι ανάγκη την πρώτη μέρα του χρόνου που θα ξυπνήσεις να αφήσεις πίσω τις παλιές σου συνήθειες όσο τοξικές και να είναι, δεν είναι ανάγκη να πεταχτείς από το κρεβάτι σου και να αρχίσεις τα  πους απς, τα άπειρα φρούτα, τον διαλογισμό και την καταμέτρηση των ευχών σου!

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Φυσικά όσο πιο γρήγορα ξεκινήσεις τόσο πιο νωρίς θα έρθουν και τα αποτελέσματα αλλά αυτό παίρνει χρόνο και το χειρότερο κομμάτι είναι οι παλινδρομήσεις που μπορούν να συμβούν καθώς μπορούν να καταστρέψουν όλη σου την όρεξη, όλη τη δουλειά που έχεις κάνει και κυρίως την ψυχολογία σου για όλο αυτό που ξεκίνησες! Είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου και για αυτό πρέπει να είσαι υπομονετικός μαζί του.

Θυμήσου ότι ο καθένας από εμάς έχει ξεχωριστό παρελθόν και τραύματα τα οποία θα ξυπνήσεις προσπαθώντας να επουλώσεις, πρέπει να είσαι τρυφερός με τη διαδικασία  και να μην πανικοβληθείς όταν θα έρθουν αυτές οι μέρες που ο #newme θα είναι πάλι #oldme, εκείνες τις μέρες δηλαδή που εκείνη η πνοή ανανέωσης θα έχει ξεθυμάνει και θα σηκωθείς εξουθενωμένος μη θέλοντας να κάνεις ούτε τα βασικά. Δεν είναι μια διαδικασία που γίνεται με την μέθοδο του τσιρότου, είναι  ξεκάθαρα μαραθώνιος και όχι σπριντ και πρέπει να κρατήσεις σταθερό ρυθμό!

Κατακλυζόμαστε καθημερινά από διαφημίσεις, βίντεο, εικόνες ακόμα και ομιλίες για την όλη διαδικασία της ανανέωσης αλλά μην πιστεύεις όσα βλέπεις στο ίντερνετ! Αφορούν πιο πολύ στο αποτέλεσμα και όχι στη διαδικασία γιατί η διαφήμιση πρέπει να είναι πάντα στρογγυλοποιημένη και όμορφη, η εικόνα αψεγάδιαστη και αυτό διότι έτσι θα προσελκύσουν περισσότερη πελατεία άρα και περισσότερα χρήματα!

Η  διαδικασία αυτή είναι τόσο διαφορετική για τον καθένα όσο και το δακτυλικό σου αποτύπωμα!

Καλό είναι σε όλο αυτό να έχεις οπλιστεί με υπομονή και μερικές συμβουλές και εύκολες λύσεις για εκείνες τις άσχημες μέρες. Δεν είναι ανάγκη να είναι ταιριαστές με κάποιου αλλού αυτές οι συμβουλές και τα cheat codes σου, αρκεί να εφάπτονται με τη δική σου διαδικασία και τα δικά σου θέλω.

ONLINE Σεμινάριο χαμηλού κόστους στο PSYVERSITY: Ο ρόλος της άσκησης στην ψυχική υγεία και οι στρατηγικές ένταξής της στην καθημερινότητα - Στο σεμινάριο αναλύουμε τα οφέλη της άσκησης, θέτουμε στόχους, εξετάζουμε την ετοιμότητα μας για αλλαγή και φτιάχνουμε ένα πλάνο ένταξης της άσκησης στην καθημερινότητά μας.

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Μπορεί να είναι βιβλία, βίντεο, μια κουβέντα με τον φίλο σου, κάποιες φωτογραφίες, μια βόλτα με το κατοικίδιο σου οτιδήποτε μα οτιδήποτε σε βολεύει ακόμα και αν νομίζεις ότι σε τραβάει πίσω πίστεψε με σε εκτινάσσει μπροστά! Φυσικά το απολυτό όλων (κακά τα ψέματα) είναι η παρακολούθηση από ειδικό, από έναν άνθρωπο δηλαδή που θα μπορεί να αποστασιοποιείται από το συναίσθημα που σε κατακλύζει εκείνη τη περίοδο και να σου δείχνει το δρόμο να το κάνεις και εσύ!

Έχεις κάθε δικαίωμα να πέσεις και κάθε υποχρέωση να σηκωθείς, έχεις κάθε δικαίωμα η επούλωση σου να κρατήσει μέρες, μήνες, χρόνια ακόμα και δεκαετίες στην τελική τι νόημα θα είχε και η ζωή χωρίς το ταξίδι στο μέσα μας?

Η Ρώμη δεν χτίσθηκε σε μια μέρα και όμως έγινε πανέμορφη! Όποτε ξεκινά όποτε θέλεις, ξεκίνα όταν θέλεις, μικρή συμβουλή, ξεκίνα όταν θα αισθάνεσαι λιγότερο έτοιμος (αλλά μην το πεις παραέξω τότε είναι που πιάνει πιο πολύ), ξεκινά με πολύ απλά πράγματα όπως το να βάλεις το κινητό σου να φορτίσει πριν κοιμηθείς, να στρώσεις το κρεβάτι σου, να βάλεις μια φτηνή ενυδατική, να αλλάξεις ήχο κλήσης στο κινητό σου η φόντο στον υπολογιστή!

Δεν πρέπει να να ξεκινήσεις όταν θα ξεκινήσουν οι άλλοι, γιατί έτσι θα σταματήσει όταν σταματήσουν οι άλλοι!

Και τώρα που ξέρεις να σε δω να ξεκινας….<3 <3

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Κωνσταντίνα Γκίζη

gkizi konstantinaΑπόφοιτη τμήματος Ψυχοδυναμικής  Ψυχοθεραπείας. Αρθρογράφος σε ιστοσελίδες ψυχολογικού περιεχομενου.