Το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο της Πύλης Ψυχολογίας, προτείνει 6 βιβλία Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας που προσφέρονται με σημαντική έκπτωση, έως 30%.

Τα τρία πρώτα, απευθύνονται στο ευρύ κοινό και περιγράφουν τη θεραπεία Gestalt, το δύσκολο έργο να γίνεις γονιός αλλά και μύθους και προκαταλήψεις για τον τομέα της ψυχοθεραπείας. Τα επόμενα τρία, απευθύνονται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας και διερευνούν τη συνθετική θεραπεία, τη συναλλακτική ανάλυση αλλά και βασικές πλευρές θεωρίας και πράξης για τη Συνβουλευτική και Ψυχοθεραπεία.

Θεραπεία Gestalt, ένα βιβλίο για θεραπευόμενους

Η θεραπεία Gestalt αναπτύσσεται σταθερά τα τελευταία 50 χρόνια στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη. Αυτή την εποχή χρησιμοποιείται στην ατομική, ομαδική και οικογενειακή θεραπεία, στην προσωπική ανάπτυξη και σε κοινωνικούς, ιατρικούς και επαγγελματικούς οργανισμούς.

Αυτό το βιβλίο περιγράφει μια συγκεκριμένη γαλλική προσέγγιση: μια σύνθεση της γαλλικής κουλτούρας (που επηρεάστηκε ιδιαίτερα από την ψυχανάλυση) και μιας ενθαρρυντικής και διαδραστικής μεθόδου, με έμφαση στον κύκλο της επαφής, στην πρόκληση συναισθημάτων, στο σώμα και στο δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου μας.

Απευθύνεται κυρίως σε αρχάριους και υπάρχοντες θεραπευόμενους: συνοψίζει την κεντρική φιλοσοφία της προσέγγισης και τις βασικές τεχνικές για τον εμπλουτισμό της επαφής. Περιλαμβάνει σκίτσα, διαγράμματα, ευρετήριο, γλωσσάριο, στοιχεία που συνιστούν ένα εύχρηστο εργαλείο. Εξηγεί, επίσης, με εύκολο τρόπο, τις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις σχετικά με τον εγκέφαλο (νευροεπιστήμες), τα όνειρα και τη σεξουαλικότητα. Είναι μια νέα, αισιόδοξη προσέγγιση των ανθρώπινων σχέσεων.

Αποκτήστε το βιβλίο Θεραπεία Gestalt με έκπτωση 20%, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Σχέσεις και επικοινωνία στην οικογένεια

Πόσο πολύτιμο γίνεται ένα βιβλίο που συνοψίζει τις βασικές πληροφορίες που χρειάζεται να έχει όποιος αποτολμά με σοβαρότητα το δύσκολο έργο να γίνει γονιός! Οι συγγραφείς δεν μένουν μόνο στα απαραίτητα ενημερωτικά στοιχεία για την εξέλιξη του παιδιού. Το κέντρο βάρους δίνεται στο πολύ βασικό, που είναι η ΣΧΕΣΗ. Τόσο η σχέση των γονιών μεταξύ τους -συνάρτηση της σχέσης του καθενός με τον εσώτερο εαυτό του- όσο και η σχέση ανάμεσα στους γονείς και στα παιδιά, καθώς και ανάμεσα στα αδέρφια.

...Εύχομαι να το διαβάσουν όσο πιο πολλοί γονείς γίνεται απ' αυτούς που επιθυμούν και επιλέγουν να μάθουν περισσότερα για τη συντροφική τους σχέση και για το ρόλο τους ως γονείς. Απ' αυτούς τους γονείς που μεριμνούν και για τη δική τους συμπεριφορά και όχι μόνο για το λατρευτό τους τέκνο... Από τον πρόλογο της Δέσπως Κοβαίου, Ψυχολόγου - Ψυχοθεραπεύτριας.

Αποκτήστε το βιβλίο Σχέσεις και επικοινωνία στην οικογένεια με έκπτωση 20%, αποκλειστικά από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Τι είναι ψυχοθεραπεία

Το βιβλίο αυτό φιλοδοξεί να είναι ένας μικρός οδηγός τόσο για όσους ασχολούνται επαγγελματικά με τον τομέα της ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής, όσο και για το ευρύτερο κοινό. Η συγγραφέας προσπαθεί να διαλευκάνει τους μύθους και τις προκαταλήψεις που επικρατούν σε σχέση με το "τι είναι ψυχοθεραπεία" και να μας ευαισθητοποιήσει για την αξία της ενασχόλησης με τον εσωτερικό μας κόσμο.

Ο οδηγός αυτός αποτελείται από τρία μέρη:

Στο πρώτο, γίνεται συνοπτική αναφορά στις βασικές θεωρίες προσωπικότητας και τις θεραπευτικές προσεγγίσεις που απορρέουν από αυτές.

Στο δεύτερο, γίνεται ανάλυση της έννοιας της προσαρμογής και της ψυχοπαθολογίας καθώς και αναφορά στις διάφορες κατηγορίες ψυχικών ασθενειών και των αιτίων τους.

Στο τρίτο, σκιαγραφείται η εξέλιξη από την γέννηση έως τον θάνατο. Η εξέλιξη απεικονίζεται ως μια σπειροειδής πορεία και όχι ως γραμμική. Η συμβολική χρήση της έλικας του DNA μας βοηθάει να αντιληφθούμε την σημασία αυτού που η συγγραφέας αποκαλεί "το DNA της ψυχής".

Ο απώτερος στόχος της ανέλιξης του δυναμικού μας είναι η κατάκτηση της αίσθησης αυτοπραγμάτωσης που ο Maslow τοποθετεί στην κορυφή της πυραμίδας αναγκών μας. Στο παρόν βιβλίο επιχειρείται μια διεύρυνση της πυραμίδας του Maslow. Διαφορετικές θεωρίες συνδέονται με διαφορετικά επίπεδα αναγκών και προτείνεται ως στόχος της ανέλιξης μας η όλο και μεγαλύτερη αίσθηση ολοκλήρωσης που επιτυγχάνεται από την σύνθεση των αντιθέτων. Έτσι, η ανάπτυξη τόσο των ψυχικών όσο και των πνευματικών, συναισθηματικών και ηθικών δυνατοτήτων μας, μας οδηγεί στην κατάκτηση της κορυφής του δικού μας προσωπικού στόχου που συνήθως νοηματοδοτεί την ζωή μας. Η εξελικτική αυτή πορεία μας επιτρέπει να αποδεχτούμε τον θάνατο και να περάσουμε την τελευταία διαδικασία αποχωρισμού από την ζωή με αίσθηση πληρότητας και ικανοποίησης.

Αποκτήστε το βιβλίο Τι είναι ψυχοθεραπεία με έκπτωση 30%, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας

Η συναλλακτική ανάλυση σήμερα;

Η συναλλακτική ανάλυση (ΣΑ) είναι ένα μοντέλο για την κατανόηση της ανθρώπινης προσωπικότητας, των ανθρώπινων σχέσεων και της ανθρώπινης επικοινωνίας.

Αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από τον ιατρό Eric Berne.

Η ΣΑ διαδόθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο τη δεκαετία του '60 και του '70 μέσω της κυκλοφορίας των βιβλίων "ψυχολογικά παιχνίδια που παίζουν οι άνθρωποι", "I'm OK - You 're OK" και "Born to Win", τα οποία και έγιναν best-seller.

Από τότε, η ΣΑ συνέχισε να αναπτύσσεται. Η θεωρία επεκτάθηκε, επανεκτιμήθηκε και ελέγχθηκε με τη βοήθεια της παρατήρησης. Μετά το θάνατο του Bene, τη δεκαετία του '70, οι επαγγελματίες της ΣΑ εισήγαγαν νέες έννοιες και τεχνικές, οι οποίες σήμερα αποτελούν την καρδιά του κλάδου. Η Συναλλακτική ανάλυση εδώ και πολύ καιρό έχει απαλλαγεί από την εικόνα της "λαϊκής ψυχολογίας" που της είχαν προσδώσει τα μέσα ενημέρωσης. Αντ' αυτού, κερδίζει διεθνή αναγνώριση ως επαγγελματική προσέγγιση, η οποία βοηθά την αποτελεσματικότητα πεδίων όπως η ψυχοθεραπεία, η συμβουλευτική, η εκπαίδευση, η επικοινωνία και η επιμόρφωση σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Σε αυτό το βιβλίο, ο Ian Stewart και ο Van Joines παρουσιάζουν τη δύναμη της σύγχρονης συναλλακτικής ανάλυσης καθώς και τις ιδέες της υπάρχουσας ΣΑ με σαφήνεια, κατανοητή γλώσσα και αναρίθμητα παραδείγματα.

Το βιβλίο "Η Συναλλακτική Ανάλυση σήμερα" είναι εξίσου κατάλληλο ως μέσον αυτοδιδασκαλίας ή ως υπόβαθρο σε μαθήματα εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Προσφέρει πλήρη κάλυψη στη διδακτέα ύλη που αφορά στις βασικές εξετάσεις του μαθήματος "101" και προσφέρεται από την ΙΤΑΑ.

Σε όλο το βιβλίο, υπάρχουν ενσωματωμένες ασκήσεις για ατομική ή ομαδική χρήση. Οι συγγραφείς λένε: "'Οταν ολοκληρώσετε τις ασκήσεις, σίγουρα θα ξέρετε περισσότερα για τον εαυτό σας απ' ό,τι πριν. Και θα μάθετε τη ΣΑ με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, δηλαδή εφαρμόζοντας την στον εαυτό σας.

Αποκτήστε το βιβλίο Η συναλλακτική ανάλυση σήμερα με έκπτωση 25%, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας

Οδηγός συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας

Ο Οδηγός συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας είναι ένα βασικό εγχειρίδιο διδασκαλίας για εκπαιδευόμενους στα επαγγελματικά σεμινάρια εκπαίδευσης, προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά. Το πιο πλήρες εγχειρίδιο του είδους του, παρέχει μια εισαγωγή σε όλες τις βασικές πλευρές της θεωρίας και πράξης με τη μορφή περιεκτικών και προσιτών συνεισφορών από όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της συμβουλευτικής και της ψυχοθεραπείας.

Χωρισμένο σε οκτώ μέρη, το βιβλίο καλύπτει:

  • Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία
  • Κοινωνιο-πολιτισμικές απόψεις
  • Θεραπευτικές δεξιότητες και κλινική πράξη
  • Θεωρίες και προσεγγίσεις
  • Προβλήματα που παρουσιάζουν οι πελάτες
  • Εξειδικεύσεις και προσεγγίσεις θεραπείας
  • Τάσεις και κριτικές

Ο "Οδηγός συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας" θα είναι το βασικό βιβλίο μελέτης όλων των αναγνωρισμένων εκπαιδευτικών κέντρων στον χώρο. Οι μεν εκπαιδευόμενοι θα το βρουν μία ανεκτίμητη πηγή σε κάθε στάδιο της εκπαίδευσής τους, οι δε επαγγελματίες θα το θεωρήσουν μια εξαίρετη πηγή αναφοράς στην εργασία τους.

Αποκτήστε το βιβλίο Οδηγός συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας με έκπτωση 30%, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας

Συνθετική θεραπεία

H Maja O’ Brien και η Gaie Houston μελετούν τις συχνά συγκρουόμενες θεωρίες της ανθρώπινης ανάπτυξης, οι οποίες ενισχύουν τα υπάρχοντα νοητικά μοντέλα και τις θεωρίες αλλαγής. Οι δύο συγγραφείς τονίζουν τις εντυπωσιακές ομοιότητες μεταξύ των διαδικασιών της ανθρώπινης ανάπτυξης και των διαδικασιών που σχετίζονται με τη θεραπεία. Αντλούν από κοινού ερευνητικό και περιπτωσιολογικό υλικό από όλες τις περιοχές της θεραπείας με σκοπό να δώσουν έμφαση στα κοινά σημεία και τις διαφορές των ποικίλων προσεγγίσεων, συγκρίνοντας τα τρία κυριότερα μοντέλα: ψυχοδυναμικό, ανθρωπιστικό-υπαρξιακό και γνωστικό-συμπεριφοριστικό.

Το αποτέλεσμα είναι η κεντρική σημασία της θεραπευτικής σχέσης στη διαδικασία αλλαγής - "πώς να είσαι με τους πελάτες" σε αντιδιαστολή με το "τι να κάνεις". Κατά συνέπεια, περιγράφουν ένα πλαίσιο για την αξιολόγηση της θεραπευτικής αποτελεσματικότητας, το οποίο δεν προϋποθέτει την ύπαρξη σταδίων θεραπείας και δεν προτείνει περιεχόμενο, αλλά εστιάζει στη θεραπευτική δεξιότητα και στάση. Περιλαμβάνονται, επίσης, ασκήσεις οι οποίες υποστηρίζουν τη χρήση του βιβλίου στα μαθήματα.

Η συνθετική θεραπεία έχει σκοπό να καλλιεργήσει ένα πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των θεραπευτών που έχουν εκπαιδευτεί βάσει ενός μοντέλου από συναδέλφους που έχουν εκπαιδευτεί βάσει άλλων μοντέλων. Θα αποδειχθεί εργαλείο ανεκτίμητης αξίας για εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους στη συνθετική θεραπεία.

Αποκτήστε το βιβλίο Συνθετική θεραπεία με έκπτωση, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr