Το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης του Psychology.gr με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα αυτισμού σας προτείνει 4 βιβλία για τον αυτισμό που καλύπτουν την παιδική και εφηβική ηλικία, την οικογένεια και απευθύνονται τόσο σε ειδικούς ψυχικής υγείας όσο και σε εκπαιδευτικούς, γονείς, και άτομα με αυτισμό. 

Ήδη από την δεκαετία του 1940, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ορισμένα παιδιά παρουσίαζαν μια ιδιαίτερη συμπτωματολογία, διαφορετική από αυτή που παρατηρούσαν στις ψυχώσεις ή σε άλλες διαταραχές. Ο όρος αυτισμός πρωτο-περιγράφηκε από τον Dr. Leo Kanner το 1943, και σήμερα μετά από πολλές μελέτες και έρευνες εντάσσεται στις διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές και δεν είναι ψυχιατρική νόσος.

Αυτισμός: Οι άγραφοι κανόνες κονωνικής συμπεριφοράς για παιδιά 4-12 ετών

Μια από τις βασικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αυτισμό είναι η κατανόηση των κοινωνικών κανόνων, γεγονός που δυσκολεύει τη λειτουργική επικοινωνία τους με τους άλλους ανθρώπους. Το βιβλίο αυτό αποτελεί έναν οδηγό για τα παιδιά που ανήκουν στο ανώτερο αυτιστικό φάσμα, καθώς και για τους ενήλικες που ασχολούνται με αυτά (γονείς, δασκάλους, ειδικούς). Έχει ως θέμα του την εκπαίδευσή τους στους κοινωνικούς κανόνες και αποτελείται από δύο μέρη.

Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει εικόνες και παραδείγματα κοινωνικών συμπεριφορών που βασίζονται σε αληθινά γεγονότα, απευθύνεται στα παιδιά που ανήκουν στο ανώτερο φάσμα του αυτισμού και είναι χωρισμένο σε δύο ηλικιακές ομάδες (4-7 και 8-12 ετών).
Το δεύτερο μέρος απευθύνεται στους ενήλικες και περιλαμβάνει τις επεξηγήσεις των παραδειγμάτων του πρώτου μέρους και κάποιες προτάσεις για την αντιμετώπιση τέτοιων συμπεριφορών.

Αποκτήστε το βιβλίο Αυτισμός: Οι άγραφοι κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς για παιδιά 4-12 ετών, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο μας

Αυτισμός: Οι άγραφοι κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς για εφήβους

Δεν ξέρουμε αν είσαι αγόρι ή κορίτσι, αν είσαι 14 ή 18 ετών, γνωρίζουμε όμως πως έφηβοι σαν εσένα κάνουν μεγάλη προσπάθεια να ενταχθούν σε έναν κόσμο που φαντάζει ξένος γι’ αυτούς. Είναι κάτι σαν τους παρατηρητές, τους εξερευνητές αυτού του κόσμου, του κόσμου των νευροτυπικών. Ελπίζουμε πως με τη βοήθεια αυτού του βιβλίου θα μπορέσεις να αντιμετωπίσεις πιο εύκολα την καθημερινότητά σου.

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε κεφάλαια που το καθένα εστιάζει σε ένα διαφορετικό θέμα. Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν κάποιες ασκήσεις, μέσα από τις οποίες θα δεις πώς μπορείς να χειριστείς διάφορες καταστάσεις. Επίσης δίνεται η επεξήγηση όλων των μεταφορικών εκφράσεων που χρησιμοποιούνται στο κείμενο. Ένα βιβλίο για τις κοινωνικές δεξιότητες στην εφηβεία ατόμων με αυτισμό που απευθύνεται στους ίδιους τους εφήβους, αλλά και σε γονείς, εκπαιδευτικούς και ειδικούς.

Αποκτήστε το βιβλίο Αυτισμός: Οι άγγραφοι κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς για εφήβους, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο μας

Αυτισμός, το βιβλίο της οικογένειας

Tο βιβλίο αυτό γράφτηκε από μία μητέρα και εμπεριέχει τη γνώση που απέκτησε μεγαλώνοντας ένα παιδί με αυτισμό. Διαβάζοντας και παρακολουθώντας σεμινάρια, δοκίμασε τρόπους να αντιμετωπίσει τα βασικότερα ελλείμματα στην επικοινωνία, την αντίληψη του εαυτού και τη συναναστροφή, που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αυτισμό. Είναι ένας "οδηγός" για γονείς γεμάτος δραστηριότητες και ιδέες, που θα πλαισιώσουν την συνεχιζόμενη εκπαίδευση του παιδιού στο σπίτι.

Είναι ένα "εργαλείο" για επαγγελματίες, για να εμπλουτίσουν το έργο τους με εκπαιδευτικές ενότητες, που βοηθούν τα παιδιά να μάθουν δημιουργικά, μέσω ασκήσεων και παιχνιδιών. Το NOESI.gr επιμελήθηκε την έκδοση αυτή, με την προσδοκία ότι θα βοηθήσει τους γονείς να συνδράμουν ουσιαστικά στο θεραπευτικό έργο, που πλαισιώνει τα παιδιά τους, ενώ, παράλληλα, θα ενδυναμώσει τον δεσμό μεταξύ εκπαιδευτή/θεραπευτή και γονιού στην παρέμβαση στον αυτισμό.

Αποκτήστε το βιβλίο Αυτισμός, το βιβλίο της οικογένειας, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας

Νευρο-φυλές

Τι κοινό έχει ο πρωτοπόρος των φυσικών επιστημών Χένρι Κάβεντις με τον κινηματογραφικό 'Άνθρωπο της Βροχής'; Η Σίλικον Βάλεϊ με το άσυλο της Αδελφής Βικτορίν; Η ναζιστική Γερμανία με το αντιεμβολιαστικό κίνημα; Η ψυχολόγος Λόρνα Γουίνγκ με μία κοινότητα φίλων της επιστημονικής φαντασίας; Για τον Στιβ Σίλμπερμαν, έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ερευνητικής δημοσιογραφίας της εποχής μας, αποτελούν όλα ψηφίδες του μωσαϊκού που ονομάζεται Αυτισμός.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο δημοσιογράφος διαπίστωσε ότι πολλά εξέχοντα μέλη της ελίτ της τεχνολογικής καινοτομίας της Καλιφόρνια έχουν παιδιά στο φάσμα του αυτισμού. «Είμαι δασκάλα ειδικής αγωγής,» του είπε μία άγνωστη σε ένα καφέ. «Καταλαβαίνετε τι συμβαίνει; Έχουμε μία επιδημία αυτισμού στην Σίλικον Βάλεϊ. Κάτι τρομερό συμβαίνει στα παιδιά μας!»

Εκ πρώτης όψεως, η διαπίστωση φαινόταν σωστή: επί δεκαετίες, οι διαγνώσεις αυτισμού δεν ξεπερνούσαν τις πέντε ανά δέκα χιλιάδες παιδιά - σήμερα, υπολογίζεται ότι ένα στα 58 παιδιά έχει μία μορφή αυτισμού. Αυτό, όμως, λέει περισσότερα για τα διαγνωστικά κριτήρια παρά για την νευρολογική κατάσταση των παιδιών.

Αναζητώντας απαντήσεις, ο Σίλμπερμαν άρχισε να μελετά την ιστορία του αυτισμού και αυτό που ξεκίνησε ως ένα άρθρο στο περιοδικό Wired, μετατράπηκε σε ένα έργο ζωής κι ένα βιβλίο που αποκρυπτογραφεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ανθρώπινης φύσης.

Στις "Νευροφυλές", ο Σίλμπερμαν ενώνει τις τελείες και ανακαλύπτει την αλήθεια πίσω από την προκατάληψη, καταγράφοντας τις ζωές που χάθηκαν στις ρωγμές ενός συστήματος που αλλάζει συνεχώς, τις θεωρίες, τις πράξεις, την στοχευμένη έρευνα και τις συμπτώσεις.

Κυρίως, ερευνά την μεγαλύτερη και πιο μυστηριώδη σύμπτωση: πώς δύο Αυστριακοί επιστήμονες - ο παιδίατρος Χανς Άσπεργκερ και ο ψυχολόγος Λέο Κάνερ - οδηγήθηκαν ταυτόχρονα στα ίδια συμπεράσματα, δίνοντας τον πρώτο ορισμό του αυτισμού, ο ένας στις ΗΠΑ και ο άλλος στην Αυστρία. Η ιστορία τους - και ο ρόλος που έπαιξε στην έρευνά τους η φονική ιδεολογία της ναζιστικής Γερμανίας - είναι ένα μόνο μέρος αυτού του συναρπαστικού αφηγήματος που εξετάζει τον αυτισμό από όλες τις πλευρές: την ιστορική, την επιστημονική, την κοινωνική, την πλευρά των αυτιστικών ατόμων και την πλευρά της μαζικής κουλτούρας.

Περνώντας από τα αδιάγνωστα περιστατικά, στις διαγνώσεις "παιδικής ψύχωσης", τις θεωρίες για τις "μητέρες-ψυγεία" και τις σύγχρονες αντιλήψεις περί αυτιστικού φάσματος, ο Σίλμπερμαν στην πράξη συνθέτει το μανιφέστο της "νευροδιαφορετικότητας", αλλάζοντας καθοριστικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την νευρολογική ποικιλομορφία της ανθρωπότητας.

Αποκτήστε το βιβλίο του Στιβ Σίλμπερμαν Νευρο-φυλές, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.