Είναι σύνηθες , όταν μιλάμε για σεξουαλικές διαταραχές, το μυαλό μας να στρέφεται κυρίως στα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας άντρας, όπως η στυτική δυσλειτουργία και οι διαταραχές εκσπερμάτισης  (πρόωρη ή ανεσταλμένη),  εξαιτίας της πολυπλοκότητας της σεξουαλικής απάντησης της γυναίκας, που έχει οδηγήσει τόσο την έρευνα όσο και τη θεραπευτική αντιμετώπιση να βρίσκονται σε αρχικά ακόμη στάδια συγκρινόμενες με αυτές στον ίδιο τομέα στους άντρες. 

Παρόλ' αυτά σεξουαλικές δυσκολίες εμφανίζονται στις  γυναίκες και είναι συχνές.

Ποιες είναι οι "γυναικείες" σεξουαλικές διαταραχές

Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες που μπορεί να εμφανιστούν στη γυναίκα και δεν είναι αποτέλεσμα της δράσης μιας ουσίας ή της ύπαρξης μιας γενικής ιατρικής κατάστασης, είναι τεσσάρων ειδών : 

1. Υποτονική σεξουαλική επιθυμία
2. Προβληματική σεξουαλική διέγερση
3. Διαταραχή οργασμού και τέλος, 
4. Διαταραχές πόνου κατά τη σεξουαλική επαφή.

Για να δοθεί η διάγνωση από τον κλινικό συνυπολογίζονται παράγοντες όπως η ηλικία της γυναίκας και ο βαθμός της υποκειμενικής δυσφορίας που προκαλεί το πρόβλημα στην ίδια τη γυναίκα ή στις διαπροσωπικές της σχέσεις.

Αναλυτικότερα, στην υποτονική σεξουαλική επιθυμία παρατηρείται ανεπάρκεια των σεξουαλικών φαντασιώσεων ή της επιθυμίας που οδηγεί σε σεξουαλική επαφή. Στην προβληματική σεξουαλική διέγερση ενώ υπάρχει επιθυμία, η αντικειμενική ή υποκειμενική διέγερση δεν είναι επαρκής για ικανοποιητική επαφή. Αυτό σημαίνει ότι είτε η εφύγρανση του κόλπου είτε η υποκειμενική αίσθηση της διέγερσης σε μια γυναίκα δεν είναι αρκετές για να υπάρξει ικανοποιητική σεξουαλική επαφή. Συχνά βέβαια, παρατηρούνται και τα δύο, δηλαδή και η ψυχοφυσιολογική διέγερση της γυναίκας κατά τη διάρκεια της επαφής δεν είναι επαρκής, αλλά και η υποκειμενική της διέγερση το ίδιο. 

Στη διαταραχή οργασμού υπάρχει δυσκολία στην έλευση του οργασμού ή παντελής απουσία του κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Τέλος, οι διαταραχές πόνου αφορούν τον κολεόσπασμο (ή κολπικό σπασμό) και τη δυσπαρεύνεια. Ο κολπικός σπασμός είναι ο ακούσιος  σπασμός των μυών που περικλείουν τον κόλπο της γυναίκας, που πυροδοτείται από το φόβο του πόνου, με αποτέλεσμα οποιαδήποτε διείσδυση με οποιοδήποτε μέσο (πέος, κολποσκόπιο, ταμπόν, δάχτυλο) να είναι αδύνατη. Η δυπαρεύνεια, (ο όρος σημαίνει "δύσκολο ζευγάρωμα") είναι η επώδυνη σεξουαλική επαφή που εστιάζεται στην προσπάθεια διείσδυσης του πέους στον γυναικείο κόλπο.

Ψυχολογικά αίτια
Στην εμφάνιση σεξουαλικών διαταραχών στη γυναίκα ενοχοποιούνται διάφοροι ψυχολογικοί παράγοντες που προφανώς σε κάθε γυναίκα είναι διαφορετικοί. Θα μπορούσαμε να ομαδοποιήσουμε τους παράγοντες αυτούς σε τρεις κατηγορίες: 

1. Παράγοντες που αφορούν την πληροφόρηση και τις πεποιθήσεις περί τη σεξουαλική λειτουργία (όπως, αρνητικά μηνύματα σχετικά με το σεξ από την οικογένεια ή τους φίλους κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία, θρησκευτικές αντιλήψεις), 

2. Παράγοντες που αφορούν τις σεξουαλικές εμπειρίες της (π.χ. προηγούμενη αρνητική σεξουαλική εμπειρία, όχι κατ' ανάγκην τραυματική, όπως η σεξουαλική κακοποίηση), και τέλος,

3. Παράγοντες που αφορούν την ίδια τη γυναίκα (δυσκολία στην επικοινωνία της με το σύντροφο, υπερβολική ντροπή σχετική με την έκφραση της σεξουαλικότητάς της,  ή ζητήματα εμπιστοσύνης μέσα στη σχέση)

Αντιμετώπιση
Δεδομένου ότι δεν συντρέχουν οργανικοί λόγοι για την εμφάνιση της διαταραχής, η ψυχοθεραπεία είναι επιλογή για την αντιμετώπιση της. Το σεξ είναι πρωταρχικός ενισχυτής για κάθε άτομο και σημαντικό κομμάτι στην ομαλή λειτουργία μιας σχέσης, επομένως η επίλυση δυσκολιών που μπορεί να υπάρχουν στον τομέα αυτό ευοδώνει την γενικότερη καλή λειτουργία του πάσχοντα, αυξάνει την αυτοπεποίθηση και προάγει την ποιότητα ζωής. 

Η θεραπευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει την αξιολόγηση των μελών του ζεύγους και την εισαγωγή συμπεριφορικών και συστημικών παρεμβάσεων.

Συγγραφή Άρθρου

ΘΕ.ΣΥ - Θετική Συμπεριφορά
Τιτίκα Μητσοπούλου, Ψυχολόγος, Msc Κοινωνικής Ψυχιατρικής – Παιδοψυχιατρικής, Υποψήφια Δρ. Ιατρικής Σχολής Παν/μιο Ιωαννίνων

Βιβή Σωτηροπούλου, ψυχολόγος, Δρ Ψυχολογίας, Πάντειο Παν/μιο

Στοιχεία επικοινωνίας: 210.9701104
Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Παθητικότητα, επιθετικότητα και θετική συμπεριφορά στην επικοινωνία
Παθητικότητα επιθετικότητα

Έχεις βρεθεί ποτέ σε καταστάσεις που ήθελες να πεις κάτι και δεν το έκανες για να αποφύγεις τον καυγάΉ αισθάνθηκες τόσο θυμωμένος που είπες κάτι που μετάνιωσες μετά; Παρατηρείς ότι μία από τις δύο προτάσεις τείνουν να χαρακτηρίζουν τον τρόπο έκφρασής σου και μάλλον εμφανίζεται συστηματικά όταν προσπαθείς να συζητήσεις ή να συναναστραφείς άλλους ανθρώπους; 

Θετική (διεκδικητική) συμπεριφορά - Τί είναι και πώς βελτιώνεται

Η έλλειψη θετικής συμπεριφοράς μπορεί να επηρεάσει με αρνητικό τρόπο τις σχέσεις και την ποιότητα ζωής, επειδή δεν επικοινωνούμε αποτελεσματικά.  Κατά συνέπεια δεν είναι ξεκάθαρα τα μηνύματα που στέλνουμε και επομένως, απομακρύνονται οι πιθανότητες να πετύχουμε αυτό που θέλουμε. Η οικογενειακή ζωή, η καριέρα και τα επίπεδα του στρες επηρεάζονται αρνητικά.

Ειδική Φοβία αίματος, ένεσης, τραύματος: μια συχνή, δυνητικά απειλητική αλλά άγνωστη φοβία

Ο όρος ειδική φοβία αναφέρεται στον επίμονο, υπερβολικό ή /και παράλογο φόβο ενός συγκεκριμένου  αντικειμένου ή κατάστασης πχ. φόβος για τα σκυλιά, τα ύψη, το νερό, τις καταιγίδες, τον σεισμό, την οδήγηση, τα αεροπορικά ταξίδια. Ο άνθρωπος που πάσχει από τη διαταραχή αποφεύγει να έρθει σε επαφή με το αντικείμενο ή την κατάσταση που φοβάται ή όταν αυτό δεν είναι εφικτό μπορεί να την υπομείνει με δυσκολία εμφανίζοντας συχνά έντονο άγχος.  

4 μύθοι γύρω από τη σεξουαλική λειτουργία. Μάθετε και καταρρίψτε τους

Η σεξουαλική λειτουργία είναι ίσως η μόνη ανθρώπινη λειτουργία που συγκεντρώνει αμείωτο ενδιαφέρον ως προς τις διάφορες πτυχές της. Παραλλήλως οι πληροφορίες από τις οποίες κατακλυζόμαστε, σε μεγάλο ποσοστό δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares