αμφιφυλοφιλία

Τελικά, πόσο υφίσταται η αμφιφυλοφιλία στους ανθρώπους; Υπάρχει στα αλήθεια ως ένας ξεχωριστός σεξουαλικός προσανατολισμός ή απλώς είναι μία δίοδος, ώστε κάποιος να μην αισθάνεται εντελώς διαφορετικός από τη σεξουαλική νόρμα της πλειοψηφίας; 

Ο ορισμός της αμφιφυλοφιλίας

Η λέξη αμφιφυλοφιλία χρησιμοποιείται για να περιγράψει την κατάσταση του ατόμου το οποίο έλκεται συναισθηματικά και σεξουαλικά από άτομα και των δύο φύλων. Ως σεξουαλικός προσανατολισμός, η αμφιφυλοφιλία είναι ένας από τους τρεις κύριους, με τους άλλους δύο να είναι η ομοφυλοφιλία και η ετεροφυλία. Ως παγκόσμιος όρος, χρησιμοποιείται η λέξη bisexuality και τα άτομα που ανήκουν σε αυτό το σεξουαλικό προσανατολισμό χαρακτηρίζονται ως bisexuals ή bi.

Η αμφιφυλοφιλία ως σεξουαλικός προσανατολισμός είχε απορριφθεί πολλές φορές από το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι έλκονται συναισθηματικά από ένα φύλο, είτε το έτερο, είτε το δικό τους, και αυτό γεννά αμφιβολίες για το πόσο κάποιος μπορεί να αισθάνεται ισότιμη έλξη και για τα δύο φύλα. Η επιστημονική, ωστόσο, έρευνα έχει καταδείξει πως είναι ένας ξεχωριστός και αυτόνομος σεξουαλικός προσανατολισμός και τον περιγράφει ως ένα "συνεχές συναισθηματικό μοτίβο που περιλαμβάνει την αδιάλειπτη σεξουαλική έλξη και δραστηριότητα με άτομα του ίδιου και διαφορετικού φύλου". 

Οι κατηγορίες που επιρρίπτονται στα αμφιφυλόφιλα άτομα

Όπως κάθε σεξουαλικός προσανατολισμός που διαφέρει από τη σεξουαλική νόρμα της πλειοψηφίας και αποκλίνει από αυτό που θεωρείται ‘’φυσιολογικό’’, έτσι και η αμφιφυλοφιλία δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση και να μην έχει δεχτεί διάφορες κατηγορίες κατά καιρούς.

Μια από τις κυριότερες κατηγορίες αμφισβητεί ακόμα και την ύπαρξή της, θεωρώντας πως αφορά ανθρώπους που είναι καθαρά ομοφυλόφιλοι, επιθυμώντας, βέβαια, να μην αντιμετωπίσουν την έντονη ομοφοβία της κοινωνίας. Έτσι, καταφεύγουν σε αυτή ώστε να μη δεχτούν έντονη κατάκριση, αφού θα δείχνουν στους άλλους πως νιώθουν σεξουαλικά συναισθήματα και για το αντίθετο απόαυτούς φύλο. Η έντονη αρνητική στάση απέναντι στο  συγκεκριμένο σεξουαλικό προσανατολισμό, ονομάζεται biphobia (αμφιφυλοφοβία).  

Η αλήθεια είναι πως αυτό δεν υφίσταται πάντοτε, παρά το γεγονός πως υπάρχουν άτομα που καταφεύγουν σε αυτή, προκειμένου να "ελαφρύνουν’’ το κλίμα και να αποφύγουν τις έντονες ομοφοβικές αντιδράσεις. Άτομα που είναι αμφιφυλόφιλα στ' αλήθεια, δηλώνουν πως αυτό που τους έλκει πραγματικά είναι η προσωπικότητα του συντρόφου και όχι τόσο το φύλο στο οποίο μπορεί να ανήκει. Κατά διαστήματα, εκφράζουν ερωτικό ενδιαφέρον και για άτομα των δύο φύλων, επειδή πραγματικά αισθάνονται έλξη και όχι για να ελαφρύνουν τους ίδιους από τον ετεροσεξισμό της κοινωνικής καταπίεσης. 

Μία ακόμα κατηγορία που δέχονται τα bisexual άτομα είναι πως έχουν ασταθείς σχέσεις, επιθυμούν να αλλάζουν ερωτικούς συντρόφους σε τακτά χρονικά διαστήματα και είναι σεξουαλικά "αχόρταγοι". Οι bisexuals, παρόλα αυτά, δεν αποδέχονται αυτές τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως μπορούν και επιθυμούν να δένονται το ίδιο συναισθηματικά, εκτός από σωματικά, με τους συντρόφους τους, απλά πολλές φορές επιθυμούν να αποκτήσουν και άλλες πιο ανάλαφρες εμπειρίες, όπως άνθρωποι όλων των σεξουαλικών προσανατολισμών.

Η καταπολέμηση των στερεοτύπων συνδράμει στην έρευνα για τη σεξουαλικότητα 

Η άρση των διακρίσεων που αφορά ανθρώπους με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό από τη νόρμα της πλειοψηφίας, βοηθάει στο να διευρυνθεί η έρευνα σχετικά με την ανθρώπινη και πολυδιάστατη ανθρώπινη σεξουαλικότητα, η οποία έχει διάφορους τρόπους έκφρασης.

Ίσως ο πολιτισμός του 21ου αιώνα να αφήσει περιθώριο στο να υπάρχουν πολλοί τρόποι έκφρασης της σεξουαλικότητας, δίνοντας περισσότερη έμφαση στην ποιότητα του εκάστοτε συντρόφου, παρά στο φύλο στο οποίο ανήκει. Αυτή είναι και η απαραίτητη κόλλα που ενώνει δύο ανθρώπους αληθινά και ουσιαστικά.

Συγγραφή Άρθρου

Μαρία Σκαμπαρδώνη

maria skampardoniΔημοσιογράφος
Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία.

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | Προφίλ 

google news iconΗ Πύλη Ψυχολογίας είναι εγκεκριμένος εκδότης (Publisher) στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση σε όλη την αρθρογραφία καθώς και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα που αφορούν την επικαιρότητα ψυχολογίας και ψυχικής υγείας: Πύλη Ψυχολογίας - Google News

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Η θετική πλευρά του κορωνοϊού
ψυχοσύνθεση

Η πραγματικότητα του κορωνοϊού είναι πλέον ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στη χώρα μας ειδικά. Η αλλαγή στον τρόπο ζωής και στις καθημερινές συνήθειες, έφεραν πολλούς ανθρώπους στην αναγκαία διαδικασία του να συνηθίσουν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής και να λειτουργούν με βάση τη δημόσια υγεία.

Χρώματα, χρώματα, παντού χρώματα!
Χρώματα

Τώρα ίσως γίνεται περισσότερο αντιληπτό και σε εμένα προσωπικά, το γιατί σε διάφορα συνέδρια ψυχολογίας, οι ειδικοί ζητάνε από τα άτομα που βρίσκονται σε θεραπεία, να φοράνε πιο φωτεινά και ανοιχτά ρούχα. Και όμως, τα ανοιχτά ρούχα επηρεάζουν θετικά τον ψυχισμό μας, συμβολίζουν την ελπίδα και τη χαρά στη ζωή.

Ψυχραιμία και σωστή προετοιμασία - τα όπλα για τις Πανελλήνιες
Πανελλήνιες εξετάσεις

Το να προετοιμάζεσαι για τις Πανελλήνιες, είναι μία δοκιμασία δύσκολη, αγχώδης και ψυχοφθόρα. Η εισαγωγή στα ανώτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, αποτελεί μία από τις πιο δύσκολες και απαιτητικές απαιτήσεις στη ζωή κάθε εφήβου. Αν αναλογιστεί κάποιος πως ο έφηβος μαθητής καλείται να σηκώσει στους ώμους του όχι μόνο τις δικές του προσδοκίες και όνειρα για το μέλλον του, αλλά και τα όνειρα των γονιών και του κοινωνικού περίγυρου, αντιλαμβάνεται κάποιος εύκολα γιατί μιλάμε για μία εμπειρία εξαιρετικά επώδυνη και αγχώδη.

Μιλώντας ανοιχτά για την εργασιομανία
Εργασιομανία

Κανένας δε διαφωνεί στο γεγονός πως η εργασία είναι απαραίτητη για την επιβίωση αλλά και την κοινωνική καταξίωση και κοινωνικοποίηση του ανθρώπου. Η εργασία, αναμφίβολα, συνδράμει στην κοινωνική καταξίωση του ανθρώπου, συμβάλλει στην αυτοεκτίμηση και την ανεξαρτησία του. Οι άνθρωποι, μέσω αυτής, καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες αλλά παράλληλα αποκτούν μία επίσημη και στέρεα θέση μέσα στο κοινωνικό σύνολο, αποκτούν ένα κύρος και μία αυτονομία.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares