Τι είναι η ευτυχία και πως ορίζεται στην ζωή μας; αποτελεί έναν μύθο που έχουμε πλάσει οι σύγχρονοι άνθρωποι; τι είναι αυτό που αναζητούμε στην καθημερινότητά μας;

Είναι ένα άπιαστο όνειρο μόνο για λίγους. Ερωτήματα που βασανίζουν τους περισσότερους ανθρώπους, για το πώς μπορούν να βρουν αυτό που θα τους οδηγήσει στον δρόμο της πλήρωσης και της απέραντης ευτυχίας.

Μέσα σ’ αυτή την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι μας και την οικονομική κρίση που διερχόμεθα, η κρίση έχει διαβρώσει δυστυχώς όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα αυτό των διαπροσωπικών σχέσεων που σχεδόν έχει αλλοτριώσει στο πέρασμα της κάθε ίχνος ανθρωπιάς.

Δείτε στο εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας, το βιβλίο: Η Ψυχοθεραπεία και η Αναζήτηση της Ευτυχίας» της Υπαρξιακής Ψυχοθεραπεύτριας, Emmy van Deurzen. Περιορισμένη διαθεσιμότητα, αποκτήστε το βιβλίο πριν εξαντληθεί!

Οι άνθρωποι έχουν γίνει πιο μοναχικοί, έχουν αποξενωθεί και δυστυχώς περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους αναζητώντας την ευτυχία σε λάθος δρόμους όπου όλα θα είναι τέλεια και η ζωή κυλά και η απόλυτη ευτυχία δεν έρχεται και όταν το συνειδητοποιήσουμε, έχουμε ήδη διανύσει τα στάδια του πόνου και της απόγνωσης μην έχοντας καταφέρει να ζήσουμε στο παρόν.

Ο ορισμός της ευτυχίας είναι ένας παρεξηγημένος όρος στην σύγχρονη καθημερινότητα και για να μπορέσει να επιτευχθεί πρέπει να γνωρίζουμε τι σημαίνει για τον καθένα από εμάς.

Όταν θα είμαστε σε θέση να επικεντρωθούμε τι είναι αυτό που κάνει τον καθένα ευτυχισμένο. Οι απαντήσεις δεν είναι για όλους μας ίδιες μιας και οι απαιτήσεις διαφοροποιούνται ανάλογα με το τι θέλει ο καθένας στην ζωή του και τι επιθυμεί πραγματικά.

Κατά την διάρκεια της ζωής μας αυτές οι απαιτήσεις μας για την αναζήτηση της ευτυχίας περνούν από διάφορα εσωτερικά και εξωτερικά στάδια και ερμηνεύονται κάθε φορά διαφορετικά, όπως για έναν έφηβο ευτυχία σημαίνει να είναι στην τελευταία λέξη της μόδας, της μουσικής, καθώς μεγαλώνουμε ευτυχία μπορεί να σημαίνει απόκτηση υλικών αγαθών όπως η αγορά ενός ακριβού αυτοκινήτου ή ενός μεγάλου σπιτιού, για άλλους μπορεί να σημαίνει ένας καλός γάμος και η απόκτηση μιας οικογένειας, για κάποιους άλλους πιο μοναχικούς μπορεί να είναι ταξίδια και περιπέτειες.

Σε κάθε περίπτωση η ευτυχία μας μπορεί να οριστεί ως η ανταμοιβή που θα προσφέρουμε στον πολύτιμο εαυτό μας, ανάλογα με τις ανάγκες που έχει ο καθένας μας.

Άλλοι πιστεύουν ότι η ευτυχία έγκειται στον αλτρουισμό και σε μια ζωή που θα πρέπει να είναι αφιερωμένη στους άλλους ως πράξη αυταπάρνησης, απέναντι στην εξάλειψη της αδικίας και στο μίσος που είναι η κυριότερη αιτία που ταλανίζει τους περισσότερους και τους κάνει να αισθάνονται δυστυχείς και όπως έλεγε και ο Αρχαίος τραγικός Έλληνας ποιητής Σοφοκλής (496-406 π.Χ.) «Ευδαίμονες οίσι κακών άγευστος αιών» που σημαίνει ευτυχισμένοι είναι αυτοί που ποτέ δεν γνώρισαν συμφορά.

Σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόνος και η δυστυχία και ο κάθε άνθρωπος βρίσκεται αντιμέτωπος με τα προβλήματα του, αυτά που λείπουν ως μοναδικά συστατικά για την επίτευξη αυτής της αναζήτησης, είναι η ανιδιοτέλεια και η έλλειψη εγωισμού όπου δυναστεύει τις ανθρώπινες σχέσεις και δεν αφήνει περιθώρια αλληλοσεβασμού και αλληλοεκτίμησης.

Οι άνθρωποι προκειμένου να μπορέσουν να πετύχουν αυτό που θέλουν φτάνουν πολλές φορές σε ακραίες καταστάσεις καταδικάζοντας αυτό που βλέπουν ως μη αποδεκτό σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια, όταν δεν ικανοποιεί την δική τους ευχαρίστηση.

Άρα λοιπόν που τελειώνουν τα όρια του ενός και ξεκινούν τα όρια του όποιου άλλου στο όνομα της αληθινής ευτυχίας και συνύπαρξης;

Η ευτυχία τις περισσότερες φορές για τα κοινά δεδομένα είναι φευγαλέα, χωρίς διάρκεια και αυτό ακριβώς έγκειται στο γεγονός ότι δεν έχουν όλοι το ίδιο σθένος και τις ίδιες αντοχές και εμπειρίες για να διατηρήσουν αυτό που έχουν κοπιάσει τόσο πολύ για να αποκτήσουν δείχνοντας φανερή αδυναμία να αντιμετωπίσουν προβλήματα και καταστάσεις που προκύπτουν τόσο από εσωτερικούς όσο και από εξωτερικούς παράγοντες της καθημερινότητας μας.

Οι άνθρωποι πολλές φορές ξεχνάμε τις δικές μας ευαισθησίες και πως εμείς χαράξαμε το δικό μας μονοπάτι σ’ αυτή την ατέρμονη αναζήτηση και γινόμαστε αυστηροί κριτές των άλλων, άλλωστε είναι τόσο εύκολο να κρίνεις την ζωή του άλλου μη βλέποντας τα δικά σου λάθη, σφάλματα που υποπέφτουν συχνά οι άνθρωποι και που δεν έχουν το ανάλογο πνευματικό υπόβαθρο να αντιμετωπίσουν την ζωή τους χωρίς στεγανά και πολλές φορές με ρηχές αντιλήψεις.

Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δηλώνουν αδυναμία και αισθάνονται ανεπαρκείς για να καλύψουν και να διατηρήσουν εκείνα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που θα τους έκαναν ευτυχισμένους ακριβώς γιατί τους λείπει η αυτοεκτίμηση, ο αυτοσεβασμός, η αίσθηση της προσωπικής αισιοδοξίας ότι όλα θα πάνε καλά. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο για την επίτευξη της ευτυχίας είναι η ίδια μας η αντίληψη και τι στόχους έχουμε θέσει για την υλοποίηση της για το τι μπορεί πραγματικά να μας κάνει ευτυχισμένους.

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι εκείνοι που ζουν δραστήρια και έχουν μια ζωή γεμάτη, δεν αμφισβητείται το δικαίωμα τους στην ευτυχία γιατί σίγουρα είναι άτομα με αυτοπεποίθηση σε αντίθεση με εκείνα τα άτομα που υποφέρουν από αρνητικές σκέψεις, που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, είναι διστακτικοί στο να εκφρασθούν αντιμετωπίζοντας τον φόβο μιας ενδεχόμενης απόρριψης.

Θα βρείτε αμέτρητους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι δεν επωφελούνται των ευκαιριών που τους δίνονται, ένα είναι σίγουρο ότι αν δεν αντιμετωπίσουμε ο καθένας από εμάς την δική του Αλήθεια κατάματα τότε δεν θα μπορέσουμε πραγματικά να ευτυχήσουμε.

Οι εμπειρίες που διαμορφώνονται σε προσωπικό επίπεδο στις ανθρώπινες σχέσεις πέρα από τις προσδοκίες που έχει ο καθένας μας είναι συνυφασμένες μέσα από τον πόνο, την σύγκρουση, την θλίψη, την χαρά, συναισθήματα τόσο έντονα και τόσο απαραίτητα συνάμα για να δημιουργηθεί μια υγιής σταθερή ευτυχισμένη σχέση, όσοι αρνούμαστε αυτό το κομμάτι της ζωής μας είναι σαν μην θέλουμε να ζήσουμε πραγματικά αυτό που μας αξίζει.

Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να περιφρουρούμε αυτό που έχουμε γιατί όταν μπορούμε και ξεπερνάμε τις δυσκολίες τότε και μόνο τότε μας δίνεται η δυνατότητα να απολαύσουμε αυτό για το οποίο μοχθήσαμε με τόσο κόπο. Την αληθινή ευτυχία χωρίς γκρίζα χρώματα, με μια αίσθηση πληρότητας.

Όταν αποφασίσετε μέσα σας κάνοντας την δική σας ενδοσκόπηση και πείτε στον εαυτό σας τι πραγματικά θέλετε για να είστε ευτυχισμένοι, εκείνη την δεδομένη στιγμή, θα πρέπει να αφοσιωθείτε “ψυχή τε και σώματι” στις επιλογές σας προκειμένου να δημιουργήσετε τα θεμέλια μιας ευτυχισμένης ζωής.

Απαιτείται λοιπόν μια γενναία συζήτηση με τον ίδιο σας τον εαυτό για το τι πραγματικά θέλετε προκειμένου να είστε ευτυχισμένος.

Το μαγικό κλειδί που θα ξεκλειδώσει τις όποιες ανασφάλειες σας ή τους όποιους φόβους σας είναι η Αγάπη. Αγαπήστε τον εαυτό σας, τότε μόνο θα μπορέσετε να δώσετε και εσείς αγάπη απλόχερα.
Δώστε στον εαυτό σας τον κατάλληλο χρόνο να σκεφτεί, δώστε του την δυνατότητα να αναπτυχθεί. Η ευτυχία σας είναι δική σας αποκλειστικά ευθύνη, εσείς ορίζετε την διάρκεια της.

Επιλέξτε εκείνη την πορεία της ολοκλήρωσης που γεμίζει εσάς μέσα από μια σειρά σημαντικών αποφάσεων που θα καθορίσετε και πάλι εσείς.

Μην περιμένετε τα προβλήματά σας να λυθούν δια μαγείας αν υπάρχουν έχετε και εσείς ένα μερίδιο ευθύνης, πολλοί άνθρωποι λόγω αδυναμίας κατηγορούν τους άλλους για την δική τους αποτυχία.
Μην επιτρέψετε τέτοιου είδους αρνητικά συναισθήματα που θα σας βγάλουν από τον δρόμο της δικής σας αλήθειας.

Πιστέψτε στον εαυτό ότι μπορείτε και τότε θα ευτυχήσετε.

Ο Αρχαίος Έλληνας Φιλόσοφος Πυθαγόρας (580-490 π.Χ) έλεγε : «Μην ψάχνεις την ευτυχία, είναι πάντα μέσα σου».
Η ευτυχία βρίσκεται στα απλά καθημερινά πράγματα, σε μια αγκαλιά, σε ένα χάδι. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή υπάρχουν μόνο άνθρωποι που σκέφτονται με θετικότητα και με μια αισιόδοξη ματιά. Αρκεί μόνο να το θέλουμε πραγματικά.
Η ευτυχία είναι στο δρόμο μας, μέσα μας εδώ, τώρα, σήμερα στο παρόν δεν βρίσκεται ούτε στο παρελθόν ούτε στο μέλλον. Ανοίξτε επιτέλους τις καρδιές σας και ζήστε ευτυχισμένοι όσο ποτέ.

Συγγραφή Άρθρου

Μίνα Μπουλέκου

mina boulekouΣυνεργάτης Αρθρογράφος της Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Συγγραφέας - Ποιήτρια.

Emai: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Αντιμετωπίζοντας την Επίλυση ενός Προβλήματος με Θετική Χροιά
επίλυση προβλημάτων

Πολύ συχνά όλοι μας αντιμετωπίζουμε προβλήματα που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή μας, και όταν αυτό συμβαίνει θεωρούμε ότι είναι αδύνατον να λειτουργήσουμε την δεδομένη χρονική στιγμή έχοντας περιέλθει σε αδιέξοδο. Η άμεση αντίδραση στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος ή μιας σημαντικής απόφασης είναι συνήθως ο πανικός ή ο θυμός που θεωρούνται και τα πρώτα στάδια μέχρι την κατανόηση του.

Να είστε ο εαυτός σας
αυθεντικότητα

Καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μας καλούμαστε συνεχώς να γνωρίζουμε τις ανάγκες μας καθώς και τις επιθυμίες των άλλων. Κάθε ένας από εμάς βρίσκεται σε μια διαρκή κίνηση επαναπροσδιορισμού του εγώ και του εμείς ως μέρος της ολότητας. Η ταύτιση και η εναρμόνιση μας μέσα στο κοινωνικό σύνολο γίνεται σταδιακά, καθώς ο άνθρωπος εξελίσσεται μέσα από τα διάφορα στάδια της ζωής του. Το κατά πόσο εφικτή είναι η συνύπαρξη φαίνεται στην πορεία των πραγμάτων. 

Η φιλία μια λέξη τόσο ιερή
φιλία

Μια λέξη τόσο ιερή και τόσο παρεξηγημένη στις μέρες μας. Αποτελεί μια σημαντική αξία και σταθερά στις σχέσεις των ανθρώπων. Ομορφαίνει τη ζωή και τη γεμίζει με ένα αίσθημα πληρότητας, όταν είναι αληθινή και γνήσια, ακριβώς γιατί είναι μια σχέση επιλογής του καθενός.

Σταματήστε να ανησυχείτε για το μέλλον
ανησυχία μέλλον

Το λαϊκό ρητό λέει ότι «όσα φέρνει η στιγμή, δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος.» Τι μπορεί να συμβεί στον καθένα μας σε κάθε δευτερόλεπτο, μόνο ο Θεός το γνωρίζει… Η ανησυχία σαν συναίσθημα κατατάσσεται στις αρνητικές σκέψεις που βιώνουμε καθημερινά και που σχεδόν πάντα αφορά τον γενικότερο προβληματισμό σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares