αμφιφυλοφιλία

Τελικά, πόσο υφίσταται η αμφιφυλοφιλία στους ανθρώπους; Υπάρχει στα αλήθεια ως ένας ξεχωριστός σεξουαλικός προσανατολισμός ή απλώς είναι μία δίοδος, ώστε κάποιος να μην αισθάνεται εντελώς διαφορετικός από τη σεξουαλική νόρμα της πλειοψηφίας; 

Ο ορισμός της αμφιφυλοφιλίας

Η λέξη αμφιφυλοφιλία χρησιμοποιείται για να περιγράψει την κατάσταση του ατόμου το οποίο έλκεται συναισθηματικά και σεξουαλικά από άτομα και των δύο φύλων. Ως σεξουαλικός προσανατολισμός, η αμφιφυλοφιλία είναι ένας από τους τρεις κύριους, με τους άλλους δύο να είναι η ομοφυλοφιλία και η ετεροφυλία. Ως παγκόσμιος όρος, χρησιμοποιείται η λέξη bisexuality και τα άτομα που ανήκουν σε αυτό το σεξουαλικό προσανατολισμό χαρακτηρίζονται ως bisexuals ή bi.

Η αμφιφυλοφιλία ως σεξουαλικός προσανατολισμός είχε απορριφθεί πολλές φορές από το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι έλκονται συναισθηματικά από ένα φύλο, είτε το έτερο, είτε το δικό τους, και αυτό γεννά αμφιβολίες για το πόσο κάποιος μπορεί να αισθάνεται ισότιμη έλξη και για τα δύο φύλα. Η επιστημονική, ωστόσο, έρευνα έχει καταδείξει πως είναι ένας ξεχωριστός και αυτόνομος σεξουαλικός προσανατολισμός και τον περιγράφει ως ένα "συνεχές συναισθηματικό μοτίβο που περιλαμβάνει την αδιάλειπτη σεξουαλική έλξη και δραστηριότητα με άτομα του ίδιου και διαφορετικού φύλου". 

Οι κατηγορίες που επιρρίπτονται στα αμφιφυλόφιλα άτομα

Όπως κάθε σεξουαλικός προσανατολισμός που διαφέρει από τη σεξουαλική νόρμα της πλειοψηφίας και αποκλίνει από αυτό που θεωρείται ‘’φυσιολογικό’’, έτσι και η αμφιφυλοφιλία δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση και να μην έχει δεχτεί διάφορες κατηγορίες κατά καιρούς.

Μια από τις κυριότερες κατηγορίες αμφισβητεί ακόμα και την ύπαρξή της, θεωρώντας πως αφορά ανθρώπους που είναι καθαρά ομοφυλόφιλοι, επιθυμώντας, βέβαια, να μην αντιμετωπίσουν την έντονη ομοφοβία της κοινωνίας. Έτσι, καταφεύγουν σε αυτή ώστε να μη δεχτούν έντονη κατάκριση, αφού θα δείχνουν στους άλλους πως νιώθουν σεξουαλικά συναισθήματα και για το αντίθετο απόαυτούς φύλο. Η έντονη αρνητική στάση απέναντι στο  συγκεκριμένο σεξουαλικό προσανατολισμό, ονομάζεται biphobia (αμφιφυλοφοβία).  

Η αλήθεια είναι πως αυτό δεν υφίσταται πάντοτε, παρά το γεγονός πως υπάρχουν άτομα που καταφεύγουν σε αυτή, προκειμένου να "ελαφρύνουν’’ το κλίμα και να αποφύγουν τις έντονες ομοφοβικές αντιδράσεις. Άτομα που είναι αμφιφυλόφιλα στ' αλήθεια, δηλώνουν πως αυτό που τους έλκει πραγματικά είναι η προσωπικότητα του συντρόφου και όχι τόσο το φύλο στο οποίο μπορεί να ανήκει. Κατά διαστήματα, εκφράζουν ερωτικό ενδιαφέρον και για άτομα των δύο φύλων, επειδή πραγματικά αισθάνονται έλξη και όχι για να ελαφρύνουν τους ίδιους από τον ετεροσεξισμό της κοινωνικής καταπίεσης. 

Μία ακόμα κατηγορία που δέχονται τα bisexual άτομα είναι πως έχουν ασταθείς σχέσεις, επιθυμούν να αλλάζουν ερωτικούς συντρόφους σε τακτά χρονικά διαστήματα και είναι σεξουαλικά "αχόρταγοι". Οι bisexuals, παρόλα αυτά, δεν αποδέχονται αυτές τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως μπορούν και επιθυμούν να δένονται το ίδιο συναισθηματικά, εκτός από σωματικά, με τους συντρόφους τους, απλά πολλές φορές επιθυμούν να αποκτήσουν και άλλες πιο ανάλαφρες εμπειρίες, όπως άνθρωποι όλων των σεξουαλικών προσανατολισμών.

Η καταπολέμηση των στερεοτύπων συνδράμει στην έρευνα για τη σεξουαλικότητα 

Η άρση των διακρίσεων που αφορά ανθρώπους με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό από τη νόρμα της πλειοψηφίας, βοηθάει στο να διευρυνθεί η έρευνα σχετικά με την ανθρώπινη και πολυδιάστατη ανθρώπινη σεξουαλικότητα, η οποία έχει διάφορους τρόπους έκφρασης.

Ίσως ο πολιτισμός του 21ου αιώνα να αφήσει περιθώριο στο να υπάρχουν πολλοί τρόποι έκφρασης της σεξουαλικότητας, δίνοντας περισσότερη έμφαση στην ποιότητα του εκάστοτε συντρόφου, παρά στο φύλο στο οποίο ανήκει. Αυτή είναι και η απαραίτητη κόλλα που ενώνει δύο ανθρώπους αληθινά και ουσιαστικά.

Συγγραφή Άρθρου

Μαρία Σκαμπαρδώνη

maria skampardoniΔημοσιογράφος

Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία. Η γραφή είναι για αυτή ένας τρόπος ζωής, ένα ξέσπασμα και μία φυγή από την κουραστική πραγματικότητα.

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | Προφίλ 

Τα περιεχόμενα του E-Psychology προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο κατόπιν γραπτής άδειας από το τμήμα Σύνταξης και μόνο εφόσον ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία αναδημοσίευσης. Συγκεκριμένα, πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο τέλος του άρθρου, για την πηγή 1ης δημοσίευσης καθώς επίσης πρέπει να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί απευθείας στο άρθρο. DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Βρείτε Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή

Επιλέξτε θεραπευτή ανάλογα με την εξειδίκευση σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Αισθήματα αναξιότητας
αναξιότητα

Τα αισθήματα αναξιότητας δεν είναι άγνωστα στους περισσότερους; όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε υποφέρει από αυτά και ακόμα και αν δεν το παραδεχόμαστε, πέφταμε στην παγίδα να μεγαλώνουμε διαρκώς την αξία των άλλων και να μικραίνουμε τη δική μας.  

Η έννοια του σεξουαλικού προσανατολισμού
σεξουαλικός προσανατολισμός

Η έκφραση σεξουαλικός προσανατολισμός χρησιμοποιείται ώστε να περιγράφει ένα διαρκές συναισθηματικό και σεξουαλικό μοτίβο ενός ανθρώπου ως προς το αντίθετο, το διαφορετικό ή και τα δύο φύλα. Η κοινωνία ανέκαθεν τοποθετούσε στο περιθώριο ανθρώπους οι οποίοι είχαν έναν σεξουαλικό προσανατολισμό ο οποίος διαφοροποιούταν από τη σεξουαλική νόρμα της πλειοψηφίας (στην κοινωνία μας ειδικά είναι ιδιαιτέρως γνωστό το φαινόμενο της ετεροκανονικότητας, δηλαδή της αντίληψης πως η ετεροφυλία είναι ανώτερη όλων των άλλων σεξουαλικών προσανατολισμών).

Πώς μπορώ να μιλήσω στα παιδιά για την τραγωδία της Αττικής
τραγωδία, παιδιά

Η χώρα μας υπέστη τις τελευταίες ημέρες μία ανείπωτη τραγωδία, με πυρκαγιές να εξαπλώνονται σε διάφορες περιοχές της Αττικής, έχοντας ως αποτέλεσμα να χαθούν πολλές ανθρώπινες ζωές και να καταστραφούν περιουσίες. Οι ώρες φόβου, ο τραγικός θάνατος τόσων ανθρώπων, η  απώλεια περιουσιών, αλλά και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, συνθέτουν μία πρωτόγνωρη εθνική τραγωδία.

Η παγίδα του να δίνεις συμβουλες
παγίδα, συμβουλές

Όλοι μας σε δύσκολες καταστάσεις στη ζωή μας είτε δεχθήκαμε συμβουλές είτε επιχειρήσαμε εμείς οι ίδιοι να δώσουμε. Με τη συμβουλή μας επιθυμούμε να βοηθήσουμε τον άνθρωπο που βρίσκεται σε μία στενάχωρη κατάσταση να απεγκλωβιστεί από το πρόβλημά του και να βρει έναν τρόπο να το αντιμετωπίσει.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares