Νιώθεις ότι ο κόσμος που ζούμε δε σε χωράει, ψάχνεις το νόημα στην καθημερινότητα σου αλλά δεν το βρίσκεις; Έχεις ακούσει τη φράση: «Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο»;

Όλα ξεκινούν από μέσα μας. Για να καταφέρεις να αλλάξεις τη ζωή σου προς το καλύτερο πρέπει πρώτα να ανακαλύψεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Αν αλλάξεις εσύ, θα αλλάξει κι ο κόσμος. Αρκεί να κοιτάξεις μέσα σου.

Πόσο εύκολο, όμως, είναι αυτό; Καθόλου. Είναι επώδυνο, χρονοβόρο, ριψοκίνδυνο. Μπορεί να τα παρατήσεις, να μην αντέξεις.

Αν φτάσεις μέχρι το τέλος, όμως, το μόνο βέβαιο είναι πως σε περιμένει ένα καινούργιο όνειρο, ένας καινούργιος κόσμος, μια καινούργια ζωή.

Ο συγγραφέας Elio D’Anna συμβουλεύει:

Ο κόσμος είναι όπως εσύ ο ίδιος τον ονειρεύεσαι, ένας καθρέφτης. Εκεί έξω θα βρεις την αντανάκλαση σου, τον κόσμο που έχεις δημιουργήσει, τον κόσμο που έχεις ονειρευτεί. Βγες λοιπόν έξω στον κόσμο, ανακάλυψε ποιος είσαι. Ταυτόχρονα θα ανακαλύψεις πως οι άλλοι είναι ο καθρέφτης του ψέματος που ζει μέσα σου, των συμβιβασμών σου και της άγνοιας σου. Άλλαξε και ο κόσμος θα αλλάξει.

Το βιβλίο

sholi ton theon dioptraΗ Σχολή των Θεών δεν είναι ένα ακόμα βιβλίο αυτοβελτίωσης είναι ένας χάρτης, ένα σχέδιο φυγής από την αυτοδημιούργητη φυλακή μας. Θέλει να σου δείξει το μονοπάτι που ακολούθησε ένας απλός, συνηθισμένος άνθρωπος, προκειμένου να απομακρύνει από τη σκέψη του μια υπνωτισμένη οπτική για τον κόσμο και μια ερμηνεία της ύπαρξης βασισμένη σε κατηγορίες και μεμψιμοιρία, ώστε να κατορθώσει τελικά να αποδράσει από τον φαύλο κύκλο ενός προδιαγεγραμμένου πεπρωμένου.

Ο ήρωας του βιβλίου, που είναι και ο αφηγητής, ζει μια συνηθισμένη, συμβατική ζωή, μέχρι τη στιγμή που εμφανίζεται στον δρόμο του ο Dreamer, για να του αποκαλύψει τη δυνατότητα μιας άλλης πραγματικότητας.

Μια φράση και μόνο αρκεί για να προβληματίσει τον ήρωα «ο κόσμος είναι όπως τον ονειρεύεσαι». Τι μπορεί να εννοεί ο Dreamer με αυτό; Ένα μήνυμα αισιόδοξο από τη μία καθώς δίνει στον άνθρωπο τη δυνατότητα να κυριαρχήσει στο πεπρωμένο του. Συγχρόνως, όμως, και ένα μήνυμα ανείπωτης ευθύνης.

Ποιος είναι ο Dreamer

Ο Dreamer είναι εδώ, αυτήν ακριβώς τη στιγμή, μπροστά σου, κι όμως εσύ δεν μπορείς να Τον δεις. Είναι μια έννοια αφηρημένη, συμβολική που ενσαρκώνει το ανατρεπτικό, το απρόσμενο, το άπιαστο, αυτό που παραβιάζει τη συνηθισμένη ροή των πραγμάτων την οποία έχουμε μάθει να θεωρούμε κανονική.

Ο Dreamer είναι ελεύθερος από κάθε είδους ρόλους, ελεύθερος από κάθε εξωτερική περιγραφή του κόσμου, κάθε επιρροή, κάθε εξαναγκασμό, τόσο εσωτερικό όσο και εξωτερικό, καθώς υποδύεται στον κόσμο των συμβάντων τον ρόλο που απαιτείται κάθε φορά, αλλά χωρίς ποτέ να ταυτίζεται με αυτόν.

Η συμφιλίωση με τον εαυτό

Το να γνωρίσεις και να συμφιλιωθείς με τον εαυτό σου απαιτεί «εργασία», την πιο σκληρή από όλες. Oι αμφιβολίες σου, οι βεβαιότητες, τα ψέματα και οι αλήθειες, όλα αυτά που κρύβεις βαθιά μέσα σου. Με αυτά καλείσαι να έρθεις αντιμέτωπος αν θέλεις να γίνεις ένας άνθρωπος δημιουργικός και ενορατικός, ο οποίος ζει σε έναν κόσμο διαφορετικό και υπέροχο. Μην ξεγελαστείς.
Δεν είναι εύκολο.

Θα πρέπει να εξαλείψεις απαρχαιωμένες δομές, σκουριασμένες έννοιες, χρεοκοπημένες ιδέες, να διαγράψεις προκαταλήψεις, απατηλά συναισθήματα, φανταστικούς φόβους και ταυτίσεις - να αφανίσεις τα αρνητικά συναισθήματα, τις καταστροφικές σκέψεις και κυρίως την ιδέα εκείνη που έχουν εμφυτεύσει στον καθένα μας ήδη από τα παιδικά μας χρόνια, την ιδέα πως ο θάνατος είναι αναπόφευκτος.

Το βιβλίο Η Σχολή των Θεών του Elio D’Anna κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Διόπτρα και στο www.dioptra.gr

Διάβασε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου.

 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Σοφία Τουμανίδου

sofia toumanidou 02Μέλος της Διαχειριστικής ομάδας του PSYCHOLOGY.GR.
Επιμέλεια άρθρων, Υποστήριξη συνεργατών.